Ketten a világ végén - Páros transzgrönlandi expedíció

 „Amikor ​egy expedíció során, minden biztonságosnak hitt dologtól távol az életedért küzdesz, közelebb vagy a világ és abban önmagad megértéséhez, mint bármikor máskor. Mintha minden tetted visszhangot vetne az örökkévalóságban.”

500 km a jég birodalmában. Vámos Nóra és Rakonczay Gábor 2022 tavaszán utánpótlás és külső segítség nélkül, magyar színekben teljesítette a világ egyik legkeményebb ultratávú sarkvidéki kihívását, a Grönland-átkelést. Erről a sajtóból is értesülhettünk. Az expedíciót sikerrel teljesítő páros könyvéből azonban az is kiderül, hogyan lehet pontról-pontra megszervezni egy ilyen vállalást, milyen felkészülési folyamatra van szükség ahhoz, hogy egy szinte teljesen kezdő is vállalhassa az extrém igénybevételt, milyen veszélyeket rejtettek a grönlandi hétköznapok, mit tanulhatunk egy expedíció közben a boldogságról, valamint azt is megtudhatjuk, miért ajánlanak a szerzők egy kicsivel nagyobb kockázatvállalást mindannyiunk életébe.

Grönland a világ legnagyobb szigete, melyet több mint 2 kilométer vastag jégpáncél fed. A sziget első átszelői a norvég Nansen és társai voltak 1888-ban. A történelmi expedíció híres mottója azóta sem veszített erejéből: „A nyugati part, vagy a halál.”



Grönland. Egy fagyos, jeges, kihaltnak ható világ, ami a fehérség leple alatt nagyon is él. És nem embernek való. Fridtjof Nansen, a legendás norvég sarkkutató, oceanográfus, zoológus és diplomata szelte át öt társával együtt 1888 nyarán, sílécen. Ez volt az első komolyabb expedíció a hatalmas szigeten, és Nansen értékes tanulmányokat írt a terület földrajzáról, élővilágáról és az eszkimók életmódjáról is (magyarul Az eszkimók között címmel jelent meg). 

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, de a grönlandi viszonyok nem sokat változtak. Rakonczay Gábor egyszer már átszelte sokadmagával, keletről nyugatra a szigetet, és számtalan kaland és expedíció van a háta mögött, Vámos Nóra viszont abszolút kezdő volt a témában. A kötet első részében elmesélik, hogyan ismerkedtek meg, mindkettejüknek véget ért a házassága, és hogyan inspirálták egymást. Hamar eljutottak addig, hogy meg kéne csinálni a transzgrönlandi expedíciót csak ketten, minden egyéb utánpótlás és segítség nélkül, magukkal víve mindent, amire csak az átszelés során szükségük lehet. 



Viszont még sosem voltak ilyen erős fizikai és pszichikai megterhelés alatt ketten együtt, és mielőtt "kimennek a jégre" az életüket kockáztatni, kéne egy kisebb próba, hogy kiderüljön, egyáltalán hogy tudnak együtt dolgozni. Meg is találták a célt: az ország legkeletibb pontjáról indulva átszelik Magyarországot a legnyugatibb pontjáig, Gábor futva, Nóra kerékpáron. Kidolgozták az útvonalat, felosztották megfelelő szakaszokra, és Nóra feladata volt a szálláshelyekkel való egyeztetés, foglalás. Nekik, akik este érnek csak a szállásra, másra nincs szükségük, csak egy meleg vacsorára, egy fürdőre és egy ágyra, és másnap kora reggel már indulnak is tovább. 

Meg is beszéltek mindent, és kitűztek egy releváns indulási dátumot, a magyar sport napját, majd jöhetett a felkészülés. Persze mondanunk sem kell, hogy ami rosszul sülhet el, az rosszul sült el. Az időjárási viszonyok miatt sok kerékpárút és erdei szakasz tökéletesen járhatatlan volt, volt olyan rész, ahol ketten kellett hogy ráncigálják a sárba tapadt biciklit, volt, ahol teljesen szét is esett a kerékpár, és javíttatni kellett egy közeli városban. 

Végül mégis sikerült a kitűzött időben beérniük a célba, és ez, valamint ahogy ketten együtt az útközben felmerülő akadályokat vették, megerősítette mind a kapcsolatukat, mind azt, hogy csapatként, vészhelyzetben is jól működnek együtt. Szóval jöhet egy transzgrönlandi kaland.

De ez nem ilyen egyszerű. A dolog egyik része az, hogy szponzorok kellenek, eszközöket kell bevásárolni, és a lehető legkisebb súllyal, legoptimálisabban felépített dolgok kellenek, mert mindent maguk fognak cipelni, illetve szánon húzni keresztül a hatalmas jeges, fagyos szigeten. A másik, nagyon fontos szempont, hogy Nóra még soha semmi hasonlót nem csinált, fel kell készítenie a testét is a kihívásra. Edzéstervet dolgoztak ki, és minden flottul ment, a futást kivéve. Nóra ezt nem vette komolyan, úgy gondolta, bőven elég, amit tud már, Gábor azonban majdnem le is fújta emiatt az egészet, mert egyszerűen mindkettejük életét kockáztatja, ha egy fizikailag és mentálisan felkészületlen partnerrel együtt vág neki a nehéz útnak. 

Végül mégis elindultak, és 30 nap alatt, bőven a kitűzött időn belül teljesítették a céljukat, nyugatról keleti irányban. Útközben számos akadály gördült eléjük, volt, ami heves vihar képében, máskor a whiteout nehezítette az útjukat (az a jelenség, amikor az égbolt és a látóhatár is, ameddig a szem ellát, hófehérbe burkolózik. Rendkívül zavaró, hallucinációkat keltő, a tájékozódást tökéletesen ellehetetlenítő állapot), de akadtak egészségügyi problémák és apróbb balesetek is.



Rendkívül inspiráló, érdekes és letehetetlen könyv született, elsősorban Nóra hangja volt nagyon szerethető, mert őszinte és emberi, egy közülünk való ember, aki leírja őszintén a nehézségeit. Gábor teljesítménye emberfeletti, szakmán belül is kiemelkedő, és ketten együtt nagyon jó, egymást támogató, segítő és inspiráló párost alkotnak. Jó volt olvasni az útjukról, egy valódi, hamisítatlan jeges kalandról, de a könyv mégis sokkal több, mint a naplószerű, tényszerű leírása egy különleges expedíciónak. Gondolatokról, érzésekről, problémákról és világnézetekről is szól, és ez az őszinteség, ez a fajta világkép nagyon magával ragadó. Nagyon szeretem a hasonló könyveket, és utoljára jópár évvel ezelőtt az amerikai Alex Honnold sziklamászó (és az azóta elhunyt David Roberts hegymászó és író) könyve, az Egyedül a falon hatott rám hasonlóan - sajnos nagon kevés hasonló jelenik meg.

Vámos Nóra fotóművész; háromgyerekes anyuka. Az első magyar nő, aki ultratávú sarkvidéki kihívást teljesített, és az első nő a világon, aki párosban átkelt Grönland jeges szigetén. Eredeti hivatása mellett jelenleg a kitartásról tart előadásokat.

Rakonczay Gábor extrém sportoló, kétszeres Guinness- és többszörös magyar rekorder hajós, ultrafutó világbajnok. Rendszeresen több száz kilométeres távon fut, és az egyetlen ember a világon, aki átkenuzott egy óceánon. Egy 44 napos felfedezőút során elérte a Déli-sarkot, és kétszer vállalkozott transzgrönlandi expedícióra, másodszor Vámos Nórával párban. Eddig 5 könyvet írt, és 5 országban több mint 250 ezer ember hallotta a célmegvalósítással kapcsolatos előadásait.

Köszönöm a lehetőséget a Partvonal Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.




Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes