Kultúrpara

2024. július 11., csütörtök

A forradalom fogságában

 Könyvajánló - Helen Rappaport: A forradalom fogságában

Petrográd, ​1917. A Nagy Péter alapította orosz főváros pékségei előtt hosszan és napokig kígyózó sorokban megviselt és dühös asszonyok fagyoskodnak, hogy éhező családjuknak legalább a megszabott fejadagnyi, rossz minőségű kenyeret beszerezhessék. A kórházak alig tudják ellátni a frontról érkező sebesültek seregeit. Az ipari negyedben sztrájk sztrájkot követ, az elégedetlen munkások kormányzati beavatkozást követelnek. Ám a cár a távoli főhadiszállásáról csak fásult üzeneteket küld és a kozák lovasság rendteremtő beavatkozását sürgeti. A cárné pedig kizárólag Raszputyin tanácsaira hallgatva a palotájába zárkózik. A feszültség szinte tapintható, elég egy szikra – s a bolsevikok épp a tűzzel játszanak –, hogy Oroszország lángba boruljon, maga mögött hagyva évszázados társadalmi berendezkedését, kilépve a szövetséges hatalmak németek elleni háborújából. Ám az arisztokrácia mégis inkább a következő esti balett- vagy operaelőadásra készül, és tizenöt fogásos vacsorákkal kényezteti magát.
Aztán robban a bomba!… Nem is egy. A városban élő és ott rekedt külföldi követségi diplomaták, katonatisztek, alkalmazottak, nevelőnők, ápolónők, bankárok, gyártulajdonosok és családjaik, a nyugati tudósítókkal együtt csak kapkodják a fejüket a hírek hallatán és az utcákon állandósuló lövöldözések okán.
Helen Rappaport elfeledett forrásokra – személyes levelekre, naplókra, memoárokra – támaszkodva, korábban soha nem érvényesülő szemszögből, minden eddiginél érzékletesebben és átélhetőbben rekonstruálja az oroszországi forradalom eseményeit, felfedve máig ható következményeinek gyökereit.




Helen Rappaport rendhagyó történelemkönyvet tár az olvasók elé: éppen a petrográdi események 100. évfordulája jelent meg, és szinte végig személyes beszámolókra, levelekre, naplóbejegyzésekre hagyatkozik olyan brit, amerikai, francia, német és egyéb külföldiek tollából, akik személyesen jelen voltak 1917. februárja és decembere között Petrográdban. Akadnak köztük egyszerű szolgálók és dadák, követségi aktatologatók bankárok, kórházi dolgozók és ápolók, vagy egyszerű munkások és utazók is. Az ő visszaemlékezéseikből, szeretteiknek küldött fennmaradt levelezésekből, naplóbejegyzéseikből rajzolódik ki a kép előttünk az egész történelmet megváltoztató események kapcsán.

Ebből kifolyólag ez a könyv nem egy ad egy átfogó képet a történtekről, hiszen csak személyes beszámolók, amelyek közvetítik az adott személy érzelmeit, (elő)ítéleteit és személyes gondolatait, világnézetét is, de éppen ez a nagyszerű benne. Magával ragadóan adja át a februári hideget, a forradalom eseményeit, úgy, ahogy azt egy egyszerű ember látta a saját szemével. 

Ezeknek az eseményeknek máig ható következményei vannak, és Oroszországban a mai napig egészen másképp mesélik - nagyon hasonlóan ahhoz, ahogy itt is mesélték a hetvenes-nyolcvanas években. És ki tudja, amerre haladunk, lehet nemsokára megint változik a történelem - vagy legalábbis az, amit tanítani szabad róla. A mai napig is sokan azt hiszik, hogy Lenin és Trockij indította el októberben - vagy novemberben - az egészet, pedig igazából már februárban elkezdődött, méghozzá az éhező emberekkel és azokkal a kozákokkal, akik nem voltak hajlandóak a tömegbe lőni. A teljes cári rendszer összeomlott, a hónapokig tartó káoszban pedig a szovjetek magukhoz ragadták a hatalmat - utólag természetesen egészen másképp mesélve a történetet.




Helen Rappaport hosszú évek kutatómunkája árán gyűjtötte össze levéltárakból, leszármazottaktól a leveleket és naplókat, amelyekben az 1917-es események eme sokszínű és emberi oldalát írták le, azt, ahogyan az ott élők átélték és látták mindezeket. A szerző 1947-ben Angliában, Bromley-ban született, mindig is érdeklődött az orosz történelem iránt, orosz szakon végzett a Leeds-i Egyetemen. Színésznőként dolgozott, majd visszavonulva a 90-es években kezdte el megvalósítani régi álmát: írni kezdett. Számos a viktoriánus korral és a forradalmi Oroszországgal kapcsolatos könyv szerzője.

Köszönöm a lehetőséget az Európa Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése