Kultúrpara

2024. június 30., vasárnap

Az egyenlőség rövid története

Hogyan hozzunk létre olyan alternatív intézményeket, amelyek valóban elősegítik a társadalmi, gazdasági és politikai egyenlőség felé való haladást, tiszteletben tartva az egyének jogait és a mindenki jogát a különbözőségre? A fentiekre keres válaszokat Az egyenlőség rövid története című könyvében Thomas Piketty. 

Könyvajánló
Szerző: Thomas Piketty
Fordító: Fáber András
Szaklektor: Dr. Pogátsa Zoltán
Kiadó: Corvina Kiadó

Az egyenlőség rövid története

A vagyon elosztása napjaink egyik legégetőbb kérdése ismert ideológiájú társadalmainkban. Egyenlőség = utópia? Lehetetlen küldetés? Egyszerűen csak jó rá gondolni, de a gyakorlatban folyton elbuknak az erre vonatkozó törekvések? A szerző komplex módon körbejárva a kérdés vonatkozó aspektusait gazdasági, politikai, társadalmi szinten, az elmúlt 20 évben több 3000 (!) oldalas könyvet is publikált a témában. Egyik tisztelője azonban azzal fordult oda az íróhoz: tessék mondani, ezt képes megfogalmazni olyan terjedelemben is, hogy laikus is örömmel vegye a kezébe, és el tudja a lényegét mesélni bárkinek, akivel szóba kerül az egyenlőség története? Voila: íme a ~10%-ra zanzásított, emészthetőbb kötet!

Thomas Piketty a kutatási eredményeket új összefüggések kontextusába helyezve írta meg jelenleg tárgyalt könyvét. A lefektetett célok eléréséhez széles társadalmi összefogás és komoly egyéni felelősség szükséges, valamint edukáció: nem engedhető meg, hogy a gazdasági folyamatokhoz csak államférfiak és szakemberek szűk rétege értsen! Kívánatos továbbá szakítani az identitás és a hovatartozás körüli őrült vitákkal, amelyek a cél felé való előrehaladás komoly kerékkötői. A fentiek nélkül elképzelhetetlen a jelenleg regnáló hatalmi viszonyokat átalakítani.

A könyv tulajdonképpen a történelemben előforduló társadalmi osztályok közötti egyenlőtlenségek összehasonlító története - ami valahogy az egyenlőség története lett. Az emberiség története sosem lineáris fejlődés, ezért fordulnak egyenlőtlenségekbe, minden ellenkező törekvések ellenére: forrongások, forradalmak, társadalmi küzdelmek és különféle válságok tarkítják a képet és térítik el a folyamatokat eredeti céljuktól. A 18. századtól figyelhetők meg olyan folyamatok, amelyek történelmi elmozdulást jelentenek az egyenlőség felé.

A témával kapcsolatban mindenképpen szóba kell kerülnie napjaink jellemző folyamatainak: szuverenitásnak, orosz-ukrán háborúnak, európai politikai blokkoknak. Bármilyen rossz is a híre Kelet- és Közép-Európában a baloldali ideológiának, az ismert francia közgazdász semmiképpen sem szeretné, ha ezek a formációk eltűnnének az országok életéből. (Kétségtelen, hogy másképpen reagál egy magyar, egy lengyel, egy bolgár, stb., a szocializmus vagy a kommunizmus eszméire, mint egy francia vagy angol ember, mégpedig sajátságos rossz tapasztalatai miatt. A forradalom felfalta gyermekeit, más nyomtalanul eltűnni és annak minden ódiumát megszenvedni, és megint más hallani arról, hogy ilyen IS létezik.) 

Leszögezhetjük tehát, hogy Thomas Piketty a demokratikus szocializmusban látja a jövőt, ami az egyenlőséghez hozzásegítheti a népeket. Optimista a folyamatokkal kapcsolatban, megítélése szerint globálisan nőtt az egyenlőség. Jómagam maximum okos szemekkel tudok nézni állításával kapcsolatban, semmiképpen sem tisztem ebben állást foglalni, mint ahogy a szocializmus által hozott jólétről is vannak kétségeim. De - fejti ki Piketty - megérti, hogy a II. világháború utáni keleti blokk országai számára szitokszó a fenti fogalom - ugyanakkor arra is bíztatja azon országok állampolgárait, hogy a rossz tapasztalatok elengedésének immár elérkezett az ideje: lehet ezt jobban is csinálni! Erre példaként Svédország, Franciaország, Németország szociáldemokráciáját hozza fel, ahol a fenti eszme központi elemeit felhasználva, kiterjedt jóléti ellátórendszer épült ki. (Végül is, ezzel ki tudnék egyezni itthon is.)

Thomas Piketty nemcsak szakmai körökben hódít a közgazdaságtani párbeszéd átformálásával, hanem laikusok is ismerik - legalább - a nevét, sőt, modernkori Karl Marxnak is titulálják nézetei miatt, munkásságát a Tőke nagyszabású műhöz hasonlítják. Teszik ezt annak ellenére, hogy ő sosem érvelt a magántulajdon rendszere ellen, az egyenlőtlenségek felszámolását progresszív, globális tőkeadóról szóló tervekkel oldaná meg. 

A mű történeti, politikai, eszmetörténeti és közgazdasági vonalon elemzi az egyenlőséggel kapcsolatos ismérveit. A megértést számos lábjegyzet és grafikon segíti. Thomas Piketty könyve közérthető, laikusok számára is emészthető kötetre sikeredett, amelyet örömmel forgattam.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

„Piketty az egyenlőség fogalmát tágabban kezeli: nemcsak a jövedelem és a tulajdon, hanem a nemek és rasszok szempontjából is vizsgálja. Azzal, hogy az egyenlőtlenségről az egyenlőségre helyezi a hangsúlyt, azt sugallja, nemcsak kíméletlen kritikára van szükség, hanem hatékony gyógymódra is.” (The New York Times)

A világhírű francia közgazdász új könyvében a 18. századtól kezdve vizsgálja a kapitalizmus kialakulását és különböző korszakait. A világ működésének fenntarthatóságát egyértelműen a vagyoni-tulajdoni egyenlőtlenségek csökkentésében és az arányos teherviselésben látja, mint amilyen a progresszív adózás vagy a túl nagy vagyonok öröklési rendjének módosítása.


Thomas Piketty (1971) neves francia közgazdász, professzor.

Köszönöm a lehetőséget a Corvina Kiadónak!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva.
Kövess minket Facebookon is!


Cím: Az egyenlőség rövid története
Eredeti cím: Une bréve histoire de l'égalité
Szerző: Thomas Piketty
Fordító: Fáber András
Kiadó: Corvina Kiadó
Oldalak száma: 400
Megjelenés: 2024. április 19.
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789631369472
Méret: 197 mm x 138 mm

2024. június 29., szombat

A komplex rendszerek csodái

Könyvajánló - Giorgio Parisi: A ​seregélyek röpte

"Önmagukat látszólag minden törvényszerűség alól kivonó kísérleti valóságok, magát a tudóst is meglepő felfedezésekhez vezető kutatások, a fizikai és matematikai intuíció felvillantása - ez az a világ, amelyet Giorgio Parisi több mint ötven éve kutat. "

4f11c75b4fcb4cfd81045a60afb0d9ea.webp

Az elúlt években egyre több olyan kötet jelent meg a piacon, amelyek igyekeznek megmutatni, hogy a tudományok érdekesek, szórakoztatóak és bárki számára megérthetőek. Ilyen közérthető nyelven megírt, érdekességeket felvonultató kötet jelent meg nemrég a Park Köyvkiadó égisze alatt. A könyv szerzője Giorgio Parisi, aki 2021-ben megkapta a fizikai Nobel-díjat egy izgalmas felfedezésért, melyben megmutatja miként határozza meg a fizikai rendszereket a rendezetlenségek és az ingadozások kölcsönhatása.

A kötetben nyolc írás található, amelyek különféle helyzeteket elemeznek. A címadó írásban, A seregélyek röptében megtudjuk, hogy miként vizsgálták a nagy csapatokban repülő madarak mozgását az olasz fővárosban. Érdekes volt olvasni, hogy évtizedekkel ezelőtt, amikor még a technológia közel sem tartott ott, mint most, hogyan használtak az elemzéshez rengeteg fényképet, miként dolgoztak fel ezeket és, hogy végeredményben kiderült, hogy attól tudnak ilyen összehangoltan közlekedni, hogy mindenki a szomszédjához igazodik.

A különféle tudományos felfedezések mellett kicsit lehetőségünk van megismerni is ezt a kiváló tudóst. Többek között arról mesél az egyik írásában, hogy miért választotta a fizikát fő területének, de ezek csak apró szösszenetek, amiktől kerek lesz az egész, de nem megy el abba az irányba, hogy túl sokat meséljen magáról. Hagyja, hogy a tudomány maradjon a középpontban.

Ami miatt bárkinek bátran ajánlom a kötetet, hogy bár tudományos kifejezésektől, elvont fogalmaktól sem mentes, mindegyik írásában igyekszik úgy fogalmazni, hogy bárki számára érthető legyen a mondanivalója. Kifejezetten érdekes volt számomra A tudomány értelme című rész, ami egy Feynman idézettel indul: "A fizika olyan, mint a szex. Időnként van valami haszna is, de nem ezért csináljuk." És ebben a részben megtudjuk, hogy Parisi szerint ugyan fontos a tudomány a hétköznapokban is, de a kutatók számára szórakoztatónak kell lennie. Emellett felelősséggel kell lennie a tudósoknak, hogy úgy ismertessék a társadalommal az eredményeiket, módszereiket, hogy ne misztifikálják azokat.

A tudosókra jellemző, sőt úgy általában az emberekre, hogy a sikereikről szívesebben osztják meg az emlékeiket. A legnagyobb szerencsénkre Parisi nem közéjük tartozik és az utolsó részben megosztja velünk, hogy miként hagyta, hogy 25 éves korában elcsaklizzák előle a Nobel-díjat. Ez a szórakoztató kis visszaemlékezés tökéletes zárása volt a kötetnek.

Határozottan élveztem ennek a könyvnek az olvasását. Mindig is érdekeltek a tudományok különböző ágai és szerintem fontos, hogy sokan lássák meg a "varázslatot", amit egy-egy kísérlet, módszer, felfedezés magában hordoz. Remélem jelenik meg hasonló kötet és Giorgio Parisi tudomány iránti szenvedélye átragad egy-két olvasóra.

9785161_5.jpgKöszönöm a lehetőséget a Park Kiadónak!

A könyv a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.

2024. június 28., péntek

Elképzelhető?

 Könyvajánló - Jane McGonigal: Elképzelhető

Hogyan ​lehet előre látni mindazt, ami ránk vár?

Miért érdemes a jövőről kreatívabban és optimistábban gondolkodni?

Milyen készségek elsajátításával leszünk képesek irányítani a jövőnket?

Hogyan reagálhatunk rugalmasabban és alkalmazkodhatunk gyorsabban egy világjárvány vagy egy háború idején?

A társadalmak időnként olyan mélyreható és tartós változásokon mennek át, amelyeket korábban elképzelni sem tudtunk. Ilyenkor egyfajta „jövősokk” ér bennünket: elveszítjük a talajt a lábunk alól, felismerjük, hogy addigi megküzdési módszereink az egészséges, boldog és sikeres élet biztosítására már nem működnek. Óriási kihívást jelent, hogy reményteljesnek és felkészültnek érezzük magunkat, és optimistán tekintsünk a jövőbe, miközben lehetetlennek tűnik megjósolni, milyen lesz a világ a következő héten, nemhogy a következő évtizedben.




Jane McGonigal, világhírű játéktervező és jövőkutató, gondolatébresztő könyvében a pszichológia és a neurológia legújabb tudományos kutatásaira támaszkodva mutatja be, miként képezhetjük az elménket, hogy félelem nélkül, reziliensen valósítsunk meg egy olyan világot, amelynek lehetőségeit még elképzelni sem tudjuk. Hatékony jövőkutató technikái segítségével elsajátíthatjuk azokat a készségeket és azt a gondolkodásmódot, amelyeknek köszönhetően „sürgető optimizmusunk”, vagyis a bennünk feszülő megállíthatatlan erő aktiválja cselekvőképességünket. A kizárólag ehhez a könyvhöz tervezett provokatív gondolatkísérletek és jövőszimulációk célja, hogy kollektív képzelőerőnket fejlesszük, és mindannyiunk számára jobb és élhetőbb jövőt teremtsünk.

Jövőkutatás. Sokaknak már maga a szó elég sci-fisen hangzik, vagy olyan, mintha a tudomány egy rakat jóssal szövetkezett volna, hogy megmondják, milyen lesz a jövő. Már maga a szó oximoronnak tűnik, elvégre mégis hogyan lehet kutatni valamit, ami még nincs, sőt, szigorúan véve nem is lesz soha, hiszen mindig ma van, sose lesz holnap. Pedig akad néhány, a közvélemény számára is ismert jövőkutató, pl. Michio Kaku vagy Rab Árpád, akik már nagyon sokat meséltek a saját szakterületükről. 

Mégis úgy, ahogy Jane McGonigal, kevesen tudták eddig elmagyarázni, mit is jelent a jövőkutatás. Hogy miért számít, hogy valaki optimista vagy pesszimista. Hogy miért kell dolgozni az egyéni és a csoportos reziliencián egyaránt. Hogy miért fontos, hogy megtanuljuk észrevenni, elemezni és számításba is venni a jeleket.

Ha csak arra törekszünk, hogy „igazunk legyen”, megadjuk a tőlünk telhető legjobb előrejelzéseket, aztán várjuk, hogy a szerintünk legvalószínűbb bekövetkezzenek. De mi van akkor, ha a legvalószínűbb jövő nem épp kívánatos? Ha katasztrófa vár ránk? Ha igazságtalanság készül? Fontosabb-e, hogy igazunk legyen, vagy inkább rácáfolunk a saját jóslatainkra, és megváltoztatjuk a jelenleg valószínű kimenetelt valami jobbra?

A legtöbb esetben ugyanis éppen az utóbbi a gond. Azért sokkol egy esemény, mert nem vettük észre, pontosabban leginkább nem akartuk észrevenni az előjeleit. Természetesen nem egy hirtelen bekövetkező halálesetről, balesetről beszélek, ami kettétörheti addigi életünket, hanem globális, előrelátható folyamatokról, mint pl. egy háború eszkalálódása, egy természeti katasztrófa, egy aszály, egy vízhiány, egy támadás. Fontos, hogy figyeljünk ezeknek az előjeleire, amennyire lehet, mert mindegyiknek van, és próbáljuk meg felkészíteni magunkat rá. Németországban a közszolgálati televíziós csatornákon pl. rendszeresen adnak le olyan kisfilmeket, amelyek tippeket, tanácsokat adnak különleges vészhelyzetekre, pl. mi a teendő, ha hosszabb ideig valamilyen hiba vagy akár támadás miatt nincs gáz, nincs áram, vagy váratlan természeti katasztrófák, árvizek, belvizek, pusztító viharok, vagy éppen huzamosabb ideig tartó szárazság, aszály, vízhiány esetén. 

Egyes kisebb és nagyobb közösségek, országok is fel tudnának készülni ilyen eseményekre, amelyek ha, és amikor bekövetkeznek, egész másképp érnek egy fejben és eszközökben is felkészült országot. Vegyük pl. a közeljövőben belátható vízhiányt, aminek már most is vannak jelei. Jelenleg minden hirtelen lezúduló víztömeget amilyen gyorsan csak tudunk, csatornákba terelünk, amelyek a folyókba futnak, és így ki az országból. Ehelyett ha víztározókat építenénk, egy-egy ilyen hirtelen, gyorsan lezúduló esőmennyiséget el tudnánk tárolni a pár héttel később bekövetkező, hetekig tartó aszályra, és tudnánk vele táplálni az egyébként kiszáradó növényeket. Ezt meg lehet valósítani egyéni szinten, a saját kertünkben is, helyi, lokális szinten, a településünkön, és országos szinten is. Nekünk pl. van esővíztárolónk, és sokszor abból kapnak vizet a növények, a konyhakert, de fúrt kutunk is van, amiben amúgy egyre kevesebb a víz. Már pár éve nem elég arra, hogy jó alaposan meglocsoljam az egész kertet, ezért általában úgy szoktam, hogy egyik nap a ház előtt és oldalt lévő díszkertet locsolom alaposan, másik nap a hátul lévő veteményest és konyhakertet, ha éppen nincs elég esővíz. 

Könnyű felkészülni olyan jövőre, amely hasonlít a jelenhez, amelynek "van értelme', amely normálisnak és logikusnak tűnik. A furcsa dolgok azok, amelyek váratlanul érnek. Amikor valamiről azt mondjuk. „ez nevetséges, ilyesmi sosem történhet meg”, vagy „el sem tudom képzelni”, érdemes időt szánni arra, hogy komolyan vegyük. Mert ezek azok a jövők, amelyek, ha mégis bekövetkeznek, megdöbbenést és zavart keltenek, és nehézségeket teremtenek.

Ugyanígy fontos a személyes reziliencia is, a fejben való, pszichikai felkészülés. Így tudjuk elkerülni a hosszan tartó sokkhatást, ha valami váratlan történik, és minél előbb a lehető legjobb megoldáson gondolkodni. Jane McGonigal könyve ebben is segít, hogy hogyan érhetjük el azt az állapotot, hogy a leginkább felkészüljünk mindenre és bármire, de legfőképpen a saját tudományterületét mutatja be. Ő és csapata volt az, aki pl. a 2010-es években megjósolta, hogy egy hatalmas, világméretű légúti fertőzés, járvány esetén milyen problémák merülnek fel, hogy elharapóznak az összeesküvéselméletek, hogy bizonyos alapvető higiéniai dolgokat milyen nehéz lesz betartatni, és hogy milyen cikkekből lesz hosszabb-rövidebb ideig hiány az üzletekben, mert felvásárolják az emberek. Persze nem olyan nehéz ezeket megjósolni, elég, ha megkérdezünk embereket, mit tennének adott helyzetben, vagy belegondolunk, mit tennénk mi. Mégis vannak olyan gazdasági, szociális és egyéb vetületei egy-egy helyzetnek, amelyre sokan nem gondolnak. Nem véletlen, hogy sok kormány és világszervezet jövőkutatókkal dolgozik együtt, mert a mai viselkedési, fogyasztási paramétereink utat mutathatnak arra, hogy a jövőben mi az, ami fontos lesz, amiből pénz lesz pl., ami befut, és milyen problémák merülnek fel hamarosan, amivel kezdeni kell valamit (pl. az egyre inkább elterjedő digitális élet és munkaforma a korábbinál jóval több áramot igényel, amelynek az alapjait már azelőtt kutatni kell és kiépíteni az infrastruktúrát, hogy tényleges igény keletkezzen rá).

Amikor játszunk, könnyű kreatívnak és tetterősnek érezni magunkat. Minden lépésünk, minden cselekedetünk láthatóan befolyásolja a játék állását, legyen szó kártyáról, sportról, társas- vagy videójátékról. De amikor a jövőről gondolkozunk, a legtöbben nem érezzük úgy, hogy kézben tartanánk a dolgokat. Kevésbé bízunk abban, hogy cselekedeteink és döntéseink érdemben befolyásolják a történéseket, különösen a nagyobb, közös jövőnket
illető kérdésekben – hogy mi lesz a társadalommal és a bolygónkkal

 


Jane McGonigal jövőkutató, valamint olyan alternatívvalóság-játékok tervezője, amelyek célja az életminőség javítása és valós problémák megoldása, azok felhasználása rezilienciánk és jóllétünk növelése érdekében. A Palo Altóban működő Institute for the Future nonprofit kutatócsoport játékkutatási és fejlesztési igazgatója. Kétszeres The New York Times bestseller szerző, a Reality is Broken: Why Games Make Us Better and How They Can Change the World és a SuperBetter: A Revolutionary Approach to Getting Stronger, Happier, Braver and More Resilient – Powered by the Science of Games könyvek írója. Jövőkutató munkájáról többek között a The Economist, a Vanity Fair, a The New Yorker, az O(prah) Magazine, a Fast Company és a The New York Times tudományos rovata is rendszeresen beszámol. TED-előadásait, amelyek arról szólnak, hogyan tehetik a játékok jobbá a világot, és hogyan hosszabbíthatja meg életünket a játék tíz évvel, 15 milliónál is többen látták.

Köszönöm a lehetőséget a HVG Könyvek csapatának! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.





2024. június 27., csütörtök

Ordításmentes házasság

Felnőni és közelebb kerülni egymáshoz - összegzik a szerzők az Ordításmentes házasság című könyvük lényegét. Az ilyen partnerek nemcsak egymással nem ordítoznak, hanem befelé sem, mert nem vesztik el a kontrollt érzelmeik felett. Hogyan lehet ezt elérni? Erről regél a fenti című kötet egy új, forradalmi, első látásra nem logikus megközelítéssel. 

Könyvajánló
Szerzők: Hal Edward Runkel és Jenny Runkel
Fordító: Farkas Veronika
Kiadó: Jaffa Kiadó

ORDÍTÁSMENTES HÁZASSÁG

Ordításmentes házasság, ahol arra fókuszálnak, hogyan viszonyulhatunk a másikhoz nyugodt, higgadt, bensőséges módon, akkor is uralkodva érzelmi állapotunkon, ha a partnerünk éppen nem képes a fenti viselkedésre. A témában nagyon fontos önmagunkra fókuszálni és nem elengedni az öngondoskodás kérdését sem, mert csak így tudunk harmóniában létezni környezetünkkel.

A házasságban, komoly partnerkapcsolatban többé kell válnunk, mint amennyik addig voltunk, idéznek Candice Bergment az első lapokon a szerzők. Ez a könyv nem átlagos házassági tanácsadó, mert megítélésük szerint a legtöbb kiadvány, ami a házasság működésével, jobbá tételével foglalkozik, olyan tanácsokat ad, amelyek gyakran nemcsak tévesek, hanem ártalmasak is. A mű azon merész állítással vágja át a párkapcsolati gordiuszi csomót, hogy az együttélés nem attól lesz jobb, ha többet foglalkozol a társaddal, hanem attól, ha többet foglalkozol önmagaddal. Paradoxon, nem igaz? Pedig bejön! Magam bő két évtizeddel ezelőtt jutottam egyénileg erre a megoldásra, és működött, működik.

Milyen sarokkövek mentén működik egy házasság a fentieket figyelembe véve? Íme egy hevenyészett lista róluk:

- ha nem vagy ura önmagadnak, akkor kapcsolódni sem fogsz tudni a partneredhez,
- csak a belső integritásra alapozva lehet mély és tartós kapcsolatot kialakítani (nem az a fontos, mi a közös bennetek, csak az, hogy mi van benned),
- autentikus énképviselet kommunikációja, hogy a másik megismerhessen,
- nem kerülni a konfliktushelyzeteket, hanem melegében megoldani,
- megküzdeni az elköteleződésért,
- önmagunkat adni az intimitás során.

A fentiek így sorba szedve egészen jól hangzanak, nem? Ha sikerül a könyvön túljutni, megérteni és magunkévá tenni a hasznos javaslatokat, akkor egészen másként fogunk tekinteni a párkapcsolatra és azon belül önmagunkra. Szerintem mindenki akkor tud a legjobban teljesíteni, funkcionálni, ha tisztán látja a helyzetét: ezt akarom, így akarom, ilyen vagyok, így tudok jobban kapcsolódni. Ezek választási lehetőségek, amelyek jobbá tudják tenni a házasság megélését. A szerzők közvetlenül az egyén integritásához írták a könyvet, mert ez a rész az, amelyik dönt az oltár előtti igenről, ez az a rész, amelyik akkor beszél a leghangosabban, amikor csendben van, és mégis, legmélyebb elveidről, leghőbb vágyaidról regél. Az integritás kínálja a legnagyobb esélyt, a komoly, szeretetből fakadó, eget rengető döntéseket. Tabudöntögető, társadalmi elvárásokat keresztülhúzó könyv ez, ahol az egyén úgy kerül középpontba, hogy mégis a párnak lesz jó, amit tesznek. 

Hogyan lehet ezt elérni? A kötet olvasmányosan, érdekfeszítő módon, példákon és gyakorlatokon keresztül teszi világossá, mitől és miért lehet hatékonyabban, szeretetteljesebben működtetni egy házasságot, egy párkapcsolatot úgy, hogy tudatosabbá, önmagunkat jobban ismerővé tesszük azért, hogy ketten sikeresen tudjunk együttműködni. A művet emberközelibbé teszi, hogy alkotótársként a terapeuta-férj mellett a felség is szerepel, aki helyenként hétköznapi szintre szállítja le a szakember meglátásait.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Mindnyájan vágyunk a hosszú, kiteljesedett, őszinte és igaz párkapcsolatra, amelyben nemcsak egymással nem veszekednek hangosan a pár tagjai, de befelé sem ordítoznak, azaz nem veszítik el a kontrollt az érzelmeik felett. Ez azonban sajnos csak keveseknek sikerül.

A szerző radikálisan új koncepciója leszámol a cukormázas elképzeléssel, miszerint a házasfelek legfontosabb feladata, hogy a párjuk szükségleteit kielégítsék, a saját elképzeléseikről és egyéni vágyaikról pedig lemondjanak azért, hogy „eggyé válhassanak” a házasságban. Az ordításmentes filozófia szerint az elkötelezett, tartós és mély, igaz kapcsolat titka éppen az, hogy a felek a szokásos házassági tanácsokkal ellentétben elkezdenek inkább saját magukra fókuszálni...

A könyv nem azt ígéri, hogy ha megfogadjuk a tanácsait, akkor elkerülhetjük a konfliktusokat – sőt ez nem is lehet cél. Ha melegségre vágyunk, akkor tüzeken kell átkelnünk. De a könyvben bemutatott egyszerű modell segítségével át fogunk tudni kelni ezeken a tüzeken, hogy megtisztulva és erősebben jöjjünk ki belőlük. És ez az, ami egyre magasabb szintre fogja emelni a házasságunkat.

Hal Edward Runkel elismert párkapcsolati szakértő, család- és házasságterapeuta, mediátor. Könyvei sok ezer példányban kelnek el világszerte, szakértőként rendszeresen tart előadásokat. Ordításmentes gyereknevelés című bestsellerében bemutatta a szülő–gyerek kapcsolat forradalmi megközelítését, amit ebben a könyvében a párkapcsolatokra is kiterjeszt.


Hal Edward Runkel párkapcsolati szakértő, előadó, író, konzulens és mediátor. Előadásai sikeresek, mert képes bonyolult párkapcsolati problémákat leegyszerűsíteni, miközben remek humorral oldja a nehéz téma feszültségeit. Konzulensként magánszemélyek és szervezetek is fordulnak hozzá, legyen szó házassági, szülői, politikai vagy kommunikációs zavarról, őszintén és higgadtan tud konfliktushelyzetekből kiutat találni.

Köszönöm a lehetőséget a Jaffa Kiadónak!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva.
Kövess minket Facebookon is!
Termékadatok
Cím: Ordításmentes házasság
Szerző: Hal Edward Runkel - Jenny Runkel
Fordító: Farkas Veronika
Kiadó: Jaffa Kiadó
Oldalak száma: 304
Megjelenés: 2024. február 16.
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789634758495
ret: 200 mm x 140 mm x 20 mm

2024. június 26., szerda

15 különleges könyvespolc a kreatív lakberendezés jegyében

Azoknak, akik szeretnek olvasni, biztosan akad otthon néhány kedvenc kötetük, amelyet szívesen tesznek egy kiemelt helyre. Nemcsak izgalmas történetek otthonát jelentheti egy-egy könyvespolc, hanem tökéletes módja, hogy kifejezzük vele egyéniségünket és még egyedibbé, különlegessé tegyük otthonunkat. Jöjjön most 15 jópofa polc, melyek magukra vonzzák a tekintetet és jól feldobják a lakás hangulatát.

A képregények legmenőbb és legismertebb hősei ma már megelevenednek nap mint nap a filmvásznon és a tévésorozatokban, hogy aztán emberek millióit hódítsák meg. Nektek van kedvenc szuperhősötök? Kinek az ikonikus emblémáját látnátok szívesen a falatokon? 

01_3.jpg

02_3.jpg

Akik imádják a természet különböző teremtményeit sem kell az egyhangú, jól megszokott polcokat választaniuk. Egy kreatív, ügyes asztalos könnyedén elevenítheti meg kedvenc állatunkat, hogy aztán ez a kedves jószág vigyázzon a könyveinkre.

03.jpg

04.jpg

Ha belépek egy lakásba akaratlanul is azt veszem észre, hogy a szemem a könyvespolcra téved. Egy hatalmas feliratot mintázó polcrendszerrel még csak keresni sem kellene a könyveket. :D Az alábbi képen a READ, magyarra fordítva az olvasás szóé lett a megtiszteltetés, hogy több tucat történetet hordjon a "hátán".

05.jpg

A következő jin és jang szimbólumot ábrázoló könyvespolc a világegyetemben fennálló egymással szemben álló, mégis egymást kiegészítő elemeket, erőket szimbolizálja. Aki a könyvek terén is kedveli a sokszínűséget, az ellentéteket, biztosan értékelne egy ilyen izgalmas bútort az otthonában.

06.jpg

Egy borongós, esős őszi estén kevés jobb program akad, mint bebújni egy meleg takaró alá, forró teát, csokoládét kortyolgatni, és belemerülni egy történet kalandos útvesztőibe. Nekem nagyon tetszik ez a bohókás bögrés kompozíció. :)

07.jpg

Egy különleges hangszert akkor is vétek kidobni, ha már annyira elöregedett, hogy menthetetlenné vált. Íme egy gyönyörű és izgalmas újrahasznosítás! Egy zenész otthonában tökéletes kiegészítő, de bátran állítom, hogy nem csak a zenészek között nyerné el tetszését ez a gyönyörű darab.

08_1.jpg

A természet rajongói nem csupán kedvenc állataikról mintázhatják könyvespolcaikat. Egy-egy izgalmas darabban virágokat, csillagokat, fákat eleveníthetünk meg, hogy ezzel is még izgalmasabbá tegyük otthonunkat, vagy irodánkat. 

09.jpg

10_7.jpg

11_5.jpg

Egy-egy szimbólum is mókásan mutathat a falon. Ez a kis pipa is nagyon szeretni való, de nálam határozottan a nyilak alkotta kis polcrendszer viszi a pálmát. Ötletes, jó pofa és rendkívül látványos!

12_7.jpg

13_4.jpg

Néha a legegyszerűbb hétköznapi tárgyak adhatják a legjobb ötleteket. Tökéletes példa erre a következő képen látható gázcső ihlette polc, mely különleges, rusztikus látványt nyújt. Igazán egyedi, izgalmas pontja lehet ez egy lakásnak.

14_5.jpg

Belépve egy lakásba biztosan mindenki lefagyna egy pillanatra, ha egy az Egyesült Királyságban használatos segélyhívó utcai fülkét pillantana meg. Egyedi, jópofa, ráadásul kinyitva kincseket rejthet ez a vagány könyvszekrény.

15_4.jpg

Ha tetszett az összeállítás kövess minket a Facebookon is! 

2024. június 25., kedd

Egy kamaszoknak való regény, aminek hatalmas szíve van

Könyvajánló - Madarász Éva: Tiszavirágok

"Egy regény, aminek nemcsak fontos üzenete, de hatalmas szíve is van. Egy váratlan költözés is lehet pozitív élmény, ha az ember egyszer csak egy vadregényes helyen találja magát, és kiderül, hogy meglepően jó fejek laknak ott. Tisza, PET Kupa, háború, barátok és árulások, egy lassan gyógyuló szív mennyi minden fér bele egy nyárba még?"

Madarász Éva nevét biztosan sokan ismerik. Van, aki írói munkássága okán, de színészi, szinkronszínészi pályája is sokaknak ismerős lehet. A Manó Könyvek égisze alatt egy nagyon szuper könyvet írt kamaszoknak. Ez a regény nemcsak azért klassz, mert könnyű a nyelvezete, jól érthető, olvasmányos, fiatalos, hanem mert közben fontos üzeneteket is hordoz magában.

Már a cím is egy apró üzenet: az életben számos olyan boldog, csodálatos pillanat van, amely csak egy röpke pillanatig része az életünknek, és fontos, hogy akkor és ott ezeket képesek legyünk megélni, átélni.

A regény főszereplője elvesztette az anyukáját. Tinédzserként ezt nem lehet már önmagában sem könnyű feldolgozni, igyekszik elmerülni a számítógépében és gémer barátaival lógni a neten. Közben pedig az a tipikus pesti lány, így pláne sokkolja, amikor apja bejelenti, hogy elfogadott egy állást jó messze onnan.

A kötet elején mesél önmagáról. Ő Andrea, de mindenki Andrisnak hívja. Vagány, fiús csaj, akinek az élete pillanatok alatt fordul fel fenekestül. Budapestről 300 km-re költözik édesapjával egy határmenti faluba. Ha mindez nem lenne elég, a netet nem kötik be az új házba, így teljesen elvágták nemcsak az otthonától, de a barátaitól is.

Egy teljesen új világ nyílik meg előtte. Végignézzük, ahogy az érzelmeivel, a gyászával küzd, de közben új barátokra talál, akik mellett rájön, hogy ez az új kaland talán nem is lesz olyan szörnyű. Elkezdi élvezni a Tisza parton való bóklászást, a bringázást, fontosabbá válik számára a környezetvédelem, észreveszi és vigyázni kezd a körülötte levő növény- és állatvilágra, részt vesz a PET Kupán (ami amúgy egy létező dolog - a Tiszán és mellékágain megrendezett szemétszedő-hajóépítő vetélkedő), sőt még egy kis lovestory-ban is lesz része.

Egy bájos regény, egy tiszaparti kaland, egy összetört szív gyógyulása. Remek olvasmány 10-15 éveseknek. Bátran ajánlom, mert olyan témákat boncolgat, amelyek minden ilyen korú gyereket érintenek. Ráadásul Radnóti Blanka rajzai tökéletes kiegészítését képezik a történetnek.

139514696.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük Manó Könyvek!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess minket a Facebookon is!

A balatoni sellő

A medve, az angyal és a telihold

Két bájos és titkokkal átszőtt lányregény