Az őrület hegyei

 Könyvajánló - H. P. Lovecraft: Az őrület hegyei

Az Antarktisz. Kietlen, fagyott pusztaság, olyan dolgok nyughelye, melyeket talán jobb is örökre elfeledni. E történet William Dyer, a Miskatonic Egyetem professzora balvégzetű expedíciójáról szól, melyet e távoli és fagyott pusztaságra vezetett. Beszámolója soraiból alig hihető, rendkívüli és hátborzongató események sorozata tárul elénk. A jégmezők szörnyűséges titkokat rejtenek. Különös, ciklopszfalazatú építmények húzódnak a feltornyosuló hegyek között, melyek az őrülettel fenyegetik azt, aki titokzatos boltozataik közé merészkedik. A Dyer vezette expedíció tagjai messzebbre merészkednek e világ felfedezésében, mint bárki más előttük, s mindezért nagy árat kell fizetniük. 




François Baranger francia képzőművész, festőművész rajong Lovecraft majd' egy évszázaddal korábbi rémálmaiért, és számos képet, illusztrációt is készített hozzájuk, amelyek végül az eredeti szövegekkel együtt gyönyörű, nagyalakú, keményborítású, sűrűn illusztrált könyvsorozat képében meg is jelentek. Ezt karolta fel a magyar Multiverzum Kiadó, hogy elhozza a magyar Lovecraft-rajongók számára is ezeket a szépségeket: elsőként a Cthulhu hívását, majd most Az őrület hegyeit. 




Nagyon szeretem Lovecraft világán alapuló bármit, a társasjátékoktól kezdve (nagy kedvenc az Arkham Horror és a Mansions of Madness, de az Elder Sign is előkelő helyen áll, ahogy a Cthulhu is) a modern feldolgozásokig, meg is van a háromkötetes, Lovecraft összes műveit összegyűjtő kiadás is, így már ismertem korábban is a világát. Mindezzel együtt Lovecraftet önmagában egy középszerű, erősen előítéletes, sokszor gyengébe hajló írónak tartom, akit megnyomorított lelkileg a saját nyomorgása. Leghíresebb történetei pont nem a legjobbak közül valók, ez alól Az őrület hegyei üde kivétel, ami mindig is az egyik kedvencem volt Lovecraft szörnyűséges látomásai közül. 




Ez az, ami egy fagyos, hideg antarktiszi expedíción zajlik, ahol megismerjük az ősi istenek történetét, múltját és jelenét, ami egyféle kezdetet ad az egész rémálomnak, és keretbe foglalja Arkham városát, a Miskatonic Egyetemet, és a másvilágokat is. Ez az a történet, aminél nem zavart, sőt, aminek kifijezetten jól állt a szerző mesterkélt, eltúlzott stílusa, és ami alapot adott minden egyéb történetének is. Aki még csak most ismerkedik Lovecraft világával, érdemes ezzel kezdenie.

François Baranger a gyönyörű képeivel pedig életet lehelt a szövegekbe, olvasás közben perceket töltöttem azzal, hogy vizsgálgassam a képeket és azok részleteit. 



H. P. Lovecraft Az őrület hegyei című műve először 1936-ban jelent meg, s mára már az amerikai horrorirodalom klasszikusai között tartják számon. Az író egyik legjelentősebb műve számos filmet és egyéb alkotást inspirált az elmúlt évtizedek során. Kötetünk a történet első felét foglalja magában. François Baranger festőművész, illusztrátor, akinek számos film és játék vizuális megjelenését köszönhetjük, nagy rajongója Lovecraft sötét, az emberi elme mélyéből fakadó vízióinak. A 2020-ban Chesley-díjra jelölt, 2023-ban magyarul is megjelent Cthulhu hívása kötetét nagy figyelem övezte. Ez a második munkája, amelyet Lovecraft látomásainak szentelt.

Köszönöm a lehetőséget a Multiverzum Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.






Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes