Könyvajánló - Alexis Gabriel Ainouz: Így főz egy francia srác
"Alex French Guy Cooking vagyis Alexis Gabriel Ainouz egy igazi YouTube sztár és a főzés megszállottja. Ha eddig azt hitted, a főzés nehéz és unalmas, hallgass Alexre, és irány a konyha!"
Alexis Gabriel Ainouz, ismertebb nevén Alex "French Guy Cooking", aki humorával, könnyed stílusával belopta magát sokak szívébe. A srác imád főzni és örömmel mutatja be, hogy miként is csinálja YouTube csatornáján, ahol több mint egy millió feliratkozója van. Aztán végre megjelent első receptes kötete, melyet a Corvina Kiadó hozott el a magyar olvasóközönségnek. Egy kis ízelítő, ha még nem hallottál Alexről (sajnos kell hozzá angol tudás, bocsi)
Na, de a könyvhöz nem kell angol. :) Ebben a könyvben bizony találunk mindenfélét. Érdekes recepteket, az egészen egyszerűtől a kicsit bonyolultabbakig mindenfélét. Reggelik, levesek, főételek, köretek és természetesen nagyon finomnak tűnő desszertek is, amiket tuti majd tesztelni is fogok. De emellett akadnak többek között olyan hasznos konyhai trükkök is, hogy miként válassz bort, infók friss és szárított zöldfűszerekről, egy listát a "kötelező" fűszerekről, francia sajtokról és arról, hogy milyen kések elengedhetetlen kellékei a jó konyhának. Megtudhatjuk miként készül a tökéletes nápolyipizza, de még ramen gyorstalpaló is akad a kötetben. A végén pedig hat mágikus mikrós recepet és egy óriási melléfogás is helyet kapott. Jót nevettem, amikor olvastam, hogy próbált tojást főzni a mikróban és felrobbant. Na ez nekem sose jutna eszembe. :D
Ha már az instán szembejött velem Alexről ez az ünnepi pizzás fotó, gondoltam ideális lesz a teszteléshez Alex tökéletes pizzatésztája. Vannak mindenféle tuti ötletek feltétekhez is, de pont sikerült megtalálnia azokat a hozzávalókat, amik nálam nem igazán nyerők: gomba és tengeri herkentyűk, ezért maradtam egy kis mindenféle fűszerrel meghintett paradicsomszószos, sonkás, kukoricás pizzánál. De miben is rejlik a varázslat a tésztánál?
3 nagy pizzához elegendő tészta hozzávalói:
3,5 dl meleg (nem forró) víz
1 ek só
525g 00-ás liszt
egy csipet instant élesztő
Először a vizet egy nagy tálba öntjük, amelyben elkeverjük a sót. Ha feloldódott hozzáadunk 50 g lisztet, összekeverjük, ezután jöhet az élesztő és fokozatosan kevergetve mehet bele a többi liszt. Ezután gyúrjuk, amíg sima nem lesz (Alex 20 percet ír, nekem inkább 23-25 kellett hozzá). Folpackkal lefedve szobahőmérsékleten két órát pihentetjük, kelesztjük.
Ezután három darabra vágjuk, gombócot formázunk belőle és légmentesen lezárható edénybe pakoljuk majd két választásunk van: 6 óra szobahőmérsékleten vagy 12-36 óra a hűtőben. Alex utóbbira írta, hogy jobb, ezért azt választottam. Nagyjából 24 órával később kivettem a hűtőből és finom állagú, könnyed tésztát kaptam, amit pillanatok alatt nyújtottam el a tepsiben. Rá a feltét és már mehetett is a sütőbe és 10 perc után már illatozott is a lakás a frissen sült pizzától. Tényleg jó kis recept!
Jópofa könyv, amiben olyan alapreceptek is helyett kaptak, mint az omlett (oké, kicsit felturbózva), a palacsinta, mellettük találunk izgalmas szendvicseket, leveseket, salátákat, halakat, de megtaláljuk a tökéletes steak elkészítésének a titkát és az elronthatatlan briós receptjét is. Bőven akadnak benne olyan receptek, amiket egy kezdő is gond nélkül el tud készíteni és olyanok is, amiket minimális gyakorlással kivitelezhetünk. Bárkinek tökéletes, akár karácsonyi ajándéknak is, aki még csak ismerkedik a főzés világával és egy kis inspirációra vágyik.
A kötetet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!
Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!
Kövess minket a Facebookon is!
Főkép: https://www.frenchguycooking.com/
Pizzás kép: https://www.instagram.com/frenchguycooking/
Megjegyzés küldése