A táplálkozás bibliája - ennél összeszedettebb és hasznosabb, laikusok számára is közérthető táplálkozástudományi könyv még nem volt a kezemben, azt bizton állíthatom. Semmi hókuszpók, csak rövid, tömör, száraz tények arról, milyen étel vagy élelmiszer-alapanyag miért jó a szervezetünknek. A szerzője Dale Pinnock (Gyógyító konyha), aki a tudatos táplálkozás jól ismert szószólója Nagy-Britanniában. A kötet a Corvina Kiadó gondozásában jelent meg.
Könyvajánló - Dale Pinnock: A téplálkozás bibliája
A szakácsdoktor, ahogy ragadványnevén hívják Dale Pinnock brit szerzőt, hazájában elismert táplálkozástudományi szakértő. Dietetikai és fitoterápiás tanulmányain túl táplálkozás-élettani fokozatot is szerzett, így magabiztos abban az elméleti és gyakorlati tudásban, hogy mi és miért jó az emberi szervezetnek.
A bevezetőn túl négy nagy részre tagolódik a mű, amely az lábbi kérdéseket taglalja:
1) Életkornak megfelelő táplálkozás
2) Hétköznapi betegségek A-tól Z-ig
3) Gyógyító élelmiszerek A-tól Z-ig
4) Gyakori étrend-kiegészítők
Mindezek után a végén egy alapos Mutató segíti az olvasót a címszavas keresésben.
Másképpen kell ennie egy tinédzsernek és másképpen a hatvan feletti idősödőnek, mindegyiknek más és más okból. A hétköznapi betegségek megelőzése vagy karbantartása élelmiszerrel nem is annyira érthetetlen, ha belegondulunk. Az asztma táplálásterápiájában például nagyon jól jön a hagyma, izomgörcsökre diót, hüvelyeseket, brokkolit, kelféléket érdemes fogyasztani. Szájszagnál kerülni kell a cukros ételeket, mellette pedig zöld tea sűrűbb ivása jöhet szóba, de ha törik a körmöd, akkor is van jó étrendi javaslata rá a szerzőnek.
A további részben megfordítódik a kérdés: milyen alapanyag mire jó az egészség támogatásában? Szó esik az almáról, a babról, a cékláról, zellerről, mangóról és sok más, hasznos növényről, amelyek tudatában könnyebben össze lehet állítani az egészségi állapotnak megfelelő étkezést. Aztán jönnek az étrend-kiegészítők: mi mire jó? Mit miért érdemes vagy éppen nem érdemes szedni?
Tudom, ismétlem magam: minden háztartásnak osztogatni kéne ebből a műből egy darabot, hogy táplálkozási szempontból világos, tömör és közérthető útmutatóként szolgáljon a mindennapokban bárki számára.
A kötetet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!
A kiadó honlapján kedvezményes áron megrendelhető a borítóképre kattintva!
Érdekelnek a könyvújdonságok?
Kövess bennünket Facebookon!
A képek a Corvina Kiadó Facebook oldaláról származnak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése