A found footage filmek és videoesszék formavilága

Könyvajánló - Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa

"„– Mozog! Él! Él!!! – suttogja Frankenstein, majd egyre hangosabban, szinte hisztérikus eksztázisban ismétli ezeket a műfajteremtő szavakat..."

Ha érdekel a filmtörténet garantált, hogy találkoztál már Lichter Péter nevével. Számos könyvével repítette már el az olvasókat a filmek, mozik világába, mesélt kulisszatitkokról, kaptunk érdekes elemzéseket. Két könyvéről pedig a KultúrParán is olvashattatok már:

Az amerikai film rövid története

A hollywoodi alakváltó

Ezúttal könyvében, a Frankenstein eksztázisa című írásában bevezeti olvasóit a found footage (talált nyersanyagokat használó) filmek és a videóesszék formavilágába. Már vártam, hogy mikor érkezik hasonló írás a szerzőtől, hiszen ő maga is kísérleti filmeket készít, szóval senki ne lepődjön meg, hogy határozottan személyes hangvételűre sikeredett a kötet, ráadás, hogy a témában hiánypótló alkotásként érkezett.

A found footage filmek elkészítéséhez lényegében más filmeket remixelnek újra, hogy valami teljesen más kontextusba helyezve szülessen egy új alkotás. A kötetben két tendenciára bontja a szerző a műfajt: dokumentarista és fikciós. Péter utóbbi esetén bemutatja, hogy ezen filmek elkészítésekor miként nyúlnak vissza a popkultúrához és a hollywoodi szuperprodukciókhoz, hogy azok átdolgozás után esztétikai vagy politikai célokra kiválóak legyenek.

Ezeknél a részeknél is sokat olvashatunk a szerző saját tapasztalatairól, párhuzamot von a nemzetközi filmipar és a saját munkássága között. Szereti a zsánerfilmeket, a tömegkultúrát és kifejezetten élvezi, ha ezeket össze tudja hozni a kísérleti filmezéssel. A kötetben megmutatkozik a megfigyelő, a rendszerező, de igyekszik megmutatni azt is, hogy milyen belülről a filmkészítés világa.

És süt a kötetből, hogy célja az is, hogy szélesebb körben elterjedjen ez a műfaj. A könyv pedig erre tökéletes eszköz. Közvetlen, olvasmányos, a rengeteg érdekesség és tény mellett sem érzi száraznak az ember. Ha valaki nyitott a kísérleti filmekre, akkor úgy gondolom, hogy ez a könyv számára kötelező olvasmány.

Sorra veszi, hogy milyen filmek, milyen alfajok vannak, milyen trükköket, csavarokat alkalmaznak a művészek, hogy ütős legyen a végeredmény. Megemlíti a nagyágyúkat, kiemelkedő alkotásait, mind a múlt századból, mind napjainból hoz 1-1 olyan művet, ami jól mutatja be a műfaj sajátosságait. Megmondom őszintén, hogy bőven van mit bepótolnom. Több olyan film is említésre került, ami felkeltette az érdeklődésem és felkerült a megnézendők listájára. Biztos vagyok benne, hogy még azok is találnak újdonságot, akik nagyon otthon vannak a témában.

Kifejezetten tetszett és megfogott egy, a Jelenkornak adott interjúban így fogalmazott arról, hogy mit is jelent számára a kísérleti filmezés, és azt gondolom, hogy ez közel áll ahhoz, ami általában a mozgatórugója ennek a műfajnak:

"Megfogni a kópiát, szétkaszabolni, azt csinálni vele, amit Freddy Krueger csinált szerencsétlen áldozataival, az izgalmas lelkiállapot. A vágy mozgat belülről, látni akarom a zsánert, ahogyan szétrohad, lefotózni és átkonvertálni valami mássá."

lp_fe_b1_rgb01-600x851.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!
Köszönjük, Prae Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!

Lenyűgöző utazás a mozgófilm történetében

Szólíts a neveden - az Oscar-díjas film alapjául szolgáló regény

Azon agyalok, hogy ennek véget vetek...

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes