Kultúrpara

2024. július 8., hétfő

Emlékezet kontra igazság

Könyvajánló - Meri Valkama: Ölel, ​Margot

Hogyan határoz meg minket, ahogy az életünkre emlékszünk? Vajon teljesen felborul a magunkról alkotott képünk, ha a biztosnak hitt emlékeinkről kiderül, hogy az idő múlásával csak az agyunk ferdítette el a valóságot? Egy történet, amely az NDK-ba repíti az olvasót, épp ezekere a kérdésekre keresi a választ.

Meri Valkama debütáló regényében elrepít minket az 1980-as évek elejére, ahol megismerjük Markus Siltanent. A fiatal, finn újságíró családjával Helsinkiből elköltözik Kelet-Berlinbe, hogy külföldi tudosítóként dolgozzon. A regény során részletetes betekintést nyerhetünk abba, hogy milyen volt ott az élet mielőtt leomlott a fal.

Markussal költözött lánya is, Vilja, aki teljesen asszimilálódott a keletnémet közösségbe. Ott tanult, az ottani gondolkodásmód szerint élte mindennapjait, még azt a szomorú helyzetet is végigéljük vele, ahogy a szülei házassága elkezd szétesni és azt is, amikor leomlott a berlini fal és családja visszaköltözött Finnországba.

Az élet megy tovább a hétköznapi medrében, ám mikor meghal Vilja édesapja, a lány talál egy köteg levelet melyet egy bizonyos Margot címzett Erichnek. A levelekből egyértelműen kiderült, hogy apja és a titokzatos nő között szenvedélyes viszony volt. Vilja nem érti, hogy mi is történhetett és, ha apja ennyire rajongott ezért a nőért, akkor miért nem tért vissza berlinbe.

2011-et írunk ekkor és Vilja úgy dönt, hogy két évtized után visszamegy Berlinbe, hogy felkutassa apja egykori románcát. A nyomozás közben döbben rá, hogy milyen sok emléket hordoz a városról, ám az teljesen más képet mutat, mint gyerekkori emlékeiben. Számos emlék hiányzik, ráadásul még, amit biztosnak vélt is megborulni látszik.

Elgondolkodtató, érdekes történelmi fikció három idősíkon, hiteles karakterekkel, erős narratívával, ráadásul az olvasó nem fog unatkozni, feszültség és fordulat is jutott bele szépen. Egy nő identitáskeresése a múltján, jelenén át. Megmutatja, hogy miként hat ránk a társadalom, a környezet, hogyan befolyásolja az idő múlása az emlékeinket és azt is igyekszik feltárni, hogy miért fontos, hogy megértsük a múltat. Kiváló első regény, nagyon bízom benne, hogy hallunk még a szerzőről.

139514328.jpgKöszönöm a lehetőséget a Partvonal Kiadónak!

A kötet kedvezményes áron megrendelhető a kiadó honlapján a borítóképre kattintva!

Kövess minket Facebookon!

Generációk harca a figyelemért

Elnyelte a föld

Egy rendkívüli nő története - Napsugárlány

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése