Miért van égetően szükség új apaszerepekre?

Tillman Pfüfer Apának lenni című műve a modern apa új szerepalternatíváit kínálja olvasói felé, humoros, emészthető formában. A szerző személyes élményeit feldolgozva mesél a szülői szerepek és a családi élet mai dilemmáiról és új perspektíváiról – a hagyományos apaszerep mellett felvázolva az apák mai új lehetőségeit, bemutatva azt a szülői szerepegyüttest, amelyben a férfiak is aktív résztvevői gyermekeik életének. 



KÖNYVAJÁNLÓ
Szerző: Tillmann Pfüfer
Fordító: Tallai Gábor
Kiadó: Multiverzum Kiadó

APÁNAK LENNI

Apának lenni a legnagyobb kaland, amit férfi átélhet - szögezi le Tillmann Prüfer az Apának lenni című kötetben. Milyen a modern apa? Milyen új szerepalternatívái vannak? A szerző személyes élményeit feldolgozva mesél a szülői szerepek és a családi élet mai dilemmáiról és új perspektíváiról – a hagyományos apaszerep mellett felvázolva az apák mai új lehetőségeit, bemutatva azt a szülői szerepegyüttest, amelyben a férfiak is mindennapos résztvevői gyermekeik életének. Nyitottság, jó kommunikáció, kellő humor és lazaság sokat segít az aktív, örömteli és kellően hatékony apaság megélésében.

Miért van égetően szükség új apákra? A hagyományos apakép mellett milyen szülői szerepegyüttesben érdemes gondolkodni, hogy válaszokat adjunk korunk kihívásaira is? A szerző személyes élményeit feldolgozva mesél a fentiekről, amelyben a férfiak is aktív résztvevői tudnak lenni gyermekeik életének. Mi szükségeltetik ehhez? Hogy az apa elérhető legyen érzelmileg, kézközelben legyen, ne csak távoli gondoskodóként szerepeljen kisebb-nagyobb gyermekei életében, legyenek közös élményeik, amelyekből töltekezni lehet mindkét oldalon. 

A rendetlenség egy kamasz szobájában a természetes lázadás része, nem kell nagy ügyet csinálni belőle - óvja Prüfer apatársait, aki négy lánya nevelésén keresztül teremtette meg magának a pozitív apaképet. "Arra rábírni a gyerekeket, hogy azt tegyék, amit mi szeretnénk, amúgy is hosszadalmas folyamat" - fejtegeti az Apának lenni című könyvében, amibe nyitott gondolkodásmód és érzelmekre való azonnali reagálás nélkül fölösleges is belevágni. Ha csinálod, csináld jól! - figyelmeztet rá a szerző, - nincs teljhatalom az apák kezében, akkor sem, ha ezt szeretnék hinni egyes férfitársai.

Az úgynevezett gyereknevelési szerszámtáskába ezernyi kütyü és használati eszköz fér bele, amiket azonban nem lehet minden helyzetben és minden gyermeknél ugyanolyan módon használni, személyre kell azokat szabni, méghozzá menetközben. Nincs egyetlen generális szabály sem, amit apaként bármikor, bárkire alkalmazni lehet, legyen szó csecsemőről, dackorszakos kisgyerekről, kamaszról vagy otthonról elköltöző fiatal felnőttről. Azt szokták mondani, öregedni kötelező, felnőni opcionális. Nos, kedves férfiak, a felnövéstörténethez gyermekvállalás esetén hozzátartozik a jó apának lenni törekvés is. Nem kell izgulni, óhatatlanul lesznek krízishelyzetek, buktatók, amihez jó kis mankóul ígérkezik a német szerző, Tillmann Prüfer Apának lenni című könyve. Ahogy mindenki, ti is nagyon igyekezni fogtok, hogy a szüleitek veletek kapcsolatos nevelési hibáit ne lőcsöljétek saját családotok apróságaikra - sebaj, cserébe elkövettek újakat - és ez bizony fátum. Hogy ne kelljen neki pszichológussal kivesézni a te szülőséged hibáit, érdemes ezt a művet kézbe venned. Mert "csak egyvalaki létezik a világon, aki megtaníthat, milyen is a jó apaság. A saját gyereked."

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Apának lenni az élet egyik legnagyobb kalandja, és nem mindegy, hogyan vágunk bele. Tillmann Prüfer, aki a ZEIT magazin főszerkesztő-helyettese, olyan apa, aki ágyba viszi a reggelit a lányainak, és aki elfogadja, hogy a kamaszok „rendetlensége” afféle egészséges lázadás. Prüfer Apának lenni című könyvében végiggondolja a hagyományos apaszerepeket, hogy felmutasson helyettük újakat, melyek mindegyike egyetlen célra irányul: légy része gyermeked életének, ne csak érzelmileg nehezen elérhető, a távolból gondoskodó apaként élj! Az a „szerszámosláda”, aminek eszközeit minden apának kínálja, meggyőző és inspiráló. A szerszámok használatának végeredménye, hogy gyermekeink önállóvá válnak, miközben egy életen át képesek kötődni az apjukhoz. Az új apák nemzedéke itt kopogtat az ajtón. Ők már nem csupán arra vannak rendelve, hogy megteremtsék a család anyagi hátterét, hanem teljes szívvel és lélekkel vesznek részt gyermekeik nevelésében. Persze ahhoz, hogy előlépjen az apák új nemzedéke, szükség van a nők támogatására. Nélkülük nincsen új apa.


Tillmann Prüfer (1974) a ZEIT magazin főszerkesztő-helyettese, író, négy lány édesapja. A magazin hasábjain 2018 óta heti rendszerességgel jelenteti meg nagy népszerűségnek örvendő cikksorozatát, a Prüfer lányait. Két korábbi könyve, az Ez apáé, vagy dobjuk ki? és a Tedd már le végre azt a kütyüt! hamarosan a sajtó és az olvasóközönség kedvence lett. Tillmann Prüfer Berlinben él családjával. Az Apának lenni című könyve a híres Rowohlt Kiadónál jelent meg 2022-ben.

Köszönöm a lehetőséget a Multiverzum Kiadónak!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva,
ahol beleolvasót is találhat az érdeklődő.
Kövess minket Facebookon is!

A képek a kiadó oldalairól származnak.
Fordító: Tallai Gábor

Megjelent: 2024. febr. 28.

Kötés: puhatáblás

Terjedelem: 216 oldal

Méret: 139 x 199 mm

ISBN: 9786156662040

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes