Az 500 receptet, 100 ábrát és az alaptechnikák leírását tartalmazó ikonikus szakácskönyv - A francia konyha művészete - évtizedek óta a kezdő és tapasztalt szakácsok nélkülözhetetlen alapműve. A vaskos, igényes receptkönyv a HVG Könyvek gondozásában jelent meg, magyar nyelven először. Julia Child és két társa műve akár kezdőként is kulináris sikereket ígér a konyhába sütni-főzni betérőknek. Igazi remekmű, gasztronómiai legenda, ami 1961 óta sem veszítette el jelentőségét.
KönyvajánlóJulia Child – Louisette Bertholle – Simone Beck
A francia konyha művészete
Mitől annyira ismert Julia Child és két társa által létrehozott szakácskönyv? Mi inspirálta Julia sorsával és könyvével kapcsolatos filmek létrejöttét, amiben világsztárok kaptak főszerepet? Az 1961-ben megjelent Mastering the Art of French Cooking sikere azóta bejárta a világot, sok nyelvre került lefordításra - és most kapaszkodjatok meg: nem akartam elhinni, hogy ez az alapmű magyar nyelven még sosem került kiadásra! Gondoljatok bele: Julia Child, szájbarágós receptek, gondos precizitással összeállított leírások, ahol a mennyiség annyi, a metodika olyan, ahogy le van írva és ezekre mind mérget is lehet venni - és senki nem látott benne fantáziát, hogy 1961 óta valaha is megvegye a jogokat és odaöntse a magyarok elé? Oké, a szocializmusban értem, fúj, döglődő kapitalizmus, még hogy francia konyha, még mit nem, az imperializmus hallatlan csökevénye, de a nyolcvanas évektől már erősen változtak a politika szelei, a kilencvenes évektől pláne (igaz, akkoriban meg pénz nem volt az embereknél), szóval, miért is nem csapott le erre a könyvre itthon senki?
Julia Childról bővebben
A mű és a receptek mai szemmel is megállják a helyüket - alapos konyhatechnológiai leírások, alapfogalmak kivesézése, kifinomult vagy egyszerű receptek, nincsenek benne elérhetetlen alapanyagok, és precíz mértékek, folyamatleírások jellemzik! Tudom, ez utóbbi kettővel ismétlem magamat, de higgyétek el, hogy a mai viszonyok között ezeket nagyon fontos hangsúlyozni! A rendszerváltozás előtt (1989 előtt) akárki nem jelentethetett meg nyilvánosan recepteket az akkori médiákban, kellett, hogy legyen legalább minimális szakmai rálátása a folyamatokra. Persze, a közreműködők ezeket nem ingyen tették, és miért is ne kellett volna megfizetni őket tevékenységeikért? Aztán 1990 után elfogyott kiadói szinten az erre fordítható pénz, ezzel együtt pedig az akkori pontosságot és hozzáértést már papíralapon is javarészt felváltotta a dilettantizmus: olvasók receptjeit lektorálás nélkül adták közkézre, akik a legnagyobb jóindulattal ugyan, de gyakran vétettek hibákat akár az összetételben, tömegmeghatározásban vagy konyhatechnológiában, a pongyola megfogalmazásokról már nem is beszélve. Ezek a tendenciák aztán tovább folytatódtak az internet térnyerésével: ma már mindenki feltölthet saját vagy nagy cégek által gründolt honlapokra bármit, amit jónak talál a saját konyhájában készített alkotások közül, senki nem ellenőrzi közzététel előtt, hogy ez bizony blődség, javítsd ki.
Pontosan ezért felüdülés egy szakmai szemmel is remekművet kézbe venni: Julia Child, Louisette Bertholle és Simone Beck pontos mértékekkel, akár első ételüket elkészítőknek is alkalmas leírásokkal operálnak, egzaktul leírva, megmagyarázva mindent, alternatívákat kínálva, megoldásokat sugallva alkották meg konyhai bibliának is megfelelő művüket. Óriási jelentősége időtlenségében van, még akkor is, ha helyenként szembe megy napjaink kulináris vonalával, a gyorsan, hamar, jót elvével. Ebben a kötetben több oldalas receptleírások is találhatók, sok-sok hozzávalóval, amik aztán példátlan módon kényeztetik az ember ínyét: de mikor, ha karácsonykor SEM jut idő és akarat erre? Szerintem fantasztikus ajándék a konyha és a gasztronómia iránt érdeklődők számára, méltó helyet foglal el magyarul is a kiadások sorában.
A mű fordítását monumentális munkának vélem, de nem lehet rá panasz, igényes, alapos, remekül végrehajtott feladat: a kötet nagy része Szkladányi András nevével fémjelzett, míg a kötet elején jelölt oldalszámok terjedelmét Rattner Réka fordította.
Szerintem olvassátok!
Fülszöveg
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése