A csokoládémester

Tehetséges, erős lelkületű, özvegy fiatalasszony, csokoládé (sőt: CSOKOLÁDÉ!), Amalfi, csontvázak a szekrényben, új szerelem és titokzatos, kibogozhatatlannak látszó rejtélyek - ez Jan Moran A csokoládémester című regényének egymondatos vázlata. 

KÖNYVAJÁNLÓ
Szerző: Jan Moran
Fordító: Endreffy Kata
Kiadó: Next21 Kiadó

A CSOKOLÁDÉMESTER

Celina gyönyörű fiatalasszony, tehetséges a cukrászat terén - és özvegy. Élete akkor változott meg, amikor málnás csokoládétrüffellel kínálta meg Tony Savoiát, az olasz bevándorlót, aki családjának birtokában van az olaszhonban híres Cioccolata Savoia, egy nívós minőségen gyártó csokoládéüzem. Hamarost feleségül ment a fiúhoz, gyermekük is született, de a férj elhunyt. A halálhírt telefonon közölné az olasz családdal, de csak visszahívási ígéretet kap: ezért vár éjfél körül San Franciscoi bérleményében kissámlin kuporogva az olaszországi hívásra. Teszi ezt annak ellenére, hogy Tony ezt az egyet - a kapcsolatfelvételt - kategorikusan megtiltotta nejének, de ő úgy érzi, hogy Marco, az unokájuk léte ezt felülírja - akkor is, ha a férje szerint a szülei hidegek, mint a kő, teljesen el vannak telve maguktól, nem lehet megbízni bennük. 1953-at írnak, amikor Tony szülei repülőjegyet küldenek San Franciscoba, hogy látogatná meg őket az asszony Marcoval együtt. Hiszen mégiscsak egy családot alkotnak ők. Celina gyakran tűnődött azon, vajon mi távolíthatta el férjét ennyire a családjától, hogy hallani sem akart róluk évekig? A férfi amúgy is rejtélyes volt, titkokkal övezett, éles nyelvével gyakran porig alázta asszonyát.

1953-ban lépnek le a vonatról, a nápolyi pályaudvaron Lauro várja őket, hogy tovább vigye a festői Amalfiban lévő családi rezidenciára. A férfi Tony testvére, és nagyon morcosan fogadja az anya-fiú párost. A szülők azonban el vannak ragadtatva tőlük, az unokájuktól főleg, és mindent megtesznek azért, hogy Celina kedvet kapjon az olaszországi letelepedéshez.

A helyzet azonban nem ilyen egyszerű, minél tovább marad a nő, annál több csontváz hullik ki a szekrényből.

Több idősíkon és helyszínen játszódik a történet, 1939-ben, 1945-ben és 1953-54-ben. A szerző megismerteti az olvasókat Tonyval és akkori problémáival, majd halála utáni családjával. A két fő helyszín San Francisco, valamint az Amalfiban lévő villa és környéke, de még Peruba is tesznek hőseink egy fontos kitérőt.

A szerző mesterien operál a különböző indíttatású cselekményszálakkal. Az Amalfiban érezhető családi dinamika egyaránt zavarba ejti a főhőst és az olvasókat is: amíg a nagyszülők szinte vallásos áhítattal szemlélik unokájukat és menyüket, addig Lauro, Tony öccse, enyhén ellenséges, gyanakvó velük szemben. Azt is nehezen hajlandó elismerni, hogy Marco az unokaöccse. A dramaturgia különféle rejtélyekre, múltbeli titkolt eseményekre van kihegyezve, míg a jelenben Celina felül kell, hogy emelkedjen társadalmi elvárásokon, tabukon, hogy erős akarattal, kitartással és bátorsággal saját kezébe vegye sorsát. A szerző az irodalom eszközeivel mutatja, hogy a főhős nem gyenge, támogatásra szoruló nő, aki vagyonért és előnyökért utazott gyerekestől Olaszországba, hanem erős fiatalasszony, aki kezdeti bizonytalanságok után csokoládémesteri tehetségével és némi pénzmagjával kreatív vállalkozásba kezdhet, ha eldönti, mit akar és összekaparja magában az ehhez szükséges merszet. Ő bizony senkinek sem lesz lekötelezve semmiért! A szerelem is utoléri, kérdés, hogy ő és partnere mihez tud vagy akar kezdeni az érzéssel. A férje múltját mindenesetre tisztáznia kell, mielőtt tovább léphetne, ami nem kevés utánajárással és a feltételezhető tények kikövetkeztetésével nyer csak értelmet.

Szerintem olvassátok! 

Fülszöveg

Az olaszországi Amalfiban játszódó regény csokoládéról, szerelemről és titkokról

San Francisco, 1953: Celina Savoia vigasztalhatatlan. A férje rejtélyes körülmények között elhunyt. Kisfiukat Olaszországba viszi, Amalfi verőfényes tengerpartjára, hogy megismertesse férje rokonságával. Celinának már a szülei is csokoládéval dolgoztak. A családtagok szeretetétől övezve új életet kezdene ebben a varázslatos, romantikus környezetben, amikor megsejti, hogy férje sötét titkot őrzött, amely a második világháború végnapjaihoz kapcsolódik – és ez tönkreteheti a jó viszonyt, amely az olaszországi rokonokkal létrejött.

Kísértést érez, hogy új szerelmet találjon, de a férje alakját övező rejtély lefoglalja. Rabul ejti a dilemma, hogy felderítse-e az igazságot, vagy inkább örüljön, hogy ennyire megszerette új családját. Elhunyt férjének testvérével, Lauróval egészen Peru kakaótermő vidékéig kell menniük, hogy feltárhassa a titkot, amely mindannyiukat veszélybe sodorhatja.


Jan Moran

Köszönöm a lehetőséget a Next21 Kiadónak!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva,
ahol beleolvasó is található.

Kövess minket Facebookon is!
A képek a kiadó oldalairól származnak.

Termékadatok
Cím: A csokoládémester
Eredeti cím: The Chocolatier
Szerző: Jan Moran
Fordító: Endreffy Kata
Kiadó: Next21 Kiadó
Megjelenés: 2023. november 23.
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9786156606082
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes