Koponyák és könyvesboltok

 Könyvajánló - Travis Baldree: Koponyák és könyvesboltok

Egy ​csésze habkönnyű fantasy mellé egy falat mézédes sütemény

A rendkívüli sikerű Legendás Latték előtörténetében egy dicsőségre éhes orknak rá kell döbbennie, hogy az, amit leginkább hajszolunk, gyakran nem az, amire valóban szükségünk van.




Az ifjú zsoldos, Viv nem egészen így képzelte a katonalétet, amikor beállt Rackam Rétisasai közé.

Legalábbis azt semmiképp sem tervezte, hogy egy hatalmas nekromanta levadászása közben olyan szörnyű sérülést szenved, hogy egy gyógyító kezére adják a világ legunalmasabb kisvárosában, Borongóban, olyan messzire az izgalmaktól és társaitól, hogy már-már attól fél, soha nem jönnek vissza érte.

Mivel ütheti el idejét egy lenyomorodott ork harcos?

Álmában sem hitte volna, hogy a sors egy viharvert könyvesboltba vezeti – azt pedig főleg elképzelni sem tudta volna, hogy a mocskosszájú tulaj és az ódon kötetek milyen változások magját ültetik majd el a lelkében.

Minden nyugalom ellenére a kaland azonban nem kerüli el. Egy rejtélyes, szürke idegen, egy izgága gnóm, egy nem várt szerelem és egynél jóval több csontváz sokkal eseménydúsabbá teszi Borongót, mint Viv valaha hitte volna.

Megérkezett a Legendás Latték folytatása, ami igazából egy előzménytörténet: a fiatal, tapasztalatlan, de roppant erős és kissé önfejű Viv élete első komoly megbízására indul, ami hosszabb, komolyabb, mint egy-egy apró fejvadászat vagy hasonlók, mégpedig egy legendás kompánia újdonsült tagjaként. Ám Viv rögtön az elején megsérül, csúnya szúrást kap a combjába. A társai elviszik a legközelebbi városba, Borongóba, hogy lábadozzon, ők pedig továbbindulnak a hírhedt nekromanta nyomában.

Viv hamar felfedezi magának a kis kikötővárost, megbarátkozik a fogadóssal, egy másik orkkal, a helyi pékkel és a könyvesboltossal is, még a szerelem is rákacsint egy kis nyári románc képében. Páfrány, a kis egerentyű, aki apjától örökölte az ódon könyvesboltot, meglepően energikus és meglepően mocskosszájú, de ő az, aki ismeri az ember lelkét, legyen szó akár törpről, akár elfről, akár orkról: ügyes választásaival bevezeti Vivet egy addig számára ismeretlen, varázslatos világba, a könyvek világába. Páfrány pedig Viv segítségével felvirágoztatja az elég lepukkant, és lassan a csőd szélén álló könyvesboltot, miközben a pék törp, Maylee csodálatos süteményein rágódnak.

Persze az élet nem csak szép és jó, és egy csomó izgalom, sőt, veszély is a lányok nyomába ér az álmos kis kikötővárosban. Lehet, hogy Viv kompániája rossz nyomon jár, és az üldözött nekromanta közelebb van, mint hinnék? Vagy a titokzatos szürke ember valaki más, aki a saját pecsenyéjét sütögeti? 




Éppen annyira élvezetes volt ez a regény, mint az előző, a Legendás Latték, ahol Viv immár leteszi a lantot, akarom mondani a kardot, visszavonul a fejvadászattól a különféle veszélyes, ámde jól fizető harci melóktól, és megnyitja a saját kávézóját egy olyan vidéken, ahol még nem is hallottak a kávéról soha. Itt a még fiatal, kezdő, első komoly sérüléseiből lábadozó Vivet ismerjük meg, és vele együtt a könyvek és péksütik világát. Valódi nyári olvasmány, könnyed, vicces, de izgalmas, kifejezetten jó az ilyet kézbevenni, és le sem tenni addig, amíg ki nem olvastuk. A karakterek sokszínűek, szerethetőek és élnek, akárcsak az egész világ, amelyet Travis Baldree alkotott. Bár keveset ismerünk meg ebből a világból, csak egy-egy várost, de süt róla a sokszínűség, tökéletes helyszíne bármilyen kalandnak. Abszolút kedvencem Hátizsák, én is tudnék hasznosítani itthon egy ilyen ügyes kis csontvázat :) A kis griffenet, pörkölt pedig a végére csak megbarátkozott valamennyire Vivvel is. Az epilógus remélem, előrevetíti a következő e világban játszódó regényt is. :)

Nagyon várom a folytatást, 2022 egyik meglepetése volt számomra a Legendás Latték, és nem kellett egyáltalán csalódnom ebben a regényben sem, sőt. 

Köszönöm a lehetőséget a Fumax csapatának! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.





Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes