Kultúrpara

2024. július 13., szombat

Jizo: egy varázslatos felnőtteknek szóló manga

Könyvajánló - Mato, Mr Tan: Jizo manga

"Ebben a varázslatos, önálló seinen (felnőtteknek szóló) manga történetben a japán hitvilág keveredik az elsőre hétköznapinak tűnő félelmekkel."

A Fumax Kiadó égisze alatt számos manga megjelenik mostanában, most jutottam el a tavalyi év egyik nagy sikeréig, ami ez a felnőtteknek szóló manga, a Jizo. Egy tanulságos végkifejlettel rendelkező, harmonikus, szép, megható sztori.

A történet elején megismerjük Akit. Egy átlagos, jól öltözött kölyök, aki egy játszótéri padon ül, nem tudja hol van és miként találhat haza. Látszólag pedig senkit nem érdekel, hogy ki ő és mit csinál ott, egészen addig, amikor felbukkan egy másik srác, Jizo.

Jizo kissé szakadt, kopasz, baseball sapkás kölyök, igyekszik segíteni Akinak. Az éj leszállta egyre közelebb van és próbálja rávenni Jizót, hogy menjenek el egy templomba, mert szükségük van fedezékre.

Mit tennénk mi Aki helyében? Ott vagyunk egyedül, elveszve, erre jön ez a toprongyos kölyök, azt állítja, hogy segíteni akar, de fogalmunk sincs ki ő. A döntést végül nem teljesen önszántából hozza, ugyanis felbukkan egy lény, aki Miyazaki boszorkányait idézi, a srácok rögtön menekülőre is fogják.

Ezzel el is indul a két srác közös kalandja. Látjuk, ahogy Aki megérti, hogy mi történik körülötte, miközben egy félelmetes, sötét, feszült, nyomasztó helyzetben igyekeznek megtalálni a biztonságos menedéket.

A szerzőpáros, az író, Mr Tan és a rajzoló, Mato a japán sintoizmust vette alapul, amikor a történet tanulságát megfogalmazták, de a vallás ismerete nélkül is tökéletesen érteni fogjuk azt szép, vígasztaló véget, ahova kifut a történet.

A rajzok kifejezetten szépek, letisztultak, jó példák arra, hogy nincs szükség színekre, hogy a táj, a szereplők, a cselekmény, a feszültség egy hullámhosszon tudjon működni a képekben. Egy érzelmekkel teli, megható kötet, amit jó érzés volt kézbe venni.

"Semmi sem erősebb, mint a szeretet!"

4076667_big.jpgA kötetet a Fumax Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Egy klassz új magna: Penge az új életem

Deadpool még mindig Szamuráj...

Boszorkánykirály

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése