Kultúrpara

2024. július 7., vasárnap

A következő hullám - út a katasztrófa és a disztópia között

A mesterséges intelligencia térhódítása precedens nélküli időket teremtett, az új felfedezés alkalmazása - minden pozitívuma ellenére - aggasztó veszélyeket is hordoz magában. Életünk legfontosabb átalakulásának peremén állunk, muszáj proaktívan állni az MI-vel kapcsolatban felmerülő potenciális kockázatokhoz. Kell egy út, egy keskeny ösvény, ami a katasztrófa és a disztópia között kanyarog! 


KÖNYVAJÁNLÓ
Szerzők: Mustafa Suleyman és Michael Bashkar
Fordító: Farkas Veronika
Kiadó: Magnólia Kiadó

A KÖVETKEZŐ HULLÁM

Precedens nélküli időket élünk - a mesterséges intelligencia (továbbiakban MI) térhódításával újabb kutatnivalók és vészhelyzetek forgatókönyvei bukkannak fel és helyezkednek előtérbe az emberiség számára. Mint minden új találmánnyal, ezzel is lehet élni és visszaélni, csak itt lényegesen súlyosabb következmények léphetnek fel, mint eddig bármikor: az MI sokkal okosabb az embernél. Sokkal. Nagyon sokkal. Hamarabb átlát stratégiákat, több lépéssel előre képes gondolkodni - ez a lehetőség pedig rossz célzattal egyenesen kiirthatja az emberiség nagy részét. 

Az MI már mindenütt ott van: az okostelefonunkban, a híradóban, a tőzsdéken, a világ óriásvállalatai és a Föld leggazdagabb országai tízmilliárdokat költenek élvonalbeli MI-k és génmanipulációs technológiák fejlesztésére. Amikor a fejlesztés után a fentiek kikerülnek közhasználatba és a társadalom széles rétegeihez, azok fantasztikus lehetőségeknek nyitnak utat az egészségügy, a tiszta energia terén, új iparágak keletkeznek - tehát egyértelműen hasznos az emberiség számára. Ahogy egy éles kés is csak egy eszköz a konyhában, addig nincs is vele semmi baj sem, amíg valaki emberölésre nem használja - ugyanez igaz az MI-re is. Amíg jó kezekben van és hasznos célokat szolgál, hajrá, de mi történik, ha valaki rosszra kezdi el alkalmazni? Aggasztó kockázatokat hord magában, egyenesen egzisztenciális fenyegetést jelent nemzetállamokra, ha utat nyitnak nagy erejű, MI-vel végrehajtott kíbertámadásoknak, automatizált háborúknak, mesterséges járványoknak. Ezeknek kicsi a valószínűségük, ugyanakkor bármelyik bekövetkeztének lehetséges következményei hatalmas veszteségeket képes előidézni.

Lassan az a helyzet, hogy az MI terjedésével az egyén magánéletének részben vagy egészben való eltűnése a legkisebb kár, ami a többi elképzelthez viszonyítva történik vagy történni fog, és ezeknek már itt is vannak apró jelei. Például multinacionális cégeknél számtalan, kitöltést illetően anonim kérdőívek járnak negyedévente körbe, és a delikvensek hanyagsága esetén célzott értesítések jelennek meg az illető e-mailfiókjában, hogy hello, még nem töltötted ki - igen, innentől mindenki tudja és elhiszi, hogy anonim az egész.

A szerzők, Mustafa Suleyman és Michael Bashkar A következő hullám című könyvében ezeket a veszélyeket taglalják: a 21. század legnagyobb kihívásai pont az MI-vel kapcsolatosak, és a következményeik által beállt technológiai és hatalomgyakorlási kérdései, amelyek számtalan proaktív reakciót kívánnak meg.

Mi is történhet? 

- az MI sokkal okosabb, mint az ember, azok a munkáltatók, akik pedig költségracionalizálást hajtanak végre, kiiktatva velük a lehető legtöbb élőerőt, azoknál erős csökkenést fog mutatni a betölthető státuszok száma. Hol fognak elhelyezkedni az innen kieső munkavállalók, ha a legtöbb vállalkozás meglépi a fentieket? Már pedig meglépi, ha versenyben akar maradni.
- mi van, ha valaki puszta szórakozásból mesterséges járványt idéz elő, milliárdok halálát okozva ezzel? A hozzá szükséges technológia egyre olcsóbb, és széleskörűen hozzáférhető.
- ellenünk fordulhat-e az a technológia, aminek információtömegét már ma sem képes az ember átlátni és feldolgozni? Mi van, ha összeomlik a jelenlegi világrend, új hatalmi centrumok keletkeznek, és tömegével tűnnek el népcsoportok?

Életünk legfontosabb átalakulásának peremén állunk - szögezik le a szerzők, és jómagam mélységesen egyetértek velük. Talán engem a veszélyei - koromnál fogva - annyira nem érintenek (bár, ki tudja), de a jövő nemzedékei jobb, ha felkészülnek az új világra. Hogyan? Erre a kérdésre boncolgatja a választ ez a vaskos kötet, amelynek fontosságához - megítélésem szerint - kétség sem fér. Kell egy út, egy keskeny ösvény, ami a katasztrófa és a disztópia között kanyarog... Nem nekem, ahogy már fenn is írtam, én ha holnap eltűnök az élet színpadáról, sem érdekes, de a következő nemzedékek számára reális a figyeljetek oda jobban figyelmeztetés!

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Fajunk történelmének kritikus fordulópontja felé közeledünk. Most minden a változásról szól.

Hamarosan MI-k fognak körülvenni minket. Azok fogják megszervezni az életünket, működésben tartani a vállalkozásunkat és biztosítani az alapvető állami szolgáltatásokat. Nemsokára a DNS-nyomtatók és kvantumszámítógépek, mesterséges kórokozók és autonóm fegyverek, robotasszisztensek és a korlátlan energia világában fogjuk találni magunkat.

De egyikünk sincs felkészülve erre.

Mustafa Suleyman egy úttörő MI-fejlesztő vállalkozás, az immár a Google alá tartozó DeepMind egyik alapítójaként közvetlen közelről láthatja ezt a forradalmat. Ő úgy gondolja, hogy az előttünk álló évszázadot ezeknek a nagy erejű, exponenciálisan terjedő új technológiáknak a hulláma fogja meghatározni.

A következő hullámban Suleyman azt mutatja be, hogyan teremtenek majd ezek az erők elképesztő jómódot, ugyanakkor hogyan sodorják veszélybe ezzel egy időben a nemzetállamot, ami eddig világrendünk alapját jelentette. Miközben az eleve ingatag helyzetben lévő kormányaink alvajáróként andalognak a katasztrófa felé, minket egyik oldalról korábban nem tapasztalt ártalmak fenyegetnek, a másikról az önkényuralmi kontroll.

Képesek leszünk megmaradni azon a keskeny ösvényen, ami a katasztrófa és a disztópia között kanyarog?

Az MI egyik legbennfentesebb ismerőjének könyve úgy mutatja be a „kordában tartás problémáját” – a rendkívül hatékony technológiák feletti irányítás fenntartását –, mint korunk legalapvetőbb kihívását.

„Lenyűgöző, jól megírt, fontos könyv.”
Yuval Noah Harari

„Nagyszerű útmutató ahhoz, hogyan boldoguljunk ezekben a precedens nélküli időkben.”
Bill Gates

„Muszáj elolvasni!”
Daniel Kahneman


Mustafa Suleyman
Az Infection AI nevű technológiai cég társalapítója és vezérigazgatója. Korábban szintén társalapítóként létrehozta a DeepMindot, korunk egyik legfontosabb, a mesterséges intelligencia kutatására és fejlesztésére szakosodott vállalatát. Jelenleg alelnöki pozíciót tölt be a Google mesterséges intelligenciára vonatkozó termékmenedzsment és szabályozás részlegnél.


Michael Bhaskar
író és kiadóvezető Angliában, olyan könyvek szerzője, mint a The Content Machine, Curation és Human Frontiers.

Köszönöm a lehetőséget a Magnólia Kiadónak!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva,
ahol beleolvasó is található.
Kövess minket Facebookon is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése