Izgalmas, szórakoztató matematikai fejtörők

 Könyvajánló - Martin Gardner: Legkedvesebb matematikai és logikai fejtörőim

"Vajon egy repülőgép oda-vissza útja rövidebb, hosszabb vagy egyenlő ideig tart akkor, ha valamelyik irányba végig egyenletes szél fúj, mint ha teljes szélcsendben repülne?"

445740017_971605808298793_3651975347879429661_n.jpg

Martin Gardner matematikus, aki több mint két évtizeden át sarkallta gondolkodásra izgalmas matematikai fejtörőivel a népszerű tudományos magazin, a Scientific American olvasóit. A fenti kérdésre a választ megtalálhatjátok a Typotex Kiadó égisze alatt magyar nyelven megjelent klassz gyűjteményben, amely összesen 66 feladatát tartalmazza.

Kedvcsináló gyanánt mutatok egy-két feladványt a kötetből. Elsőként két (szerintem kifejezetten könnyű) példát hozok. Egy kis térlátással hamar rájöhet mindenki az elsőnél a megoldásra, azért a poszt legvégére írok egy kis segítséget a megfejtéshez. Kapunk egy kis ábrát is a feladat mellé, hogy könnyebben magunk elé tudjuk képzelni, bár én reflexből felnéztem az előttem az asztalon heverő Rubik-kockámra, ami pillanatok alatt megadta a választ az alábbi kérdésre:

eredeti-rubik-kocka-3x3x3-36825-600x600.jpgMetélt kocka

Egy ács körfűrésszel fel szeretné aprítani a három deciméteres oldalhosszúságú fakockáját huszonhét darab egy deciméteresre, amit hat vágással könnyen meg is tehet, ha a szétvágott darabokat kocka alakban mindig összefogja, Csökkentheti-e még tovább a szükséges vágások számát, ha mindegyik után újból átrendezi őket?

 A következő feladvány kevesebb, mint egy perc alatt megoldható. Alapszintű matematikai tudás bőven elég hozzá. Megkockáztatom, hogy akár alsó tagozatos gyerekek is egyből lecsapnak rá, akik már tanultak egy kis geometriát.

Mekkora az átló?

Az ábrán egy négyszöget rajzolunk egy negyedkörbe. Ki tudjuk-e pontosan számítani az AC átló hosszát a megadott egységgel?

Oké, mielőtt még azt hiszitek, hogy ez a kötet uncsi és könnyű, azért dobok a végére egy kicsit gondolkodósabbat. Nem is tudom eldönteni amúgy, hogy nehéz vagy sem, mert biztos van olyan, aki ránéz és látja a rendszert a képben és van olyan, aki percek múlva is csak vakarja a fejét.

Személy szerint ezen a feladaton jót derültem, mert épp a Stargate sorozatot nézem nosztalgiából és a 9. évadban Cameron Mitchell és Teal’c hatalmas slamasztikába került hála Merlinnek. Aki ismeri a sorozatot, egyetlen másodpercig sem kell gondolkodnia a következő feladványon, aki viszont nem...na, de nézzük:

Hieroglifák megfejtése:

Az alábbi hét szimbólum valamilyen ősi írásra emlékeztet. Pedig mindegyiknek megvan a maga jelentése. Ha kiókumláltuk, ezután már semmiféle nehézséget nem okozhat az üres négyzetbe berajzolni a furcsa sorozat következő jelét.

Minden vállalkozószellemű, logikai játékokra nyitott embernek bátran ajánlom a kötetet. Akadnak benne számomra könnyebbnek tűnő feladványok, rafináltságot igénylőek és bonyolultabb, hosszabb gondolkodási idővel megfejthetőek is, de nem szabad kétségbe esni akkor sem, ha valamelyik feladat nem megy. Jó hírem van: a kötet végén megtalálhatóak a megoldások is. Jó szórakozást!

gardn210_medium.jpgKöszönöm a lehetőséget a Typotex Kiadónak!

A kötet a borítóképre kattintva elérhető kedvezményes áron a kiadó honlapján.

Kövess minket a Facebookon is!

Válogatás Erdős Pál kedvenc feladataiból

Alan Turing és Mark Kac, a 21. század két kiemelkedő matematikusa

Rubik Ernő saját könyvében meséli el történetét








Megfejtések:

Metélt kocka - A vágások számát nem csökkenthetjük hatnál kevesebbre. A kockának hat lapja van. A fűrész egyszerre egy lap mentén képes vágni és a középső egy deciméteres kocka kivágásához hatszor kell fűrészelni.

Mekkora az átló? - Az AC szakasz a téglalap egyik átlója. Világos, hogy a másik a kör tízegységnyi sugara. Miután a két átló hossza megegyezik, az AC szakasz hossza tíz egység.

Hieroglifák megfejtése - A szimbólumokat középen függőleges vonallal elválasztjuk és máris látjuk, hogy számok 1-7-ig és tükörképeik alkotják őket, tehát a következő szimbólum a dupla 8-as lesz.

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes