Kultúrpara

2024. június 16., vasárnap

Séta pazar paloták között az Andrássy úton

Könyvajánló - Morcsányi Elza: Végig az Andrássy úton (Sétakönyvek)

"A jövő útja, a város reménysége, a világörökség sugárútja" - kitatláltátok már, hogy miről lesz szó? Súgok: ez a fővárosi legendás Andrássy útja, Budapest számos fontos látnivalójának egyike.

Az Athenaeum Kiadó Sétakönyvek sorozata szerintem nagyon klassz kezdeményezés. Sokan élnek Budapesten, de kevesen ismerik a titkait. Sokszor csak rohanás van a városon keresztül és elfelejtünk felnézni, körbenézni, pedig számos lenyűgöző látnivaló bukkan fel mindenfelé. A sorozat korábbi köteteivel már sétálhattunk egy jót a Városligetben, Újlipótvárosban, a Népszínház utcában és a Margit-szigeten is, miközben megismertük a város titkait. Ha nem ismered a sorozat, feltétlenül ajánlom! A korábbi kötetekről írt ajánlóimat a címekre kattintva olvashatjátok:

Séták ​a Szent István park körül (Újlipótváros)

A rejtelmes Népszínház utca

A Vurslitól a Magyar Zene Házáig (Városliget)

Budapest tündérkertje - A Margit-sziget

Ezúttal Morcsányi Elza meséli el nekünk az Andrássy út legendás történeteit. Elzáról tudni kell, hogy egy lendületes fiatal hölgy, aki sétavezetésein mindig arra törekszik, hogy maradandó élményt nyújtson a vele sétálóknak. Ebben a kötetben is igyekezett friss, izgalmas információkkal szolgálni, amiket legendákkal, szóbeszédekkel egészít ki, hogy megismerjük a sugárút történetét egészen a krumpliföldtől a luxus boulevardig.

"...a kiegyezéssel kezdődő és az első világháborúval lezáruló boldog békeidők ragyogó, neoreneszánsz palotákkal tűzdelt mementója."

Ahhoz, hogy valaminek igazán megismerjük a jelenét, ismernünk kell a múltját is, ezért a szerző azzal kezdi, hogy elmeséli az Andrássy út történetét mielőtt elindítana minket a mesés épületek között zajló sétánkon. Megtudjuk mi volt ezen a városrészen azelőtt, hogy mesés palotáknak adott volna otthon. Leírja, hogy milyen infrastrukturális változások része volt a kiegyezés utáni években. Megismerjük a sugárút rosszabb korszakát is, aztán pedig nekiveselkedünk és megkezdjük sétánkat a luxuskirakatok, elegáns irodák és nagykövetségek előtt.

Első megállónk az Oktogon sarkán álló Andrássy út 2. alatt álló Fonciére-palota, melyről megtudjuk, hogy az egykori Fonciére biztosító bérháza a sugárút legfontosabb telkén épült fel és még az első világháború alatt is a környék legjövedelmezőbb palotája volt.

1_ma_solat.jpg

A házak történetei is érdekesek, de ahogy sétálunk végig az utcán számos apró különlegességnél érdemes megállni. A kötetben is találunk rengeteg fényképet, így könnyebben találjuk meg séta közben is többek között a Saxlehner-palota kapuja két oldalán a fáklyatartó szárnyas szoborpárt (lásd fenn), az Operával szemben álló kariatidákat (lásd lenn) vagy épp egzotikus állatok sorát a Párizsi Nagyáruház homlokzatán.

k.jpg

Akár otthon előre olvassuk vagy séta közben meg-megállunk ismerkedni az épületek, terek történetét, klassz élményben lesz részünk. Tudjátok például, hogy mi a története a "Nyolcszög-térnek"? Vagy, hogy melyik épületben volt a főhadiszállása a negyvenes években a Nyilaskeresztes Pártnak? ÉS azt, hogy mikor kapta meg megálmodójának nevét az egykori Sugár út?

Imádom ezt a sorozatot. Én mindig igyekszem nyitott szemmel járni, évtizedek óta élek a fővárosban, mégis képes vagyok úgy végigsétálni bármelyik utcán, hogy közben elmerülök a szebbnél szebb épületek nézegetésében. Jól ismerem a várost, a házakat, a szobrokat, de még így is bőven akadtak olyan apró izgalmas részletek egy-egy palotán, amelyek eddig elkerülték a figyelmem.

Mindegy, hogy egy másik városból érkezel vagy itt élsz Budapesten, garantálom, hogy tud újdonsággal szolgálni ez a kötet is. Érdekes sztorik, kalandos történelem, mesés épületek, izgalmas látnivalók. Néhány órányi kellemes séta a város egyik legszebb utcáján. Ne hagyjátok ki! Sétára fel! 

4016245.jpgKöszönöm a lehetőséget az Athenaeum Kiadónak!

A kötet a borítóképre kattintva elérhető kedvezményes áron a kiadó honlapján.

Kövess minket a Facebook-on is!

Budapest építészete

Mesélő Budapest - Ismerd meg gyönyörű fővárosunk titkait

Két szuper, érdekességek tömkelegét tartalmazó könyv Budapestről!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése