A mártír

 Könyvajánló - Anthony Ryan: A mártír (Szentek és zsiványok 2.)

Halálos ​viszályok és ősi titkok taszítják a világot háborúba a mesteri történetmesélő, Anthony Ryan lehengerlő, kalanddal és intrikával teli Szentek és zsiványok-trilógiájának második kötetében.


Alwyn, az Írnok élete örökre megváltozott. Az egykori zsivány immáron Lady Evadine Courlain kémmestere és védelmezője, aki a nemes hölgy démoni apokalipszisről hírt adó látomásainak hála kiérdemelte a hívők fanatikus tiszteletét.

Azonban Evadine egyre csak növekvő hírneve nyomán összetűzésbe kerül mind a Koronával, mind a Szövetséggel. Ahogy sötét viharfellegek gyülekeznek a királyságban, mindkettő igyekszik a maga hasznára fordítani a nő befolyását.

Miután Evadine seregét Alundia hercegségébe küldik, hogy véget vessen egy lázadásnak, Alwyn kénytelen a régi ösztöneire hagyatkozni, hogy küzdhessen az új ügyért, amire felesküdött. A halálos viszályok és a felfedett, ősi titkok közepette olyan harc tombol, ami végül eldönti majd Albermaine királyságának sorsát, és kihatással lehet a megjövendölt és méltán rettegett Második Csapásra is…


Nagyon különleges élmény volt olvasni ezt a könyvet. Az elejét lehet akár vontatottnak, unalmasnak is tekinteni, de mégis mindig akadt valami apróság, ami továbblendített és fenntartotta az érdeklődést is. Továbbá nekem van egy gyengém. Tudni kell rólam, hogy én vagyok az, aki saját szórakoztatása céljából megvette és elolvasta Georges Duby, már elhunyt jeles francia történész majdnem 1700 oldalra rúgó, Franciaország története c. könyvét valamikor 14-15 éve. És imádtam. A mai Franciaország területének, kialakulásának története a kezdetektől a 20. század végéig. Színtiszta, száraz történelem, de érdekesen és jól megírva. Nagyon szeretem a középkori-újkori, főleg nyugat-európai, azon belül is leginkább brit-francia történelmet, az egyik legérdekesebb, legszínesebb, legsokoldalúbb időszaknak és területnek tartom.

Nos, a kötet első fele rendkívül emlékeztetett a középkori Franciaország történetére, a főhős pedig Jeanne d'Arc, illetve egy hozzá közelálló hű barátja megtestesülésére. Oké, egy csipetnyi varázslattal fűszerezve. Így nagyon kíváncsian olvastam, hogy merre halad a történet, vártam, mi sül ki az egészből. 

Egy fantasytól alapvetően nem azt várja az ember, hogy a nagyobbik felében gyakorlatilag egy középkori történelmi térséget írjon le, mutasson be, kisebb kavarásokkal és változtatásokkal, így megértem a csalódásokat is. Engem viszont Ryan ismét levett a lábamról. Bár nagyrészt egy ostrom idején járunk, mégis lassú folyású, de a megfelelő helyeken izgalmas írásmódja és történetvezetése tetszett, sőt, a narrátor személye is elsőrangú, csak sajnos túlságosan jó megfigyelő és emberismerő. A többi karakter kissé egysíkú lett, és soha semmivel nem lepték meg kedves jó írnokunkat, így a karakterábrázolás most nem lett olyan színes, mint amihez egyébként szoktunk Ryan tollából. 

Nagyon várom a trilógia zárókötetét, hátha újra megtalálja a hangját ott, ahol most kicsit elvesztette, és megtartja azokat, ahol nagyon is jól működött az egész. 

Köszönöm a lehetőséget a Fumax Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.



Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes