Elitizmus-e bizonyos hivatásokban enni vagy profán-e nagy irodalmi alkotásokban az étel és a táplálkozás? Avagy szokott-e az alkotás elefántcsonttornyába behúzódott író rágcsálni, eszegetni, nassolni vagy csak egyszerűen magához venni valamilyen ételt? Cserna-Szabó András a Helikon Kiadó gondozásában kiadott Rézi a páczban című könyvében ennek járt utána - "főszereplői: írók és ételek. A gasztronómia és a kultúra kapcsolódási pontjai. A konyha elfelejtett történetei az irodalomban, az irodalom titkos története a konyhában. Van itt gasztrotörténeti esszé és hasnovella, kulináris tárca és konyhakulturális tanulmány." (részlet a fűlszövegből)
Könyvajánló - Cserna-Szabó András: Rézi a páczban
Kérem szépen, Cserna a főzésben nem ismer tréfát, írja a mű előszavában Papp Csaba szerkesztő, és valóban. Ismert és a gasztroirodalom mellett elkötelezett szerzőnk, Cserna-Szabó András újabb gyöngyszemet tett le a témában, ahol Apicius, Epikurosz, Hrabal, Krúdy, Mikszáth, Karinthy, Petri, Kövi Pál, Szomory, Dumas, Babits, Jókai, Füst Milán, Márai, Nietzsche, Tömörkény, Krasznahorkai, P. Howard, Agatha Christie, Déryné, Hamvas, Mick Jagger vagy éppen Bodor Ádám ételeit, evési szokásait, netán asztallal kapcsolatos adomáit olvashatjuk. Megismerhetjük az alábbi ételeket, miközben irodalmi élményben is részünk lesz: firenzei posírozott tojás, Peche Melba, csórékolbász, bajai és szegedi halászlé, Fedák-lepény, sólet es halsli, risotto alla piemontese, kolozsvári káposzta, Puszta koktél, kálomista mennyország, vermicelli alla Posillipo, marinírozott halszelet Turbigo módra, paprikás krumpli, fogas Mornay módon, angol karácsonyi puding, Mussolini leves, szegedi tarhonya, velő Diderot módra, szalontüdő, vargabéles vagy éppen Újházi-kakasleves.
Cserna főzésben nem ismer tréfát. – írja a kötet előszavában a szerkesztő. Vadászkopókat megszégyenítő szenvedéllyel ered egy-egy receptkönyv vagy fogás nyomába, és nem nyugszik, míg fel nem derít az adott témában minden felderíthetőt, mi pedig loholunk utána, nem is tehetünk mást, mert szenvedélyessége ragadós. És miközben nyargalunk előre, a százfelé ágazó csapások érintik a budapesti kávéházakat íróstul, Gyula pincérestül, megcsap bennünket a délvidéki szabadtüzes főzőműhelyek füstje, bekanyarodunk a Balatonra egy hekkre, de megfordulunk Kolozsvárott, Nápolyban vagy New Yorkban is, persze mindenhol meghallgatunk egy ízes irodalmi anekdotát, és bekapunk valami jót.
Cserna-Szabó András Rézi a páczban c. műve több munkája között
Hogy mitől érzi azt a kedves vendég, hogy a mennyországban jár, amikor ezt a szinte bárgyú ételt eszi? Nem tudom. De tény, hogy mi is ezt éreztük egy Salese nevű trattoriában. Ha az ember a Vergilius-szobában lakik, és teraszáról a napfényben csillogó, azúrkék tengerre meg a vaskos baiai kastélyra lát, valamint vermicelli allaPosillipót vacsorál, akkor hajlamos elfelejteni, hogy egyszer randán meg fog dögleni.
Egyszóval: kulináris kultúrtörténeti olvasásra fel! Egy kis Újházi-kakasleves, leveles tepertőspogácsa, szalontüdő vagy amit akarsz, Krúdyval, Jókaival, vagy akivel akarsz. Hiszen enni kell, olvasni meg muszáj. Hasában él a nemzet! (Vagy ezt már írtam? Amúgy meg látod azt a jól fésült baromfit a spór szélén? Gazdasszony és tyúk bizalmas viszonyát elnézve, szerintem neki nem kell(ett) félnie attól, hogy valaha is levesben végzi...)
A kiadó honlapján kedvezményes áron megrendelhető a borítóképre kattintva!
Érdekelnek a könyvújdonságok?
Kövess bennünket Facebookon!
Főképen Cserna-szabó András látható (bal oldalon).
Megjegyzés küldése