Farkasokkal üvöltők - öntudat kontra szolgaszellem

Vélelmeink nem bizonyosságok, aki hisz, az nem tud, egy logikus gondolat is tébollyá válhat, ha elszakad a valóság érzékleteitől - ezekkel a mondatokkal bombázza olvasóit Boris Cyrulnik a Farkasokkal üvöltők című munkájában, aminek tétje az öntudat, az erős, független gondolkozás a szolgaszellemmel ellentétben. 


KÖNYVAJÁNLÓ

FARKASOKKAL ÜVÖLTŐK

Szerző: Boris Cyrulnik
Fordító: N. Kiss Zsuzsa
Kiadó: Corvina Kiadó

Hogyan igazolható egy bűnös nép kiirtása? Miért merevednek dogmákká egyes elbeszélések, amelyeknél az elhajlásra vonatkozó gondolat IS büntetendő? Hogyan függ egy tény interpretációja a szemlélő személyiségétől? Hogyan lehet csoportokat infantilizálni, ahol a legcsekélyebb lázadás is megtorlásért kiált? Dogmarendszerek sztereotip szövegei ezek, amelyek mentén sokkal kényelmesebb létezni a többségi résznek, mint megismerni, gondolkodni és nyitottan állni egyes csoportok és jelenségek felé.

Két-három szó irányt szabhat egy életútnak - állapítja meg Boris Cyrulnik, aki gyerekkorában a halál torkából menekült a náci ideológia dúlása idején. A származására nézve zsidó gyermeket hétéves korában halálra ítélték egy általa meg sem érthető bűnért, amiről tudta, hogy maga a komoly valóság, őt bizony halálra ítélték. Azóta is az akkori tettek mozgatórugóit kutatja, egyszerűen érthetetlen, hogyan lesznek joviális családapák, addig előzékeny szomszédok, gondoskodó anyák egyszerre egy másik csoport ellenségei, önként vállalt önkéntes szolgái egy megnyomorító hatalom gondolkodásmódjának. Nyíltan vállalt ellenségei. Persze, kivételek mindig vannak, de ők az önálló véleményalkotással el is szigetelődnek a nagy többségtől, ami adott helyzetben akár veszélyes is lehet, pláne, ha állami szinten ideológiává alakult cselekvési parancs létét kérdőjelezi meg vele a vakmerő különutas. "Amikor fegyver a szó, hallgatunk, hogy mentsük a bőrünket."

Bárdolatlanság, bűnözés, depresszió - ezek a nem megfelelő gyermekkor következményei, a sérült  mentalitású egyéneknek mindig kell egy vezérlő erő, ami kijelöli számukra az utat, meghatározza jót és a rosszat, mintát ad. Mi történik, ha az az uralkodó irányzat, hogy a háború nem más, mint egy jó kis móka, játék? A testi erő mindenhatósága és az ügyesség, elszántság a problémák első számú lerendezési, konfliktusmegoldási modellje lesz. Innen már csak egy lépés az ölj vagy téged ölnek meg kényszere. Az abszurditás nyer teret minden vonalon.

A szerző a fentieknek jár utána könyvében, olyan fejezetcímekkel operálva - a teljesség igénye nélkül -, mint 
- Gyermekek felkészítése a háborúra
- A félrevezető világosság
- Színezni az észlelt világot
- Beszéddel palástolni a valóságot
- Önalávetés a felszabadulásért
- Őrjöngeni össznépileg
- A konformizmus teljhatalma
- Behódolás a tekintélynek
- stb.

Olvasmányos, érthető szövegei nagyszerűen bemutatják, milyenek a farkasokkal üvöltők, milyen erők mentén mozognak, és hogyan lehet ezekből a kábítóan tetszetős mintákból kilépni. Hiszen kinek ne tetszene, hogy az erősebb, jobb, deklaráltan becsületesebb és bátrabb népcsoporthoz tartozik, és neki mindent szabad? Akár ölni is? 

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Boris Cyrulnik megmenekült a halál torkából, nem lett a bűnös náci ideológia áldozata. A gyerek, akit meg akartak ölni, később egész életében azt kutatta, hogyan hódíthatott teret egy ilyen ideológia.

Hogyan lehetséges, hogy egyesek szomjazzák az üres frázisokat, és hajlandók elmenni egészen a deportálásig, a gyilkosságig, a népirtásig? Miért van, hogy eközben mások felszabadulnak, és a saját fejükkel kezdenek gondolkozni?

Az önkéntes szolgaság megbénítja a gondolkozást. Aki együtt üvölt a farkasokkal, a végén maga is farkassá lesz. Az önálló gondolkodás viszont gyakran elszigetelődést is jelent. Csak azok vállalják az autonómia kalandját, akik kellőképp megtanultak bízni magukban.

Boris Cyrulnik tragikus élettapasztalattal, a kitaposott utakról letérve mutatja meg nekünk, hogyan tehetünk szert erőre a független gondolkozáshoz.
Mélyen felkavaró és megindító könyv.


"Hétéves koromban halálra ítéltek egy általam nem ismert bűnért. Tudtam, hogy ez nem gyermeki fantáziálás, a képzelet játéka, hanem nagyon is valóságos halálos ítélet."


Boris Cyrulnik Franciaország egyik legismertebb és legnépszerűbb neurológusa és pszichiátere. A második világháború idején zsidó gyermekként nevelőcsaládba bízták saját védelmére. 1943-ban felnőttekkel fogták el egy nácik által vezetett bordeaux-i fogságba. Számos nagy sikerű könyv szerzője. Ez az első kötete magyarul.

Köszönöm a lehetőséget a Corvina Kiadónak!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva,
ahol beleolvasó is található.

Kövess minket Facebookon is!
A képek a kiadó oldalairól származnak.

Termékadatok

Cím: Farkasokkal üvöltők - Öntudat kontra szolgaszellem
Eredeti cím: Le Laboureur et les mangeurs de vent
Szerző: Boris Cyrulnik
Fordító: N. Kiss Zsuzsa
Kiadó: Corvina Kiadó
Oldalak száma: 208
Megjelenés: 2023. szeptember 27.
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789631369489
Méret: 197 mm x 138 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes