Több mint desszert - 6 alapanyag, 31 recept

Hagyományos ízek a ma emberének ízlésére hangolva - ez lehetne Ötvös Zsuzsanna Több mind desszert című művének alaphangja. 6 alapanyag, 31 recept a fúziós Esterházy-tortától a baklaváig terjedően vesézi ki a francia, olasz, de a régi magyar cukrászat remekeit is. Feltétlenül sütnöm KELL belőle! 

Ötvös Zsuzsanna és süteményei a Több mint desszert című könyve bemutatóján

KÖNYVAJÁNLÓ

TÖBB MINT DESSZERT

Szerző: Ötvös Zsuzsanna
Kiadó: HVG Könyvek

Ötvös Zsuzsanna nyelvtudósból, doktori címmel lett cukrászséf. Aki ilyen kanyargós utat jár be, hogy rátaláljon a hivatására, igazán figyelemreméltó kísérletezgető, ahogy erről a tulajdonságáról tettein keresztül a cukrászat ágaiban is megnyilatkozott. Nem fél visszanyúlni a gyökerekhez, de receptjeit a folyamatos megújulás jellemzi: úgy alakítja át, hogy abban a legmodernebb irányzatokat követni akaró szakember vagy laikus se találjon kivetnivalót.

Hat alapanyag, harmincegy recept - sokáig ezen a címen futott a Több mint desszert mondatot viselő klassz, vaskos, igényes kötéses gasztronómiai könyv, és valóban, hat alapanyaggal dolgozik benne a szerző, úgymint kakaóbab, miso, maláta, hibiszkusz, sajtfélék, vaj. Nagyanyámon biztosan kifogna a miso, de még a fúziós jelző is (az ázsiai fúziós cukrászat alapanyaga), a hibiszkuszról se igen lenne fogalma a sütéssel kapcsolatban (francia konyha kedvelt színezőanyaga). A többivel csak-csak ellenne, bár a sajtféléket legfeljebb pogácsákban használta fel.

Az idő múlik, az emberek változnak, éppen ideje azt felfedezni korunk generációjának, hogyan tudjuk a régi és új alapanyagokat hasznosabban vegyíteni ahhoz, hogy a ma gyerekei is simán megszeressék a régi ízek újratöltött változatait és az új alkotásokhoz - ízekhez hozzászokni. Mert Ötvös Zsuzsanna mindent megcsavar egy kicsit, variációs lehetőségeket ad ismert olasz, francia, de régi magyar receptekhez is, amelyek kreatív alkalmazása során izgalmas alkotófolyamat, de izgalmas ízek és textúrák jönnek létre. Így találkozhatunk baklavával, étcsokoládé-málna szelettel, fekete-erdő tortával, fúziós (!) Esterházy-tortával, tiramisutortával, mézes krémessel pohárban, de van a receptek között klasszikus amerikai cheescake, canelé, panna-cotta, sablé viennois vagy sfogliatelle is. Elmondható, hogy régi és új találkozik, rettenetesen aprólékos leírásokban, amelyek még a gyakorlatlan cukrászokat is sikerre ítélheti.

Mások mondták a szerző tevékenységéről

Ötvös Zsuzsanna bölcsészként végzett. Hobbicukrászként indult, de olyannyira magával ragadta a desszertek világa, hogy 2014-ben pályát módosított. Több neves fine dining étteremben dolgozott, az ország legjobb cukrászséfjei között tartják számon. Korábbi két nagy sikerű könyve a Kreatív desszertiskola (2018) és a Régi receptek, mai desszertek (2020).

„Ötvös Zsuzsi a nyelvtudományok doktora, de aztán pályát módosított. Azóta a nyelv másfajta területeire – az ízlelőbimbókra – fókuszál. És milyen jól tette! Kivételes, őszinte szenvedély az övé… Nagy szerencsénk, hogy a legfinomabb »nyelvtudományban« mélyült el igazán!”
Jókuti András, Világevő

„Ötvös Zsuzsi az egyik legkiemelkedőbb kortárs hazai cukrászséf, tehetsége egyre fényesebben ragyog. Emellett tudását még nagyvonalúan és precízen meg is osztja, nem is akárhogyan. Én például azonnal nekilátnék a kapros-túrós pitének, vagy a kamillás mézes krémesnek!”
Mautner Zsófia, szakácskönyvszerző

Elhivatottság, világos és részletes receptutasítások, gyönyörű fotók jellemzik a mind külcsínre, mind belbecsre igényes kiadást, amelyet nagy örömmel forgattam. Ötvös Zsuzsanna egyszerre olvas, ír, kutat és oktat, eredményei pedig magukért beszélnek. Jelenleg a Michelin csillagos Laurel étterem cukrászséfje, ami önmagában értékelve (is) egyszerre kiváltság és dicsőség. 

Ötvös Zsuzsannánál ilyen a mézes krémes

Mindenkit bíztatok a kötet beszerzésére, annyi ötletes recept és hagyományos íz került benne közérthető módon felturbózásra. Valljuk meg őszintén, egy átlagos háziasszony hat-nyolc jól bevált receptnél többet nemigen sütöget desszertből családja számára - én is közéjük tartozom. Nos, jelentem, ez a szám ezzel a könyvvel minimum megduplázódott. Nyár van, amikor feldolgozom a művet, nincs az az isten, hogy ~30 fokban sütőt beizzítva süteményt alkossak, DE szeptember közepétől - maximum októbertől - nincs kegyelem: sütögetni kezdek belőle. Szorítsatok nekem!

Szerintem olvassátok! 

Fülszöveg

Puncskocka malátás piskótával, Eszterházy-torta miszóval, sajttorta kecskesajttal, leheletvékonyan rétegelt briós és sfogliatelle, citromtarte kamillával és madeleine hibiszkusszal megbolondítva…
A kreativitásáról és művészi süteményeiről is ismert cukrászséf könyvében hat olyan alapanyagot választott főszereplőnek, amelyek meghatározóak a pályáján. A kakaóbab, a maláta, a miszó, a vaj, a sajtok és az ehető virágok köré épített receptekhez több nemzet desszertjei adtak ihletet: az elmaradhatatlan francia és olasz különlegességek mellett keleti édességek és természetesen újjáalkotott magyar desszertek is helyet kaptak.
A megszokott ízvilággal sokszor szakító változatok nemcsak különleges kulináris élményt nyújtanak, de arra inspirálnak, hogy saját recepteket kreáljunk, és magunk is átéljük az alkotás örömét.


Ötvös Zsuzsanna klasszika-filológia szakos doktori hallgatóként 10 éve indította el Praliné Paradicsom blogját. Először a csokoládé világa varázsolta el, majd olyannyira magával ragadta a cukrászat, hogy 2014-ben pályát váltott. Azóta több neves fine dining étteremben is dolgozott. 2018-ban jelent meg nagy sikerű első könyve Kreatív desszertiskola címmel. Jelenleg a Laurel Budapest cukrászséfje.

Fotó: Kaunitz Tamás
Köszönöm a lehetőséget a HVG Könyveknek!

A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon is!

A képek a kiadó és a szerző oldalairól származnak.

Termékadatok
Cím: Több mint desszert
Szerző: Ötvös Zsuzsanna
Kiadó: HVG Könyvek
Oldalak száma: 188
Megjelenés: 2024. május 23.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789635655496
Méret: 248 mm x 188 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes