Találkozunk ​augusztusban

Könyvajánló - Gabriel García Márquez: Találkozunk ​augusztusban

Gabriel García Márquez kisregénye, a Találkozunk augusztusban a vágy, a szabadság és az életöröm könyve, mely tíz évvel a halála után "búcsúajándék" az olvasóknak.

A Magvető Kiadó gondozásában megjelenő Gabriel García Márquez életműsorozatban ezúttal egy különleges kötet jelent meg. A Találkozunk ​augusztusban című kötetet a szerző 20 évvel ezelőtt fejezte be, de nem érezte elég jónak, hogy kiadja. Az olvasók legnagyobb szerencséjére, halálának 10. évfordulóján gyermekei úgy döntöttek, hogy mégis publikálják Ana Magdalena történetét, amely a szerző utolsó írása volt. Ez egyfajta tisztelgés a legenda előtt és ajándék nekünk, García Márquez rajongóinak.

Egy kisregény, amely öt történetet tartalmaz egy erős nőről, Ana Magdalenáról. Az ötvenes éveiben jár és minden évben egyszer elutazik a távoli szigetre, hogy felkeresse anyja sírját. Ilyenkor visz neki egy csokor kardvirágot. Aztán egyszer megismerkedik egy férfival egy bárban és hirtelen azon kapja magát, hogy felhívta magához a férfit. És ez volt az első alkalom, hogy a férjén kívül már férfit látott volna meztelenül.

Ám, bár a kaland vége kissé zűrösre sikeredett, mégis felébreszt benne valamit. És kicsit elszakadva a hétköznapok valóságától úgy dönt, hogy ezután egyetlen nyári éjszakára utat enged a szabadságnak, a szerelemnek és a vágyainak és már-már kétségbeesetten keresi a kalandot minden év augusztus 16-án.

Különleges ez a kötet, mert a szerző utolsó próbálkozása. És valóban nem a legjobb írása, de jó érzés volt újra találkozni a szerzővel. Bár már nem volt már jól, mégis kaptunk egy részletes, jól kidolgozott leírást, és bár nincs igazán mély mondanivalója, a szerző által kedvelt témákat megtaláljuk benne: a szenvedély, a szerelem, s bár ezek kissé halványabbak a legendává vált írásaihoz képest, de örülök, hogy kapta megy újabb órát a szerzővel.

Összességében kaptunk búcsúzóul egy jól, szép nyelvezettel megírt, olvasmányos kisregényt gyönyörű köntösbe csomagolva. És már az is ad egy kis extrát, hogy elképzelem, ha ez a történet a García Márquez fénykorában születik, akkor egy parádés nagyregény válhatott volna belőle...

4023382.jpgKöszönet a Magvető Kiadónak a kötetért, melyet a borítóképekre kattintva kedvezményes áron megvásárolhattok a kiadó honlapján!

Kövess minket Facebookon!

Egy fiú memoárja Gabóról és Mercedesről

Gabriel García Márquez lebilincselő, regényes memoárja

Válogatás Gabriel García Márquez páratlan újságírói munkái közül

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes