Az elfelejtett lányok

Robert Capa egyetlen nő leveleit őrizte meg élete végéig, akihez viszont túl sok köze - elvileg - nem lehetett. Vagy mégis? Egy ilyen elfeledett lány története elevenedik meg a lapokon. Fikció a valóság tényeire támaszkodva. 


Könyvajánló
Író: Lizzie Page
Fordító: Stier Ágnes

Az elfelejtett lányok

Robert Capa egyetlen nő leveleit őrizte meg egész élete során, akihez - elvileg - nem sok köze volt - vagy mégis? Elaine Parker lehetett ez a személy? Az ő történetük elevenedik meg a lapokon, lenyűgöző sorok szerelemről, veszteségről, családról és barátokról.

Hiányzik Marty - sóhajtja a férfi a nőnek 1950-ben, a könyv első lapjain, miközben HÁTULRÓL lefotóz két kislányt. Aztán szépen visszaugrunk 1943-ba, Londonba.

1943 - London

Elaine Parker hivatalnoklány, aki a bombák lehullási helyeit rögzítette a Blitz során, később pedig hadifoglyok leveleit gépelte, keresve a szokatlan szóhasználatokat, amelyek esetleges plusz információval bírhattak a titkosszolgálatnak. Clive, az öccse, dongalábú, szélhámos, akivel a lánynak folyton meggyűlik a baja. Van egy Justin nevű férfi az életében, aki amolyan eljegyzés nélküli vőlegényféléje, de vesztére, Robert Capa szeme megakad a lányon, és neki sem közömbös a férfi. A bonyodalmak innen indulnak.

2016 - Spanyolország

Jennifer, a középkorú asszony, házassága válsága elől menekül Londonból Spanyolországba, rokonaihoz. Alaposan meghízott a stresszevéstől, mert férje - Paul - élete szerelme, most nem tudja, KIT akar, őt vagy a másik nőt. Jen idegesítő, túlaggódó, elveszett, az elmúlt néhány hónapban bazári majomként mindent megtett azért, hogy olyan feleség legyen, amilyet Paul akar, hogy visszahódíthassa a férfit - de nagyon úgy néz ki, hogy minden erőfeszítése kárba vész. Most lazításra vágyik, hogy kicsit önmaga legyen, és elszántan hiszi, hogy legalább ez sikerülni fog. Segít ebben egy nyomozás, ahol egy fotó történetét kell kinyomoznia. A kép az anyját és annak testvérét ábrázolja HÁTULRÓL. A fotó saját mondanivalót rejteget és nehezen adja meg magát... a hátulján felirat: B és P örökké. Kik ők? Milyen viszony fűzi hozzá Jennifert? A kép nyomán dokumentumfilmesek érkeznek Jenn testvérének házába - ahol az anyák, gyerekeik, és azok gyerekei tartózkodnak -, mint kiderül, Elaine nana (nagymama) van annyira érdekes személy, hogy filmet készítsenek az életéről. Felvétel közben robban a bomba: Elaine nagyinak van (volt) még két fiútestvére is Londonban, amiről az idősebb korosztály egyik tagján kívül senki sem tudott eddig, Robert Capa hagyatékából pedig az derül ki, hogy dacára annak, hogy számtalan világszép nővel randevúzott, csak Elaine leveleit tartotta meg. Nocsak, az unalmas nagyi lehet, nem is olyan unalmas?

A regény bukéját Robert Capa, a magyar származású Friedmann Endre Ernő adja, aki híres ember lévén, olvastatja a fikcióban leírtakat. A történet nyomokban a valóság tényeire támaszkodik, el kell olvasni hozzá az Utószót, hogy kibogarássza az olvasó belőle, mi történt annak idején, és ehhez képest mi a szerző fantáziája által hozzátett. A kötet karakterei alaposan körbe vannak járva az író által, abszolút hozzák az 1940-es évek miliőjét, amikor egy nőnek ezernyi korlát állt útjában az érvényesüléshez, és sajátos kettős mércét alkalmazva boldogulhatott magánéletében is. Dramaturgiáját tekintve több fordulatot is tartalmaz, ami izgalmassá, kalandossá teszi a művet. A szerző nyíltan vallott célja ezzel a regénnyel (is), hogy visszajuttassa a történelemben elfeledett nőket az őket megillető helyre. A kettős narratívával operáló történet drámai fordulatai, családi konfliktusai, önfeládozásai és felnövéstörténetei kifejezetten érdekes cselekményt tár az olvasói elé.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

London, ​1943: Német bombák záporoznak a városra. Elaine Parker hadifoglyok leveleit gépeli, és tudja, hogy ez a munka sokkal fontosabb saját biztonságánál. Otthon Elaine élete nem ilyen egyszerű: ő az egyetlen kenyérkereső küszködő családjában, ezért nincs sok ideje a saját álmain és reményein gondolkodni. Aztán megismeri az ő Bobbyját, a sötét hajú és szenvedélyes Robert Capát, a veszélyes frontvonalakon dolgozó hadifotóst. Az élete megváltozik. Lehet, hogy Elaine kénytelen lesz választani családja és Bobby iránt érzett egyre erősödő szenvedélye között? De megengedheti-e magának, hogy teljes szívéből szeressen valakit, ha minden pillanat az utolsó lehet?

Napjaink: Jen házassága romokban hever, az élete nem tart sehová sem. Boldogtalanságát eleinte még a melengető napfény és a madarak trillája sem tudja feledtetni, amikor visszatér a család vidéki birtokára. Aztán a fivére kérésére elkezd nyomozni egy viharvert fénykép kapcsán, amely két kislányt ábrázol. Kik ezek a lányok, és mi közük van Jenhez és a testvéréhez? Jen beleássa magát családja történetébe, és meglepő tényekre bukkan, melyek egészen a II. világháborúig vezetik. Lehet, hogy ez a fénykép a kulcs Jen számára, hogy befoltozza a múltjában tátongó repedéseket?

Szívfacsaró II. világháborús történet, érzelmes és felejthetetlen. Tökéletes az Árvák vonata, a Pénzzé tett gyermekek és az Elrabolt életek rajongóinak.



Lizzie Page egy essexi tengerparti városban nőtt fel. A Warwicki Egyetemen politikát és nemzetközi tanulmányokat hallgatott. Később dadusként dolgozott Párizsban, és pár évig angoltanárként Tokióban. Visszatérve Angliába kreatív és életrajzi írásból szerzett diplomát a Goldsmiths Egyetemen. Lizzie imád fiktív világokba menekülni, főleg történelmi korokéba. Szeretne mind többet megtudni arról, hogyan éltek a nők a huszadik században, így mindig hegyezi a fülét, ha korábban élt nők eredményeiről hall.

Forrás: Maxim Kiadó
Köszönöm a lehetőséget a Maxim Kiadónak!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva.
Kövess minket Facebookon is!
Termékadatok
Cím: Az elfelejtett lányok
Szerző: Lizzie Page
Kiadó: Maxim Könyvkiadó
Sorozat: Mont Blanc
Oldalak száma: 400
Megjelenés: 2023. május 30.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789634995616
Méret: 209 mm x 137 mm x 35 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes