Kultúrpara

2024. július 31., szerda

Fritz és Emma beteljesületlen szerelmi története

Könyvajánló - Barbara Leciejewski: Fritz és Emma

"Egy meg nem élt szerelem szívszaggató és vigasztaló története."

Barbara Leciejewski elrepíti az olvasókat a 20. század derekára és napjainkba, hogy kapjunk egy romantikus történetet a háború árnyékában. A kötet két idősíkon halad, melyek összefonódnak a regény során.

Megismerkedünk napjainkban a főhőssel, Marie-val. Férje egy lelkész, aki munkát kap egy Rajna menti kis faluban, Oberkirchbachban. A fiatal pár el is költöznek ebbe a kis kis településre és míg Jakob könnyedén beilleszkedik, addig Marie unatkozik és fogalma sincs, hogy mit is csinálhatna egy ilyen nyugis helyen, ahol látszólag sosem történik semmi.

Kiderül Marie számára, hogy közeledik a település alapításának 750. évfordulója és úgy dönt beleveti magát az eseményekbe és magára vállalja az ünnepi rendezvény megszervezését. Nincs könnyű dolga, mert az elfásult, passzív lakókat kell kirángatnia az otthonukból, de az igazi kihívás akkor érkezik, amikor kiderül, hogy ki szeretnék tüntetni a falu legidősebb lakóit, ám kiderül, hogy ők nem beszélnek egymással hetven éve.

Kettejük sztorija felcsigázza Marie-t és elhatározza, hogy kideríti mi történt és kibékíti Emmát és Fritzet. A párossal elérkeztünk a múltban játszódó eseményekhez, visszarepülünk egészen 1947-ig, hogy megtudjuk mi történt. Fejezetről fejezetre ismerjük meg tragikus szerelmi történetüket kezdve onnan, hogy Marie két éven át várta hűségesen haza szerelmét, aki végre hazatér a háborúból.

A fiatal szerelmesek az esküvőjüket tervezgették, amikor kirajzolódott, hogy Fritz már nem ugyanaz a srác, mint aki elment. A háború megtépázta a lelkét és a súlyosan sérült fiú nem volt képes azt adni Marie-nak, amit mindenki elvárt volna tőle. Szerelmük tragikus vége rémálmokkal kísérve végül hetven évre teljesen elfordította őket egymástól.

Ez egy szép-szomorú történet, ahol láthatjuk, hogy mi történik, ha nem beszélünk nyíltan egymással. Bár csupán egy könnyed romantikus sztorinak tűnik, tartalmaz fontos mondanivalót, kezdve az elfojtott traumákkal, amelyek képesek egy életre érzelmileg bénulttá tenni az embert, folytatva többek között azzal, hogy mennyire fontos a társas kapcsolat, és Marie és Fritz történetén keresztül azt is láthatjuk, hogy a béküléshez sosincs késő...

Hetven év kellett hozzá, hogy egy beteljesületlen szerelem megkapja lezárását. Olvasmányos, letisztult sztori, egy kellemes hétvégi olvasmány. Ne várjunk nagy csavarokat, ez egy bájos kis történet, amit feldob némi humor és nekem kifejezetten tetszett, hogy a szerző valós történelmi eseményeket is beemelt a regénybe.

3988627.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Central Könyvek!

Kövess bennünket Facebookon!

Egy New York-i pillanat

Megható ​történet egy fiatal lányról, akinek egy váratlan találkozás után gyökeresen megváltozik az élete…

A könyvek szerelmesei

2024. július 30., kedd

Több mint desszert - 6 alapanyag, 31 recept

Hagyományos ízek a ma emberének ízlésére hangolva - ez lehetne Ötvös Zsuzsanna Több mind desszert című művének alaphangja. 6 alapanyag, 31 recept a fúziós Esterházy-tortától a baklaváig terjedően vesézi ki a francia, olasz, de a régi magyar cukrászat remekeit is. Feltétlenül sütnöm KELL belőle! 

Ötvös Zsuzsanna és süteményei a Több mint desszert című könyve bemutatóján

KÖNYVAJÁNLÓ

TÖBB MINT DESSZERT

Szerző: Ötvös Zsuzsanna
Kiadó: HVG Könyvek

Ötvös Zsuzsanna nyelvtudósból, doktori címmel lett cukrászséf. Aki ilyen kanyargós utat jár be, hogy rátaláljon a hivatására, igazán figyelemreméltó kísérletezgető, ahogy erről a tulajdonságáról tettein keresztül a cukrászat ágaiban is megnyilatkozott. Nem fél visszanyúlni a gyökerekhez, de receptjeit a folyamatos megújulás jellemzi: úgy alakítja át, hogy abban a legmodernebb irányzatokat követni akaró szakember vagy laikus se találjon kivetnivalót.

Hat alapanyag, harmincegy recept - sokáig ezen a címen futott a Több mint desszert mondatot viselő klassz, vaskos, igényes kötéses gasztronómiai könyv, és valóban, hat alapanyaggal dolgozik benne a szerző, úgymint kakaóbab, miso, maláta, hibiszkusz, sajtfélék, vaj. Nagyanyámon biztosan kifogna a miso, de még a fúziós jelző is (az ázsiai fúziós cukrászat alapanyaga), a hibiszkuszról se igen lenne fogalma a sütéssel kapcsolatban (francia konyha kedvelt színezőanyaga). A többivel csak-csak ellenne, bár a sajtféléket legfeljebb pogácsákban használta fel.

Az idő múlik, az emberek változnak, éppen ideje azt felfedezni korunk generációjának, hogyan tudjuk a régi és új alapanyagokat hasznosabban vegyíteni ahhoz, hogy a ma gyerekei is simán megszeressék a régi ízek újratöltött változatait és az új alkotásokhoz - ízekhez hozzászokni. Mert Ötvös Zsuzsanna mindent megcsavar egy kicsit, variációs lehetőségeket ad ismert olasz, francia, de régi magyar receptekhez is, amelyek kreatív alkalmazása során izgalmas alkotófolyamat, de izgalmas ízek és textúrák jönnek létre. Így találkozhatunk baklavával, étcsokoládé-málna szelettel, fekete-erdő tortával, fúziós (!) Esterházy-tortával, tiramisutortával, mézes krémessel pohárban, de van a receptek között klasszikus amerikai cheescake, canelé, panna-cotta, sablé viennois vagy sfogliatelle is. Elmondható, hogy régi és új találkozik, rettenetesen aprólékos leírásokban, amelyek még a gyakorlatlan cukrászokat is sikerre ítélheti.

Mások mondták a szerző tevékenységéről

Ötvös Zsuzsanna bölcsészként végzett. Hobbicukrászként indult, de olyannyira magával ragadta a desszertek világa, hogy 2014-ben pályát módosított. Több neves fine dining étteremben dolgozott, az ország legjobb cukrászséfjei között tartják számon. Korábbi két nagy sikerű könyve a Kreatív desszertiskola (2018) és a Régi receptek, mai desszertek (2020).

„Ötvös Zsuzsi a nyelvtudományok doktora, de aztán pályát módosított. Azóta a nyelv másfajta területeire – az ízlelőbimbókra – fókuszál. És milyen jól tette! Kivételes, őszinte szenvedély az övé… Nagy szerencsénk, hogy a legfinomabb »nyelvtudományban« mélyült el igazán!”
Jókuti András, Világevő

„Ötvös Zsuzsi az egyik legkiemelkedőbb kortárs hazai cukrászséf, tehetsége egyre fényesebben ragyog. Emellett tudását még nagyvonalúan és precízen meg is osztja, nem is akárhogyan. Én például azonnal nekilátnék a kapros-túrós pitének, vagy a kamillás mézes krémesnek!”
Mautner Zsófia, szakácskönyvszerző

Elhivatottság, világos és részletes receptutasítások, gyönyörű fotók jellemzik a mind külcsínre, mind belbecsre igényes kiadást, amelyet nagy örömmel forgattam. Ötvös Zsuzsanna egyszerre olvas, ír, kutat és oktat, eredményei pedig magukért beszélnek. Jelenleg a Michelin csillagos Laurel étterem cukrászséfje, ami önmagában értékelve (is) egyszerre kiváltság és dicsőség. 

Ötvös Zsuzsannánál ilyen a mézes krémes

Mindenkit bíztatok a kötet beszerzésére, annyi ötletes recept és hagyományos íz került benne közérthető módon felturbózásra. Valljuk meg őszintén, egy átlagos háziasszony hat-nyolc jól bevált receptnél többet nemigen sütöget desszertből családja számára - én is közéjük tartozom. Nos, jelentem, ez a szám ezzel a könyvvel minimum megduplázódott. Nyár van, amikor feldolgozom a művet, nincs az az isten, hogy ~30 fokban sütőt beizzítva süteményt alkossak, DE szeptember közepétől - maximum októbertől - nincs kegyelem: sütögetni kezdek belőle. Szorítsatok nekem!

Szerintem olvassátok! 

Fülszöveg

Puncskocka malátás piskótával, Eszterházy-torta miszóval, sajttorta kecskesajttal, leheletvékonyan rétegelt briós és sfogliatelle, citromtarte kamillával és madeleine hibiszkusszal megbolondítva…
A kreativitásáról és művészi süteményeiről is ismert cukrászséf könyvében hat olyan alapanyagot választott főszereplőnek, amelyek meghatározóak a pályáján. A kakaóbab, a maláta, a miszó, a vaj, a sajtok és az ehető virágok köré épített receptekhez több nemzet desszertjei adtak ihletet: az elmaradhatatlan francia és olasz különlegességek mellett keleti édességek és természetesen újjáalkotott magyar desszertek is helyet kaptak.
A megszokott ízvilággal sokszor szakító változatok nemcsak különleges kulináris élményt nyújtanak, de arra inspirálnak, hogy saját recepteket kreáljunk, és magunk is átéljük az alkotás örömét.


Ötvös Zsuzsanna klasszika-filológia szakos doktori hallgatóként 10 éve indította el Praliné Paradicsom blogját. Először a csokoládé világa varázsolta el, majd olyannyira magával ragadta a cukrászat, hogy 2014-ben pályát váltott. Azóta több neves fine dining étteremben is dolgozott. 2018-ban jelent meg nagy sikerű első könyve Kreatív desszertiskola címmel. Jelenleg a Laurel Budapest cukrászséfje.

Fotó: Kaunitz Tamás
Köszönöm a lehetőséget a HVG Könyveknek!

A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon is!

A képek a kiadó és a szerző oldalairól származnak.

Termékadatok
Cím: Több mint desszert
Szerző: Ötvös Zsuzsanna
Kiadó: HVG Könyvek
Oldalak száma: 188
Megjelenés: 2024. május 23.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789635655496
Méret: 248 mm x 188 mm

2024. július 29., hétfő

Farkasokkal üvöltők - öntudat kontra szolgaszellem

Vélelmeink nem bizonyosságok, aki hisz, az nem tud, egy logikus gondolat is tébollyá válhat, ha elszakad a valóság érzékleteitől - ezekkel a mondatokkal bombázza olvasóit Boris Cyrulnik a Farkasokkal üvöltők című munkájában, aminek tétje az öntudat, az erős, független gondolkozás a szolgaszellemmel ellentétben. 


KÖNYVAJÁNLÓ

FARKASOKKAL ÜVÖLTŐK

Szerző: Boris Cyrulnik
Fordító: N. Kiss Zsuzsa
Kiadó: Corvina Kiadó

Hogyan igazolható egy bűnös nép kiirtása? Miért merevednek dogmákká egyes elbeszélések, amelyeknél az elhajlásra vonatkozó gondolat IS büntetendő? Hogyan függ egy tény interpretációja a szemlélő személyiségétől? Hogyan lehet csoportokat infantilizálni, ahol a legcsekélyebb lázadás is megtorlásért kiált? Dogmarendszerek sztereotip szövegei ezek, amelyek mentén sokkal kényelmesebb létezni a többségi résznek, mint megismerni, gondolkodni és nyitottan állni egyes csoportok és jelenségek felé.

Két-három szó irányt szabhat egy életútnak - állapítja meg Boris Cyrulnik, aki gyerekkorában a halál torkából menekült a náci ideológia dúlása idején. A származására nézve zsidó gyermeket hétéves korában halálra ítélték egy általa meg sem érthető bűnért, amiről tudta, hogy maga a komoly valóság, őt bizony halálra ítélték. Azóta is az akkori tettek mozgatórugóit kutatja, egyszerűen érthetetlen, hogyan lesznek joviális családapák, addig előzékeny szomszédok, gondoskodó anyák egyszerre egy másik csoport ellenségei, önként vállalt önkéntes szolgái egy megnyomorító hatalom gondolkodásmódjának. Nyíltan vállalt ellenségei. Persze, kivételek mindig vannak, de ők az önálló véleményalkotással el is szigetelődnek a nagy többségtől, ami adott helyzetben akár veszélyes is lehet, pláne, ha állami szinten ideológiává alakult cselekvési parancs létét kérdőjelezi meg vele a vakmerő különutas. "Amikor fegyver a szó, hallgatunk, hogy mentsük a bőrünket."

Bárdolatlanság, bűnözés, depresszió - ezek a nem megfelelő gyermekkor következményei, a sérült  mentalitású egyéneknek mindig kell egy vezérlő erő, ami kijelöli számukra az utat, meghatározza jót és a rosszat, mintát ad. Mi történik, ha az az uralkodó irányzat, hogy a háború nem más, mint egy jó kis móka, játék? A testi erő mindenhatósága és az ügyesség, elszántság a problémák első számú lerendezési, konfliktusmegoldási modellje lesz. Innen már csak egy lépés az ölj vagy téged ölnek meg kényszere. Az abszurditás nyer teret minden vonalon.

A szerző a fentieknek jár utána könyvében, olyan fejezetcímekkel operálva - a teljesség igénye nélkül -, mint 
- Gyermekek felkészítése a háborúra
- A félrevezető világosság
- Színezni az észlelt világot
- Beszéddel palástolni a valóságot
- Önalávetés a felszabadulásért
- Őrjöngeni össznépileg
- A konformizmus teljhatalma
- Behódolás a tekintélynek
- stb.

Olvasmányos, érthető szövegei nagyszerűen bemutatják, milyenek a farkasokkal üvöltők, milyen erők mentén mozognak, és hogyan lehet ezekből a kábítóan tetszetős mintákból kilépni. Hiszen kinek ne tetszene, hogy az erősebb, jobb, deklaráltan becsületesebb és bátrabb népcsoporthoz tartozik, és neki mindent szabad? Akár ölni is? 

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Boris Cyrulnik megmenekült a halál torkából, nem lett a bűnös náci ideológia áldozata. A gyerek, akit meg akartak ölni, később egész életében azt kutatta, hogyan hódíthatott teret egy ilyen ideológia.

Hogyan lehetséges, hogy egyesek szomjazzák az üres frázisokat, és hajlandók elmenni egészen a deportálásig, a gyilkosságig, a népirtásig? Miért van, hogy eközben mások felszabadulnak, és a saját fejükkel kezdenek gondolkozni?

Az önkéntes szolgaság megbénítja a gondolkozást. Aki együtt üvölt a farkasokkal, a végén maga is farkassá lesz. Az önálló gondolkodás viszont gyakran elszigetelődést is jelent. Csak azok vállalják az autonómia kalandját, akik kellőképp megtanultak bízni magukban.

Boris Cyrulnik tragikus élettapasztalattal, a kitaposott utakról letérve mutatja meg nekünk, hogyan tehetünk szert erőre a független gondolkozáshoz.
Mélyen felkavaró és megindító könyv.


"Hétéves koromban halálra ítéltek egy általam nem ismert bűnért. Tudtam, hogy ez nem gyermeki fantáziálás, a képzelet játéka, hanem nagyon is valóságos halálos ítélet."


Boris Cyrulnik Franciaország egyik legismertebb és legnépszerűbb neurológusa és pszichiátere. A második világháború idején zsidó gyermekként nevelőcsaládba bízták saját védelmére. 1943-ban felnőttekkel fogták el egy nácik által vezetett bordeaux-i fogságba. Számos nagy sikerű könyv szerzője. Ez az első kötete magyarul.

Köszönöm a lehetőséget a Corvina Kiadónak!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva,
ahol beleolvasó is található.

Kövess minket Facebookon is!
A képek a kiadó oldalairól származnak.

Termékadatok

Cím: Farkasokkal üvöltők - Öntudat kontra szolgaszellem
Eredeti cím: Le Laboureur et les mangeurs de vent
Szerző: Boris Cyrulnik
Fordító: N. Kiss Zsuzsa
Kiadó: Corvina Kiadó
Oldalak száma: 208
Megjelenés: 2023. szeptember 27.
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789631369489
Méret: 197 mm x 138 mm

2024. július 28., vasárnap

Letöltve

Letöltött tudatok, lefagyasztott testek, nem teljesült küldetés, emberölés, mesterséges intelligencia különutas megoldása, elnéptelenedett, romos Föld bolygó, aszteroida várható becsapódása, asztronauták, elítélt bűnözők és egy 2.5 méteres kék ember hologramja - hogyan oldják meg az életüket? Izgalmas, posztapokaliptikus mű, örömmel olvastam. 

Robert J. Sawyer egy klingon kommunikátorral, háttérben a Letöltve című könyve idegen nyelven

KÖNYVAJÁNLÓ

LETÖLTVE

Szerző: Robert J. Sawyer
Fordító: Szente Mihály
Kiadó: Metropolis Media

Egy csoport tudatát 2059-ben letöltik, testüket hibernálják, hogy pár száz évet mélyalvásban töltsenek, addig pedig odaérnek a Proxima Centauri nevű bolygóra, ahol megvethetik az emberiség első állomását, mint az új - remélhetőleg - lakható bolygó kolonistái. Amikor ~500 év múlva felébresztik őket, némileg kínos, hogy tapodtat sem haladtak a világűrben, még csak a Föld körüli pályára állított csillaghajóra, az U.N.N.S. Hokuleára, a bolygó által épített első csillaghajóra sem jutottak fel, nemhogy úti céljukat megközelítették volna. Ha lehet ennél is bonyolultabb a helyzet, a Föld romjaiban hever, minimális túlélő emberiséggel, éééééés (dobpergés!) a fölös számú létfenntartó kapszulák egy részét életellenes vagy egyéb erőszakos bűncselekményt elkövetett és azokért elítélt bűnözőkkel töltötték fel, akik némi műszaki malőr miatt úgyszintén az asztronautákkal együtt ébredtek fel. A helyzet adott, muszáj összedolgozniuk, külön nekik reszeltek. Mit tudnak tenni? Létezik-e élhető megoldás helyzetükre?

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az egyik krióban egy ember arca összezúzva kerül elő nyitáskor, tehát az illető tudatához nem tudnak testet biztosítani. Ki ölte meg és miért? És egyáltalán, mi okozta a Föld elnéptelenedését? Napkitörés? Atomháború? Az emberek 2548-ban, a Kvantum Krionikai Intézetből kilépve kegyetlen látvánnyal szembesülnek: minden romokban hever, az épületmaradványokat eleven növényzet borítja be, a betonon vastag gyökerek törnek át, vannak rozsdás halmok, amik valaha autók lehettek, teljesen összeomlott, sokemeletes házak, többségének a teteje szakadt be és az összes ablak kitörve, ember rajtuk kívül sehol - hőseink szinte irigyelni kezdik a krióban agyonvert társukat. Végül belebotlanak egy mennonitába, akikről már 500 évvel ezelőtt is azt tartották, hogy ők az emberiség tartalékterve. Reményre nyújt okot továbbá egy tábortűzből kiemelkedő 2.5 méteres, kopasz, karcsú, kék színű ember hologramja, aki azzal a nyugtalanító kérdéssel köszön be hozzájuk, hogy mit szólnak a közelgő aszteroida becsapódáshoz, ami pár éven belül elpusztítja a Föld nevű bolygót, úgy, ahogy van?

Szóval, izgalmakban nincs hiány. Mozgatórugók, hátsó gondolatok, csoportdinamika, humor és folyamatos agyalás, mit, hogyan csináljanak egy elnéptelenedett világban, amit - ha nem is azonnal, de belátható időn belül - a teljes megsemmisülés fenyeget. Mindenki a maga vérmérséklete és szokásos megoldási modelljei mentén cselekszik, de az érvényesüléshez nem árt kilépni a komfortzónából, és szokatlan próbákat tenni a környéken és saját közegükben. Persze, ilyen helyzetben nem árt némi deux ex machina sem... ami a kék ember hologramjában nyilvánul meg.

Örömmel olvastam, helyenkénti váratlan fordulatai szájtásra késztettek, ahogy azt is megállapítottam belőle, hogy az ember alapvető természetéből nem tud kilépni, a civilizáció csak egy máz rajtunk. Aztán az MI-k különböző lépései - szinte már emberiek, önzők, saját érdekeiket (is) szem előtt tartók, nem árt vigyázni velük, jut konklúzióra a regény írója. Mindenesetre a robotok üde foltjai a műnek, drukkoltam nekik. A posztapokaliptikus regény az emberiség maradékának technológiai vívmányait és a társadalom átalakulásának lehetőségeit fejti le sorról sorra. A középpontban az emberi tudat letöltési lehetősége áll, valamint a tudat és a külön létező test filozófiai kérdéseivel foglalkozik, miközben a modern társadalom egy csapásra eltűnik a létező fogalmak sorából.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

2059-ben két nagyon különböző csoport elméjét töltik fel egy kvantumszámítógépre a kanadai Ontarióban. Az egyik űrhajósokból áll, akik a Föld első csillagközi útjára készülnek, hogy új lakható bolygókat keressenek. A másikban elítélt gyilkosok vannak, akik egy virtuális valóság börtönében töltik büntetésüket. Mindkét csoport 500 évvel később ébred fel a hibernációból, amikor a tudatuk visszatöltődik testükbe, és az elnéptelenedett és romos Földön találják magukat. Hogyan fogják újrakezdeni az életüket? Az űrhajósoknak és a foglyoknak együtt kell működniük, ha meg akarják találni a módját annak, hogy közösen megmentsék az emberiség utolsó túlélőit a bolygón.
A Hugo- és Nebula-díjas író új, posztapokaliptikus regénye!

Robert J. Sawyer kanadai sci-fi író, aki jelentős díjak birtokában végzi regényírási tevékenységét (Hugó-, Nebula-, John W. Cambell Emlékdíj - eddig összesen 8 olyan szerző létezik, aki mind a három rangos díjat elnyerte). Érdekli a tudatkutatás, amihez kapcsolódva számos előadást tart a kérdéskörben, illetve egyes művei érintik így vagy úgy a témát. 

Köszönöm a lehetőséget a Metropolis Media Kiadónak!

A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon is!

A képek a kiadó és a szerző oldalairól származnak.
Termékadatok
Cím: Letöltve
Szerző: Robert J. Sawyer
Kiadó: Metropolis Media
Oldalak száma: 240
Megjelenés: 2024. április 17.
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635511778
Méret: 210 mm x 130 mm x 15 mm

2024. július 27., szombat

A csokoládémester

Tehetséges, erős lelkületű, özvegy fiatalasszony, csokoládé (sőt: CSOKOLÁDÉ!), Amalfi, csontvázak a szekrényben, új szerelem és titokzatos, kibogozhatatlannak látszó rejtélyek - ez Jan Moran A csokoládémester című regényének egymondatos vázlata. 

KÖNYVAJÁNLÓ
Szerző: Jan Moran
Fordító: Endreffy Kata
Kiadó: Next21 Kiadó

A CSOKOLÁDÉMESTER

Celina gyönyörű fiatalasszony, tehetséges a cukrászat terén - és özvegy. Élete akkor változott meg, amikor málnás csokoládétrüffellel kínálta meg Tony Savoiát, az olasz bevándorlót, aki családjának birtokában van az olaszhonban híres Cioccolata Savoia, egy nívós minőségen gyártó csokoládéüzem. Hamarost feleségül ment a fiúhoz, gyermekük is született, de a férj elhunyt. A halálhírt telefonon közölné az olasz családdal, de csak visszahívási ígéretet kap: ezért vár éjfél körül San Franciscoi bérleményében kissámlin kuporogva az olaszországi hívásra. Teszi ezt annak ellenére, hogy Tony ezt az egyet - a kapcsolatfelvételt - kategorikusan megtiltotta nejének, de ő úgy érzi, hogy Marco, az unokájuk léte ezt felülírja - akkor is, ha a férje szerint a szülei hidegek, mint a kő, teljesen el vannak telve maguktól, nem lehet megbízni bennük. 1953-at írnak, amikor Tony szülei repülőjegyet küldenek San Franciscoba, hogy látogatná meg őket az asszony Marcoval együtt. Hiszen mégiscsak egy családot alkotnak ők. Celina gyakran tűnődött azon, vajon mi távolíthatta el férjét ennyire a családjától, hogy hallani sem akart róluk évekig? A férfi amúgy is rejtélyes volt, titkokkal övezett, éles nyelvével gyakran porig alázta asszonyát.

1953-ban lépnek le a vonatról, a nápolyi pályaudvaron Lauro várja őket, hogy tovább vigye a festői Amalfiban lévő családi rezidenciára. A férfi Tony testvére, és nagyon morcosan fogadja az anya-fiú párost. A szülők azonban el vannak ragadtatva tőlük, az unokájuktól főleg, és mindent megtesznek azért, hogy Celina kedvet kapjon az olaszországi letelepedéshez.

A helyzet azonban nem ilyen egyszerű, minél tovább marad a nő, annál több csontváz hullik ki a szekrényből.

Több idősíkon és helyszínen játszódik a történet, 1939-ben, 1945-ben és 1953-54-ben. A szerző megismerteti az olvasókat Tonyval és akkori problémáival, majd halála utáni családjával. A két fő helyszín San Francisco, valamint az Amalfiban lévő villa és környéke, de még Peruba is tesznek hőseink egy fontos kitérőt.

A szerző mesterien operál a különböző indíttatású cselekményszálakkal. Az Amalfiban érezhető családi dinamika egyaránt zavarba ejti a főhőst és az olvasókat is: amíg a nagyszülők szinte vallásos áhítattal szemlélik unokájukat és menyüket, addig Lauro, Tony öccse, enyhén ellenséges, gyanakvó velük szemben. Azt is nehezen hajlandó elismerni, hogy Marco az unokaöccse. A dramaturgia különféle rejtélyekre, múltbeli titkolt eseményekre van kihegyezve, míg a jelenben Celina felül kell, hogy emelkedjen társadalmi elvárásokon, tabukon, hogy erős akarattal, kitartással és bátorsággal saját kezébe vegye sorsát. A szerző az irodalom eszközeivel mutatja, hogy a főhős nem gyenge, támogatásra szoruló nő, aki vagyonért és előnyökért utazott gyerekestől Olaszországba, hanem erős fiatalasszony, aki kezdeti bizonytalanságok után csokoládémesteri tehetségével és némi pénzmagjával kreatív vállalkozásba kezdhet, ha eldönti, mit akar és összekaparja magában az ehhez szükséges merszet. Ő bizony senkinek sem lesz lekötelezve semmiért! A szerelem is utoléri, kérdés, hogy ő és partnere mihez tud vagy akar kezdeni az érzéssel. A férje múltját mindenesetre tisztáznia kell, mielőtt tovább léphetne, ami nem kevés utánajárással és a feltételezhető tények kikövetkeztetésével nyer csak értelmet.

Szerintem olvassátok! 

Fülszöveg

Az olaszországi Amalfiban játszódó regény csokoládéról, szerelemről és titkokról

San Francisco, 1953: Celina Savoia vigasztalhatatlan. A férje rejtélyes körülmények között elhunyt. Kisfiukat Olaszországba viszi, Amalfi verőfényes tengerpartjára, hogy megismertesse férje rokonságával. Celinának már a szülei is csokoládéval dolgoztak. A családtagok szeretetétől övezve új életet kezdene ebben a varázslatos, romantikus környezetben, amikor megsejti, hogy férje sötét titkot őrzött, amely a második világháború végnapjaihoz kapcsolódik – és ez tönkreteheti a jó viszonyt, amely az olaszországi rokonokkal létrejött.

Kísértést érez, hogy új szerelmet találjon, de a férje alakját övező rejtély lefoglalja. Rabul ejti a dilemma, hogy felderítse-e az igazságot, vagy inkább örüljön, hogy ennyire megszerette új családját. Elhunyt férjének testvérével, Lauróval egészen Peru kakaótermő vidékéig kell menniük, hogy feltárhassa a titkot, amely mindannyiukat veszélybe sodorhatja.


Jan Moran

Köszönöm a lehetőséget a Next21 Kiadónak!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva,
ahol beleolvasó is található.

Kövess minket Facebookon is!
A képek a kiadó oldalairól származnak.

Termékadatok
Cím: A csokoládémester
Eredeti cím: The Chocolatier
Szerző: Jan Moran
Fordító: Endreffy Kata
Kiadó: Next21 Kiadó
Megjelenés: 2023. november 23.
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9786156606082

2024. július 26., péntek

A világ legnagyobb természetes barlangrendszere - Carlsbad Caverns

 Nemzeti Parkok a világ minden táján - Carlsbad Caverns National Park - USA, Új-Mexikó


Az USA területén fekszik a világ egyik legnagyobb, legkülönlegesebb barlangrendszere, de a felszín is rengeteg természeti kincset rejt, nem véletlenül áll védelem alatt a Carlsbad Caverns területe.




A Carlsbad Caverns Nemzeti Park 189 négyzetkilométeren terül el az amerikai egyesült államokbeli Új-Mexikó területén. A barlangrendszer egy korallzátonyon keletkezett, amely immár 255 millió éves. A rendszer fokozatosan felszínre került és karsztosodott, eddig mintegy 119 barlangot tártak fel, és még több vár felfedezésre. 

Új-Mexikó délkeleti részén, a Guadalupe-hegység területének északi felén fekszik. A hegység átnyúlik Texas állam területére is, ahol szintén védelem alatt áll: a Guadalupe Mountains National Park formájában. A felszínen rengeteg állat él: több, mint 300 itt fészkelő vagy vadászó madárfajt írtak le, és számos kisebb emlős, rágcsáló és kígyófélék, gyíkfélék élnek a park területén, emellett a száraz, félsivatagos éghajlat tökéletesen megfelel több mint 800 féle növényfajnak, kaktuszoknak, jukkáknak arizonai diófáknak. 

Az 1970-ben létrehozott és különös védelem alá helyezett Carlsbad Caverns Wilderness területén, amely nem csak a barlangrendszert, hanem a környező részek élővilágát is védi, létrehoztak egy piknikező területet asztalokkal, ahonnan szép kilátás nyílik a tájra: ez a Rattlesnake Canyon.




A hely különlegessége mégis inkább a talpunk alatt található: a barlangrendszer, amelyben eddig 119 különálló barlangot és termet tártak fel. A barlangokban tizenhétféle denevér él, számuk egykor 8-9 millióra tehető, és a területen két évtizedig folyt a guanókitermelés, amelyet megszüntettek, amikor védelem alá került. Mára 1 millió alá csökkent a denevérpopuláció száma, az okát nem ismerjük pontosan, de valószínűleg a már betiltott rovarirtószereknek is köszönhető a csökkenés. Többféle módszert kidolgoztak már a denevérpopuláció számának becslésére, legutóbb 2005-ben volt egy sikeresnek mondható számlálás, amely hőkamerát használt, ez kb. 793 ezer egyedre becsülte a populációt. 




A barlangokat 1898-ban fedezte fel egy Jim White nevű fiatal, aki házilag készített létrákkal mászott le a barlangrendszerbe, és fedezett fel több termet is. Sokat ő nevezett el, pl. a Big Roomot, amely több, mint 1220 m hosszú és 191 m széles, legmagasabb pontján 78 m magas terem, a Carlsbad legnagyobb (eddig feltárt) barlangja. Akad itt kis, szűk járatokból álló labirintus (Chocolate High, kb 1500 m hosszú, kanyargó, elágazó labirintus), a Queen's Chamber, amely az egyik legdíszesebb barlang, és még közel kéttucatnyi elnevezett terület, mindegyik valami különlegességgel. Ezek nagy része a nagyközönség számára nem látogatható, mert veszélyes, vagy hozzáférhetetlen helyen van, kisebb részébe képzettebbek egy vezetett barlangtúra keretében ellátogathatnak, néhány terem pedig bárki számára elérhető. 




A barlangok nagyrészt mészkőből álltak, mélyen a terület alatt pedig kőolajmezők terülnek el. A kainozoikum korszak elején (ma is tartó földtörténeti kor, az emlősök kora, amely 65,5 millió évvel ezelőtt kezdődött) hidrogén-szulfid szivárgott a talajvízbe, amelyből aztán kénsav képződött, ez fokozatosan lebontotta a mészkőlerakódásokat, létrehozva a barlangokat. A területen ennek a folyamatnak a mellékterméke, a gipsz is megtalálható. A savas talajvíz idővel távozott a barlangrendszerből, és ezután, nagyjából egymillió évvel ezelőtt jött létre a rendszer természetes bejárata, így az eddig jobbára zárt rendszer friss oxigénhez és esővízhet jutott, tehát cseppkövek kezdtek növekedni egyes részein, más részeket pedig az állatvilág vett birtokba, mint pl. a Denevér-barlangot, amelynek területén él az itteni denevérpopuláció mintegy 85%-a. A természetes bejáratot fecskék fészkei népesítik be. A barlangrendszerbe le lehet jutni ezen a természetes járaton keresztül is, vagy a látogatóközpontból lifttel. 


Valószínűleg korábban is tudtak a létezéséről, de veszélyes, meredek lejárata miatt kétséges, hogy felfedezte-e bárki is Jim White előtt. Calvin Coolidge elnök 1923-ban nemzeti emlékműnek nyilvánította, a nemzeti park pedig 1930-ban jött létre, amelyet a National Park Service tart fenn és ellenőriz. 


Le mernétek menni a természetes bejáraton? :)