Kultúrpara

2024. július 24., szerda

Pokoli főnökök és az általuk okozott traumák

Munkahelyi vezetők okozta traumák - avagy iszonyatos és iszonyatosan vicces történetek emberekről, akik azt hiszik, vezetésre születtek - ez az egymondatos összefoglalója Modla Zsuzsanna Pokoli főnökök című ismeretterjesztő művének. 

Könyvajánló
Szerző: Modla Zsuzsanna
Kiadó: Corvina Kiadó

Pokoli főnökök

Szinte nincs is ember, aki életében legalább egyszer ne találkozott volna rossz főnökkel, vagy ne hallott volna olyan emberről, aki vezetőként pokollá teszi a munkavállalók életét. Folyosókon, dohányzó helyeken, munkahelyi ebédeken, külön kis irodai fakkok mélyén - megfelelő körültekintés után - fejek hajolnak össze, és fojtott hangon tárgyalják az illető legutóbbi húzásait. Hallottátok? - susog rejtelmesen a túlélő üzemmódba kapcsolt beosztott, akinek már az esetet elbeszélni, kiadni magából is maga a megkönnyebbülés, minél zsarnokabb vagy élhetetlenebb a felé helyezett vezető, annál nagyobb mértékben.

Sokan járnak gyomorgörccsel a munkahelyükre, agyuk állandóan akörül pörög, hogy mit kell csinálni, hogyan lehet végrehajtani, már aludni se nagyon tudnak - a háttérben legtöbbször egy paranoid személyiségű vagy egyéb mentális zavartól sújtott vezető áll, akinek vagy minden mindegy, vagy semmi sem mindegy - mind a kettő egyformán rossz a melléjük (alájuk) beosztott munkavállalóra nézve. Nem kell belehalni! - inteném őket, de aki végzett már munkát ilyen személyiségű vezető mellett, annak beszűkült a látásmódja, és rettenetes nehezen képes felmérni az okozott károkat és megoldást találni az esetre. Kívülről mindig egyszerűbb meglátni a sérüléshez vezető utat és a károkozó személyt, a megoldáshoz vezető út pedig ezernyi korláttal lehet elrekesztve a sérült, sértett munkavállalótól (nincs más hely a településen, nem megoldás az ingázás, nincs a képességének megfelelő munkahely, egzisztenciális válságban van, alapesetben is szorongó alkat, stb.) 

Az idegösszeomlást okozó főnökök közös ismérve, hogy valamiben inkompetensek, ami két irányba mehet el: vagy szakmailag hagynak maguk után kívánnivalót, vagy a vezetési ismereteik hiányoznak: bármely esetben kompenzálásra szorulnak és kompenzálnak is. Néha sokkal egyszerűbb, ha szakmailag nincs a toppon az illető, gyakran (de nem mindig) akad olyan ember a csoportban, aki puszta megbecsülésért szívügyének érzi a tanácsadást vezetőjének; a másik, amikor vezetői képességek hiányoznak, na az maga lehet a pokol. Tényleg.

Modla Zsuzsanna öt típusba sorolja a "pokoli" főnököket:

- az inkompetens

Gyakorlatilag semmiben nem dönt, ha kérdezik, vállvonogatással felel, felelősséget semmiért nem vállal. A jó munkaerő egy darabig tűr, de egyre inkább kifelé kacsintgat.

- az inkorrekt

Félti a szaktudását kb. mindenkitől. Nem adja át szakmai tapasztalatait, nem tiszteli beosztottai magánéletét, bármikor túlórára kényszeríti őket, és ha inkorrektségét bárki is szóvá meri tenni, bosszút áll az illetőn. Itt is hamar elszállingózik a jó munkaerő.

- a kellemetlen

Szexista, őrült női, kiégett, küldetéses főnökök tartoznak ebbe a csoportba, akik valamennyien kilógnak a jó vezetők sorából. Gyakori macsó beszólások, érzelmi bántalmazás, irracionális kiválasztási szempontok, inspiráló visszajelzések hiánya - a teljesség igénye nélkül ezek jellemzik őket.

- a mániás

A sor végtelen, van akinek a 12 órás munkaidő alap, másnak kontroll az istene, ezért kézivezérléssel irányít mindent, a harmadik toppon van az érzelmi vagy a hatalomtechnikai manipulációban. Gyakorlatilag semmi sem jó, amit nem ő talál ki.

- a veszélyes

Idetartozik minden olyan főnök, aki mentálisan valamilyen zavarral küzd: nárcisztikus, megfélemlítő, báránybőrbe bújt farkas, áldozatból lett hatalmaskodó, gátlástalan, karrier és karaktergyilkos. pitiáner, gonosz és bosszúszomjas. 

A kötet első fele a fentiekről szól, számos gyakorlatban előforduló példával alátámasztva, A második részben szakemberek fejtik ki véleményüket, kutatásokkal alátámasztott mondanivalójukat a pokoli főnökök által okozott károkról (többek között munkajogász, HR-tanácsadó, generációkutató és szervezetpszichológus). A munkahelyi stressznek kitett emberek különböző pszichés betegségeket szednek össze, ami a depresszív szorongástól a pánikig, kiégésig terjedhet, és jönnek velük a szomatikus tünetek is: szív- és érrendszeri panaszok, cukorbetegség, nyak-hát betegségek. Megoldásuk gyakran torkollik abba az irányba, hogy segíts magadon, isten is megsegít: a munkavállaló lépjen ki az ilyen munkahelyekről vagy egyéb hatásos módot találjon a munkahelyi légkör javítására. Hogy mit? Kinek-kinek vérmérséklete és lehetőségei szerint oszlanak meg a fentiekre adható válasza - aminek minőségéhez nyilvánvalóan szükségeltetik némi önismeret és megfelelő helyzetértékelés.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Néhány igazán szerencsés embertársunktól eltekintve valamennyien szenvedtünk már pokoli főnöktől. Vagy éppen mi vagyunk azok...

Modla Zsuzsanna kulturális antropológus könyve a rémes főnökről részben szórakoztatni szeretne. A különböző, főnöknek tökéletesen alkalmatlan karakterek alapjául valós élmények szolgálnak: a könyvhöz mintegy 50 interjút rögzített olyan munkavállalókkal, akik munkahelyi traumákat szenvedtek el. Iszonyatos és iszonyatosan vicces történetek ezekről az emberekről, akik hiszik, hogy vezetésre születtek. (Pedig nem.)
A könyv másrészt segíteni is igyekszik: nyolc szakértővel a legkülönbözőbb megközelítésekkel járja körül a rossz vezetés és munkahely világát - Orvos-Tóth Noémitől például megtudhatjuk, hogy családi mintáink mennyire határozzák meg karrierünket, Bánki György a munkahelyi nárcisztikusokról mesél, Steve Tadelis, a Berkeley közgazdász professzora pedig arról, miért lenne érdemes a "számok" helyett a fluktuációval is foglalkoznia egy-egy vállalatnak.

A könyv mélyen empatikus - a poklokat megjártakkal legalábbis - szellemes és okos írás, amely reméli, hogy cselekvésre is sarkall majd.

"A bántalmazó, ellenséges vagy egyszerűen alkalmatlan főnökök nem pusztán megkeserítik a mindennapjainkat, de mentális egészségünket is veszélyeztetik. Egy mérgező munkahelyi környezet negatív hatásaival akár hosszútávon számolnunk kell. Ez a könyv segít felismerni a jelenséget, miközben praktikus ötletekkel is szolgál az érintettek számára." (Orvos-Tóth Noémi)



Modla Zsuzsanna kulturális antropológus, adományozási és kommunikációs tanácsadó. Jelenleg az ELTE Társadalomtudományi Karán folytat doktori tanulmányokat, kutatási témája az adományozás paternalizmusa.

Köszönöm a lehetőséget a Corvina Kiadónak!

A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a borítóképre kattintva,
ahol beleolvasó is található.

Kövess minket Facebookon is!

A képek a kiadó és a szerző oldalairól származnak.
Termékadatok
Cím: Pokoli főnökök - Munkahelyi vezetők okozta traumák
Szerző: Modla Zsuzsanna
Kiadó: Corvina Kiadó
Oldalak száma: 320
Megjelenés: 2023. szeptember 27.
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789631369595
Méret: 197 mm x 138 mm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése