Kultúrpara

2024. július 6., szombat

Házvezetőnők

Az év legfényűzőbb bálja, az évszázad betörése - ezt és nem kevesebbet ígér olvasóinak Alex Hay a Házvezetőnők című regényében. Urak kontra szolgálóik, és az igazság, ami fontosabb még a rablásnál is. 


KÖNYVAJÁNLÓ
Szerző: Alex Hay
Fordító: H. Prikler Renáta
Kiadó: Alexandra Kiadó

HÁZVEZETŐNŐK

Álarcosbál, 1905. június 26. - London, de Vries-ház, Park Lane. Megjelenés jelmezben - áll az úri világnak szétküldött meghívókon, amiről a három hónappal azelőtt kirúgott Mrs. King is tud. Van a házban valami, amit nagyon keresett, amíg ott volt állásban, és egyszerűen nem akar erről lemondani. Amíg ott dolgozott, célja érdekében óriási önfegyelemmel tűrt, amúgy őrületes haragot érzett a ház tulajdonosai felé - becsapottnak és ostobának tartotta magát, ami feltétlenül igazságot kíván. Mindenesetre 100%-ig biztos abban, ha bármit is elvesz a de Vries-házból, az nem lopás, hanem jóvátétel. Az ellenállhatatlan vagyoni javak kecsegtetésével alvilági csapatot verbuvál maga mellé.

Főbb szereplők

Mrs. King (Dinah), aki igazságot keres a vagyoni kompenzáción túl.

Ruth Bone, aki maga is O'Flynn. Tiszteletreméltó tulajdonosnő, övé egy fél utca, zálogházzal, piaci placcokkal, gyárral - mellette betörésben és egyéb vagyon elleni bűncselekményekben érdekelt. Pl. ő tanította meg Dinaht zsebmetszeni...

Alice, Mrs. King húga

Miss de Vries, apja, Wilhelm de Vries abban az évben halt meg. A férfi igazi neve Danny O’Flynn volt.

Dolly Brown alias Hephzibah Grandcourt, valamikor ő is a Park Lane-i házban dolgozott.

Konfliktus

Wilhelm de Vries és Ruth Bone édestestvérek, mind a kettő O'Flynn néven született a világra. Dörzsöltek, talpraesettek voltak, egy kis fifikáért sosem mentek a szomszédba és az etikusság sem volt erősségük. Amikor Danny O'Flynn megszimatolt egy remek üzletet, Rutht is belevette, aki pénzzel segített testvérének beindítani a folyamatot. A befektetés azonban nagyon bejött, olyannyira, hogy Flynn megkétszerezve adta vissza testvérének az általa nyújtott kölcsönt, de egyben ejtette is őt az egészből. Megváltoztatta a nevét de Vriesre, és milliomos lett. Milliomos, amiből mindenkit kihagyott: Ruth ezt olyannyira sérelmezte, hogy soha többé nem állt szóba álnok testvérével. Mrs King a férfi halála után azt indítványozza neki, hogy rabolják ki az elhunyt házát, különös tekintettel egy bizonyos tárgyra. Összeáll a csapat, és... azonnal kételyek is felvetődnek. Mindenkiben meg lehet bízni? A csapat dinamikája bonyolult ésszerűségeken, elrejtett titkokon, fenyegetések és rokoni-baráti kapcsolatokon alapulnak, ahol mindig akadhat egy rés a gyenge láncszemnek, vagy akár árulásnak is. Csak akkor döbbennek rá terveik gyenge pontjaira, amikor már szinte késő, és csak a győzelembe vetett hitük lendítheti tovább őket a holtpontról.

Sikerül-e a kitervelt akció? Mit remélnek a rablástól? A pénzen megváltható függetlenségen és elképesztő gazdagságon túl szabadságot és igazságot, és éppen ez utóbbi látszik romba dönteni mindent.

Vontatottan indul a cselekmény, a rablás előestélyétől kezdenek felpörögni az események. Valóban kapunk kis Downton Abbey-t és Ocean's Eleven-t is, de ezek csak nagyvonalbeli hasonlatosságok: egyrészt valóban betekintést nyerünk a korabeli elit és kiszolgálóik sorsába, mindennapjaiba, másrészt tényleg volt egy remekül kivitelezett rablás is. A dramaturgia lehetne feszesebb is, hogy az olvasó akarja tudni, ki, mikor, miért, mit csinál vagy mit fog csinálni, hogy vigye előre a lapozásban, miközben a képzelete verziókat alkot. Volt sejtetés, hogy a rablás csak a felszín, és az igazságkeresés-osztás a fő vezérvonal, ami okozott kis izgalmat a cselekményben.

A karakterek egyáltalán nem segítik elő a történet megszeretését, alig van valaki, akivel pozitív módon lehetne azonosulni: egyértelműen egyiket sem lehet kedvelni, Miss De Vries modorossága enyhén taszít, Alice egyszerűen idegesítő, Mrs. King mindenkin áttörtető, komplexusaival küzdő személyisége szintén nem nyert meg magának. Ezzel összességében nincs baj, ilyen szituációk léteznek, de amit a bemutatásukkal nyernek a réven, elvesztik a vámon. A mű szórakoztató irodalom, lektűr, ahol ezek a tulajdonságok nem mehetnek az olvashatóság kárára. Egy nehéz szépirodalmi műnek közönsége elnézni ugyanezeket a kibontható tanulság reményében, ám itt... megbuktathatja az alkotást.

Mindezek ellenére szerintem olvassátok, jó kis debütáló lektűr ez a szerzőtől! 

Fülszöveg

Az ​év legfényűzőbb bálja. Az évszázad legmerészebb betörése.

Soha ne húzz ujjat a személyzettel…

Mrs. King nem átlagos házvezetőnő. A szélhámosok és tolvajok világába született asszony szívós munkával küzdötte fel magát, és most London egyik legelőkelőbb háztartását vezeti. A ragyogó kincsekkel teli ház úrnője vagyonát és befolyását hirdeti, ám az árnyak között sötét titkok bújnak meg.
Amikor Mrs. Kinget hirtelen elbocsátják a De Vries házból, kapóra jönnek korábbi élete alvilági kapcsolatai. Az egykori házvezetőnő jól tudja, hogyan álljon bosszút, és ehhez már csak néhány hozzá hasonló asszony segítségére van szüksége. Egy minden kétes ügyben benne lévő zálogháztulajdonosra, akinek szintén akad törlesztenivalója a De Vries famíliával. Egy végre tehetségéhez méltó szerepre vágyó színésznőre. Egy jobb életről álmodozó varrónőre. És elődjére, akinek hozzá hasonlóan jó oka van a bosszúra.
A tervük egyszerű. Az év legfényűzőbb álarcos báljának estéjén minden mozdítható dolgot elemelnek a házból, miközben az illusztris vendégsereg gyanútlanul mulat. Ám Mrs. King a pénz helyett valójában az igazságra szomjazik, márpedig az igazságnak nagy ára van…

A brit Alex Hay debütáló regénye 2023 egyik legnagyobb könyvsikere – mintha csak a Downton Abbey pompája találkozna az Ocean's Eleven szellemességével.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted! Az oldalon beleolvasó is található.

Köszönjük, Alexandra Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!
Termékadatok
Cím: Házvezetőnők
Eredeti cím: The Housekeepers
Szerző: Alex Hay
Kiadó: Alexandra Kiadó
Oldalak száma: 432
Megjelenés: 2023. november 22.
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635826643
Méret: 208 mm x 135 mm x 35 mm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése