Hétköznapi szörnyetegek

 Könyvajánló - J. M. Miro: Hétköznapi szörnyetegek

1882-t írunk. Edinburgh-tól északra, egy elszigetelt tó szélén található a Cairndale Intézet magányos kőépületeivel, ahol egy különös doktor természetfeletti képességekkel rendelkező árváknak nyújt otthont. Hamarosan két új gyerek érkezésére számít Londonból, azonban egy veszedelmes figura vadászni kezd rájuk – egy férfi, akiből korom és sötétség árad.

A tizenhat éves Charlie Ovid kegyetlen és erőszakkal teli gyermekkora során fedezte fel, hogy a teste magától meggyógyul, ha akarja, ha nem, míg Marlowe-ra egy tehervagonban találtak rá, és furcsa, kék színű fénnyel ragyog, ráadásul képes megolvasztani az eleven húst.

Két tapasztalt nyomozó feladata lesz biztonságos helyre vinni a fiúkat, ám hamarosan mindannyian a legszörnyűbb borzalmakkal kénytelenek szembenézni. Élők és holtak világa kerül összeütközésbe egymással, és miközben mélyen eltemetett titkokra derül fény, Charlie, Marlowe és a többi árva megismeri képességük valódi természetét – ráadásul nem csak arra jönnek rá, hogy mi fenyegeti őket, hanem, hogy a legádázabb szörnyetegek olykor a legkáprázatosabb ajándékokkal érkeznek.




Nagy-Britannia, Skócia, egy elszigetelt, világtól elzárt titkos intézet, ahová furcsa, nem megszokott, mindenféle képességekkel megáldott (vagy megátkozott?) gyerekek járnak, felfedezni a képességeik mélységét és azok használatát megtanulni? Hm, mintha már lett volna néhány ilyen sztori. Igen, nem is véletlen, hogy a titokzatos, ködös skót felföld ennyire megihleti a hasonló fantasyszerzőket, az egész vidék, a régi, több évszázados kísértetjárta kastélyok, a sokszor nehéz megközelítőség a vad, hűvös tájon nagyon misztikus, titokzatos hangulatot áraszt. Simán el tudjuk képzelni, hogy a következő domb mögött bújik meg egy időhurokban Vándorsólyom kisasszony rejtett háza, kicsit arrébb Sleepy Hollow-ban nyargal a fejnélküli lovas, távolabb, amögött a hegy mögött pedig Godric's Hollow kis temetője fekszik. Egy ilyen különleges hangulatú tájon elfér a Cairndale Intézet is.

A történet főként Marlowe körül összpontosul, aki maga is rendelkezik különleges képességekkel, és az ő és barátai kalandjait és múltját ismerjük meg, nem a hagyományos értelemben vett fantasy-akadémia falai között járunk a történet nagyobb részében. Több szálon futunk, de a legfontosabb Marlowe-é. A kisfiút egy szolgáló találta meg, aki meggyilkolta a gazdáját, ezért menekülnie kell. A tehervagon, amire felugrott, már menedéket nyújtott egy nőnek és a kisfiának, ám a nő már halott volt, amikor rátalált. A csecsemőt magához veszi, Marlowe-nak nevezi el, és csatlakoznak egy cirkuszhoz. Hamarosan felbukkan egy nyomozó, aki szerint a fiút várja haza a családja, így magával viszi, ám az útjuk hosszabb, kalandosabb és veszélyesebb, mint elsőre gondolnánk.

Aztán megismerjük Charlie-t, aki szintén különleges képességgel rendelkezik: meg tudja gyógyítani magát bármilyen sérülésből. A fiút egy másik nyomozó viszi magával, úticéljuk ugyanaz: a skóciai Cairndale Intézet, ami épp azért jött létre, hogy menedéket nyújtson a különleges gyerekeknek. Marlowe és Charlie itt ismerkednek meg több más gyerekkel, akik a barátaik lesznek, és persze ellenségeket is szereznek, és a végére kiderül, pontosan mi is rejlik Marlowe képességének legmélyén.

Van itt érintéssel gyilkolás, gyógyítás, láthatatlanság, sőt, holtakkal való kapcsolódás és minden egyéb, ami csak elképzelhető. Semmiképp nem mondanám horrornak a könyvet, inkább egy jól sikerült gótikus, viktoriánus fantasy, lendületes, de rendkívül szövevényes, sok szereplőt mozgató regény, amely több szálon és több idősíkon is játszódik, megismerjük az egyik nyomozó és az egyik főellenség múltját is, de persze az intézet vezetője is előtérbe kerül. 




A Hétköznapi szörnyetegek egy trilógia első kötete, amelyet J. M. Miro írt. J. M. Miro Steven Price néven sikeres kanadai író, költő, verseivel több díjat is nyert. Történelmi ihletésű regényei és verseskötetei után úgy döntött, hogy megírja azt a fantasytörténetet, ami már régóta motoszkál benne. Ennek az első kötete az Ordinary Monsters, amelyet az Agave Kiadó Bosnyák Edit tolmácsolásában hozott el a magyar olvasóknak.

Rendkívül magával ragadó, szövevényes, komoly kapcsolati hálót működtető regény, amely lendületes stílusával és ismerősen csengő, mégis sok újszerű ötletével fotelba szegezi az olvasót. Érdemes nyugodt körülmények között olvasni, mert sok szereplőt mozgat, és eleinte okozhat némi nehézséget megjegyezni, ki kicsoda és mit tud. Jól áll neki a viktoriánus korszak miliője.

Köszönöm a lehetőséget az Agave Könyvek csapatának! A könyv a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron. 



Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes