Reziliencia

 Könyvajánló - Jolinda Johnson: Reziliencia

A stressz elkerülhetetlen.
A kiégés elkerülhető.
A reziliencia elérhető.
A stressz az életünk része, de nem mindegy, milyen választ adunk rá. A reziliencia, vagyis a lelki ellenállóképesség fejleszthető, tanulható, és segítségével megelőzhetjük a kiégést. Jolinda Johnson holisztikus egészségcoach tízlépcsős programja gyakorlati útmutatót nyújt ahhoz, hogyan hangolhatjuk össze a testünket és az elménket, valamint hogyan küzdjünk meg a mindennapi nehézségeinkkel és alkalmazkodjunk az új helyzetekhez.




Reziliencia. Ma egyre szélesebb körben ismert szó: ellenállóképességet, rugalmasságot jelent, és nem csak lelki vagy pszichikai értelemben: fizikailag, gazdaságilag, minden egyéb módon is. Magyaroroszág pl. a legkevésbé sem reziliens, ha beüt egy katasztrófa vagy akármi történik, túlságosan függ más országoktól gazdaságilag és minden téren, és a legkevésbé sem dolgozik azon, hogy a jelen és a jövő várható kihívásaival minél inkább képes legyen szembenézni. Ugyanez igaz az emberekre is: kevesen és keveset teszünk a mentális egészségünkért, a múlt traumáit nehezen tudjuk feldolgozni, harcolunk a jelen ellen és inkább nem gondolunk a jövőre.

De mi is az a reziliencia? Velünk születik, vagy tanulható és növelhető? És hogyan? Ez a kötet bemutat 10 módszert, amivel magasabb szintre léphetünk az életünkben, amellyel a pozitív stresszt a hasznunkra hajthatjuk és ellenállóbbá válunk minden felmerülő vagy múltbéli probléma, trauma letaglózó hatásával szemben. Természetes, hogy a problémákra reagálunk. De nem mindegy, hogy hogyan, milyen gyorsan épülünk fel, hogyan keressük a kiutat? Erős, váratlan stresszhatásokra háromféle természetes reakció van, mindhárom ősi, elemi reakció. Tipikusan az "üss vagy fuss" effektus írja le, ezeket mindannyian ismerjünk, de létezik egy harmadik is, ami semmivel nem ritkább az előző kettőnél: a dermedtség. Amikor "halottnak tettetjük magunkat", és ez az állapot sokáig eltarthat. A lelki ellenállóképesség bár velünk született dolog, mindenkinél más-más szinten, de tudatossággal fejleszthető. Dolgozhatunk azon, hogy ne csak ez a három stresszválaszunk legyen, hogy a magunk javára tudjuk fordítani a váratlan helyzeteket is. 

Fontos, hogy az emberi kapcsolatainkban is az egyensúlyt keressük, meg kell húznunk a saját határainkat. Tudsz nemet mondani másoknak? Talán ez az egyik legnehezebb dolog, nekem is nehezen megy. És amikor megteszem, szörnyű érzés - de saját magamnak akkor is én vagyok a legfontosabb, ha én nem vagyok jól, akkor nem sokat ér a környezetem jólléte. Ez nem önzőség, ez természetes, normális állapot. Másoknak csak akkor segíthetünk, ha először magunkon segítünk. 




Jolinda Johnson könyve megtanít rá és gyakorlati módszereket ad a kezünkbe, hogyan formáljuk az életünket, gondolkodásunkat, milyen gyakorlatokkal érhető el magasabb ellenállóképesség. A HVG Könyvek LÉT (Lélek és Test) sorozatának legújabb darabja talán a túlélésünk egyik zálogáról szól és arra tanít meg. 

Köszönöm a lehetőséget a HVG Könyvek csapatának! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron. 





Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes