A képzelet hegyei - Grand Teton Nemzeti Park

 Nemzeti Parkok a világ minden tájáról - Grand Teton Nemzeti Park, USA, Wyoming


A Grand Teton Nemzeti Park területén fekszik az Amerikai Egyesült Államok egyik leggyönyörűbb, legelképesztőbb hegyvidéke. Ismerjük meg jobban ezt a különleges területet!




A Grand Teton Nemzeti Park Wyoming állam északnyugati szélén, Idaho határához közel, a Yellowstone szomszédságában, attól délre. Területe több, mint 1254 négyzetkilométer jelenleg, 1929 februárjában alapították, de az ötvenes években kibővítették a védett területet. 




A Sziklás-hegység részét képezik a gyönyörű hegyvonulatai, amelyek körülölelik a Jackson Hole-t, a festői szépségű völgyet, amelyet a Snake-folyó szel ketté. Mélyén fekszik a Jackson-tó, amely gyönyörűen visszatükrözi a környező csúcsokat.




Az itt fekvő hegyek sokkal fiatalabbak, mint a Sziklás-hegység többi része, nagyjából 9 millió éve emelkedtek ki (szemben a Sziklás-hegység többi részével, amelyek kb. 300 millió évesek). Több magas hegy is található itt, legmagasabb a Grand Teton, amely 4197 méteres.

A park állatvilága gazdag, az északi részeken grizzlyk élnek, de megfordul bölény, jávorszarvas, hód, vapiti, villásszarvú antilop, sőt, a Yellowstone farkasai is a területen. Madarak közül fehérfejű rétisas, halászsas, pelikán és többféle hattyúfaj él itt, valamint van egy lazacfaj, amely csak az itt végigfutó Snake-folyóban él.




A parkot főleg a tavaszi-nyári időszakban érdemes látogatni, az erős havazások és hideg tél miatt a turistaszállások nagy része a téli szezonban zárva tart. Jelentős a park paleontológiai kincse is, több, mint 280 fosszíliát őriznek itt, amelyek a park területén találtak, csontoktól kezdve a lábnyomokig, a mai napig jelentős ásatásokat folytatnak egyes részein. 




Több túraútvonal is végigfut a park területén, van közte olyan, amely több napos, és körbejárja a park legnagyobb hegyeit, elképesztő látványt nyújtva a kalandra vágyó érdeklődőknek. Egy biztos, ez is azon helyek egyike, amit egyszer szívesen bejárnék :)







Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes