Aranymetszés

Balaton, Szent György-hegy, Velence, Rialto - rejtélyes fülbevaló, időutazás napjaink és a XVI. századi Velence között, az ékszerkészítő hatalma, két sebzett lélek, szerelem - ezekkel a szavakkal foglalható össze Kovács Rita Aranymetszés című kisregénye. 

Könyvajánló
Kovács Rita

Aranymetszés

Eszter ékszerkészítő Budapesten. Hogy néha elvonuljon a nyüzsgő nagyvárostól, a Balatonnál, Szent György-hegyen vásárolt egy valamikori borospincét, ahol villanyáram még csak-csak akad, de vízvezeték már nincs a házban, hogy a fővárosban megszokott kajafutárról, egymásba érő szórakozóhelyekről és egyéb infrastruktúrákról említés se essen. Itt ismerkedik meg Bálinttal, akivel később egy bevállalós ékszer- és festménykiállítás tervezésén dolgozik. Kapcsolatuk a munka-szerelem-barátság határvidékein bolyong, amikor Eszter talál egy Tiziano festményére kívánkozó, gyönyörű fülbevalót, és ezzel átlép a XVI. századi Velencébe.

Az idősíkok között ugráló cselekményvezetés önmagában megér egy misét, izgulhatunk, hogy a jelen és a múlt közötti misztikum magába ne szippantsa a főhőst. A kisregény kerete helyszín tekintetében a Szent György-hegy a maga történelmi és kulturális hagyományaival, ikonikus helyszínekről esik szó: Oroszlános kút, Lengyel-kápolna, úgyszintén Velence se kismiska a maga Rialtójával, vagy a jelenkori Budapest a Hadik Kávéházzal. 

A történet több kibontakozó szerelem körül jár a jelenben és a múltban, valamint egy nyomozás viszontagságait taglalja a régies fülbevaló eredetét tekintve. Eszter háromszor kerül vissza az időben Velencébe, ahol megismer olyan személyeket, akiket addig csak szakirodalomból ismert: Biaggini, Cratere nevek merülnek fel az idő homályából. Az utóbbi maga a zseniális ötvösművész, akinek keze munkáját dicséri a szép fülbevalópár, amire Eszter a jelenben bukkant rá.

A mű (többek között) az esztétikum regénye. Minden hivatásban léteznek olyan emberek, akik már-már megszállottként érdeklődnek tevékenységük jellemzői, mozgatórugói iránt: minden érdekli őket, mindent tudni akarnak a felfedezett aspektusról, és kopó módjára indulnak a nyomok után, kideríteni róluk a valót. Eszter is ilyen személyiség, őt a reneszánszkori ötvösművészet és az aranyszín metafizikája érdekli különösképp. Mesterségbeli szenvedélye miatt különféle kalandokba keveredik (egyszer le is ütik), a szerelmi háromszög a jelenben és a múltban már szinte említésre sem méltó a fentiekhez (amúgy de, igen). A monológikus erényekkel felruházott regény az ékszerek mágikus hatásairól ír ódát, amelyek nemcsak közel tarthatnak magukhoz valakit, hanem el is taszíthatják őket, ha bármi miatt nem szimpatikus számukra az egyén.

Hisszük, nem hisszük? Nem érdekes. Az a lényeg, hogy a szerző és még nagyon sokan mások hisznek benne.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Eszter ​ékszerkészítőként dolgozik Budapesten, szabadidejében pedig a nemrég vásárolt Balaton-felvidéki házikójában pihen, és élvezi a helyi borokat a Szent György-hegy oldalában. Megismerkedése a szomszédban nyaraló Bálinttal sorsszerűnek tűnik, kapcsolatuk azonban a munka, a barátság és a szerelem hármas határvidékén billeg. Egy nap Eszter, miközben Bálinttal egy bevállalós ékszer- és festménykiállítás tervén dolgozik, egy régi, rejtélyes fülbevalót talál, melyet valaki elhagyott az épületben. A különleges kialakítású ékszer lassan a hatalmába keríti, és Eszter hamarosan megismeri a 16. századi Velence ötvöseinek és a fényűző paloták lakóinak titkokkal és szenvedéllyel teli világát.

Álom vagy valóság a két élet és a két idő, amelyekben Eszter sem elmerülni nem tud igazán, sem kívül kerülni rajtuk? Milyen hatalommal bírhat néhány egyedülálló ékszer készítője és viselője felett? És vajon beteljesedhet-e a vágyott sors két sebzett lélek találkozásakor? Kovács Rita regényében a reneszánsz Velence pompája, az ezredforduló utáni nyüzsgő Budapest és a Balaton összetéveszthetetlen atmoszférája keveredik a múlt, a jelen és a jövő kaleidoszkópjában.


Kovács Rita

Író, kulturális újságíró, idegenvezető, tolmács. 2008 óta publikál kiállítás- és könyvkritikát. Versei a Műút folyóiratban jelentek meg. A Szent György-hegyen és Padovában él. Az Aranymetszés az első regénye.



Köszönöm a lehetőséget a Prae Kiadónak!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon is!

Termékadatok

Szerző

Kovács Rita

Kiadó

Prae Kiadó

Megjelenés éve

2023

Kötés

Ragasztott, visszahajtott füllel

Oldalszám

160

ISBN

9786156199928

Várható szállítás

2023.06.05.

Méret

140×195 mm



Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes