Hagyományos ízek a ma emberének ízlésére hangolva - ez lehetne Ötvös Zsuzsanna Több mind desszert című művének alaphangja. 6 alapanyag, 31 recept a fúziós Esterházy-tortától a baklaváig terjedően vesézi ki a francia, olasz, de a régi magyar cukrászat remekeit is. Feltétlenül sütnöm KELL belőle!
Ötvös Zsuzsanna és süteményei a Több mint desszert című könyve bemutatóján |
KÖNYVAJÁNLÓ
TÖBB MINT DESSZERT
Szerző: Ötvös ZsuzsannaKiadó: HVG Könyvek
Ötvös Zsuzsanna nyelvtudósból, doktori címmel lett cukrászséf. Aki ilyen kanyargós utat jár be, hogy rátaláljon a hivatására, igazán figyelemreméltó kísérletezgető, ahogy erről a tulajdonságáról tettein keresztül a cukrászat ágaiban is megnyilatkozott. Nem fél visszanyúlni a gyökerekhez, de receptjeit a folyamatos megújulás jellemzi: úgy alakítja át, hogy abban a legmodernebb irányzatokat követni akaró szakember vagy laikus se találjon kivetnivalót.
Hat alapanyag, harmincegy recept - sokáig ezen a címen futott a Több mint desszert mondatot viselő klassz, vaskos, igényes kötéses gasztronómiai könyv, és valóban, hat alapanyaggal dolgozik benne a szerző, úgymint kakaóbab, miso, maláta, hibiszkusz, sajtfélék, vaj. Nagyanyámon biztosan kifogna a miso, de még a fúziós jelző is (az ázsiai fúziós cukrászat alapanyaga), a hibiszkuszról se igen lenne fogalma a sütéssel kapcsolatban (francia konyha kedvelt színezőanyaga). A többivel csak-csak ellenne, bár a sajtféléket legfeljebb pogácsákban használta fel.
Az idő múlik, az emberek változnak, éppen ideje azt felfedezni korunk generációjának, hogyan tudjuk a régi és új alapanyagokat hasznosabban vegyíteni ahhoz, hogy a ma gyerekei is simán megszeressék a régi ízek újratöltött változatait és az új alkotásokhoz - ízekhez hozzászokni. Mert Ötvös Zsuzsanna mindent megcsavar egy kicsit, variációs lehetőségeket ad ismert olasz, francia, de régi magyar receptekhez is, amelyek kreatív alkalmazása során izgalmas alkotófolyamat, de izgalmas ízek és textúrák jönnek létre. Így találkozhatunk baklavával, étcsokoládé-málna szelettel, fekete-erdő tortával, fúziós (!) Esterházy-tortával, tiramisutortával, mézes krémessel pohárban, de van a receptek között klasszikus amerikai cheescake, canelé, panna-cotta, sablé viennois vagy sfogliatelle is. Elmondható, hogy régi és új találkozik, rettenetesen aprólékos leírásokban, amelyek még a gyakorlatlan cukrászokat is sikerre ítélheti.
Mások mondták a szerző tevékenységéről
„Ötvös Zsuzsi a nyelvtudományok doktora, de aztán pályát módosított. Azóta a nyelv másfajta területeire – az ízlelőbimbókra – fókuszál. És milyen jól tette! Kivételes, őszinte szenvedély az övé… Nagy szerencsénk, hogy a legfinomabb »nyelvtudományban« mélyült el igazán!”
Jókuti András, Világevő
„Ötvös Zsuzsi az egyik legkiemelkedőbb kortárs hazai cukrászséf, tehetsége egyre fényesebben ragyog. Emellett tudását még nagyvonalúan és precízen meg is osztja, nem is akárhogyan. Én például azonnal nekilátnék a kapros-túrós pitének, vagy a kamillás mézes krémesnek!”
Mautner Zsófia, szakácskönyvszerző
Elhivatottság, világos és részletes receptutasítások, gyönyörű fotók jellemzik a mind külcsínre, mind belbecsre igényes kiadást, amelyet nagy örömmel forgattam. Ötvös Zsuzsanna egyszerre olvas, ír, kutat és oktat, eredményei pedig magukért beszélnek. Jelenleg a Michelin csillagos Laurel étterem cukrászséfje, ami önmagában értékelve (is) egyszerre kiváltság és dicsőség.
Ötvös Zsuzsannánál ilyen a mézes krémes |
Mindenkit bíztatok a kötet beszerzésére, annyi ötletes recept és hagyományos íz került benne közérthető módon felturbózásra. Valljuk meg őszintén, egy átlagos háziasszony hat-nyolc jól bevált receptnél többet nemigen sütöget desszertből családja számára - én is közéjük tartozom. Nos, jelentem, ez a szám ezzel a könyvvel minimum megduplázódott. Nyár van, amikor feldolgozom a művet, nincs az az isten, hogy ~30 fokban sütőt beizzítva süteményt alkossak, DE szeptember közepétől - maximum októbertől - nincs kegyelem: sütögetni kezdek belőle. Szorítsatok nekem!
Szerintem olvassátok!
Fülszöveg
Megjegyzés küldése