A ​tovatűnő csillagok erdeje

Könyvajánló - Kristin Harmel: A ​tovatűnő csillagok erdeje

"Egy fiatal nő, aki zsidó szökevényeknek segít menekülni a vadonon át, mígnem múltjának sötét titkai mindenkit veszélybe sodornak…"

Kristin Harmel regénye a hihetetlen túlélés igaz történetén alapul. Megismerjük Yonát, aki egy jómódú családba született, ám kétéves korában elrabolták és a vadonban kényszerítették új életre. Egy fura babona és a csuklóján található anyajegy jelenti a "vesztét". Aztán telnek az évek, mindent megtanul arról, hogy miként lehet túlélni egy erdő közepén elszigetlve a világtól.

Ám egy nap egyedül találja magát, miután elrablója meghal 1941-ben. Dúl a második világháború, ám ő békés magányban éli mindennapjait egészen addig, míg összefut egy csapat emberrel, akikről kiderül, hogy zsidó menekültek, akik az életükért futnak.

Yona mindezidáig semmit sem tudott arról, hogy mi történik a világban. Csendes, nyugodt életet élt a vadon szívében. Sokkolja, amikor elmesélik nekik, hogy milyen véres a helyzet és kénytelen mindent hátrahagyva menekülni, ha életben akarnak maradni. A fiatal nő elhatározza, hogy segít nekik, de nem is sejti, hogy ez kölcsönös lesz.

Mindent tud az erdőben fellelhető élelemről, gyógynövényekről, menedéképítésről és igyekszik megtanítani nekik, hogy tudják, miként élhetnek túl a civilizáción kívül Lengyelország hatalmas erdeiben. De közben nemcsak tanít, hanem azt is láthatjuk, ahogy kinyílik az új ismerősök előtt. Sok évnyi elszigeteltség, magány után végre társaságot kapott és apránként kitárja előttük a szívét. Két évtizedig csak az elrablója volt a társasága, a fura "boszorkány", de fogalma sem volt róla, hogy mi a szeretet és most ezek az összetört, szinte reményvesztett emberek megtanítják rá, hogy mit jelent szeretni.

Nagyon szép képeket kapunk a szerzőtől az erdő varázslatos világáról és az emberi kapcsolatokról. Egy darabka szépség, amit egészen mostanáig nem érintett meg a háború szennye. Néhány érdekes pillanat azt hozza végül, hogy kiköt egy nácik uralta városban, ahol szembesül családja jelenével, ami nincs ínyére a vadon magányában felnőtt nőnek. Az apja német, gazdag és befolyásos...szerintem már mindent értetek.

Végül visszatér a vadonba, mert megtudja, hogy barátai halálos veszélyben vannak...

Szívszorító történet, amely megmutatja a háború sötét oldalát, ahol ez a fiatal, önmagát kereső nő fényt, reményt jelentett. A kötet végén mindenképp érdemes elolvasni a szerző jegyzeteit, ahol a kutatásairól ír és arról is olvashatunk, hogy interjút készített egy túlélővel, aki az erdőben bújkálva élte túl a holokausztot.

"Aki megment egy életet, egy egész világot ment meg” - Talmud

Kicsit meseszerű történelmi fikció némi valósággal a háttérben, ugyanúgy ahogy a második világháború is csak, mint valami homályos mellékszál szerepel a kötetben. Az önmegismerés és az emberi kapcsolatok vannak a középpontban. Az élet az erdőben, a menekülő zsidók szorongása, egy fiatal nő bátorsága, hogy megmentse őket. Kicsit lassan indul be a történet, de összességében ez egy szép, szomorú történet, ami megér egy olvasást.

bce9ca5efcf70249737419180a329b52d19c2b1b.jpgA kötet a Maxim Könyvkiadó Mont Blanc válogatásában jelent meg, köszönöm a lehetőséget a kiadónak!

Kedvezményes áron megrendelhetitek a borítóképre kattintva!

Kövess minket Facebookon!

Az atombomba és a világot megváltoztató 116 nap rendkívüli története

Levelek, sorsok és igaz történetek a haláltáborból

Lily fogadalma

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes