Vasgyári eklógák

Miskolc sorstragédiája 18 eklógában, hexameterekkel elmesélve - ez az egy mondatban összefoglalt tartalma Zemplényi Attila és kabai lóránt (igen, kisbetűvel) Vasgyári eklógák című könyvének. Radnóti veretes eklógái Dante pokoljárásába oltva példázzák, hogy enyészik egy város és egy gyár, magával rántva reményeket és megélhetéseket. 


Könyvajánló
Szerzők: Zemplényi Attila és kabai lóránt (igen, kisbetűvel)
Kiadó: Prae Kiadó

Vasgyári eklógák

Városdráma 18 fejezetben - ezt az alcímet kapta Zemplényi Attila és kabai lóránt (igen, kisbetűvel) műve, amely Miskolc és a közigazgatási határán belül 120 hektáron (!) fekvő, a rendszerváltás óta enyészetnek átadott, romos diósgyőri Vasgyárról szól. (Diósgyőr: Miskolc városrésze.) Emlékszik még mindenki arra a szlogenre, hogy Miskolc a vas és acél fellegvára? Igen, a kilencvenes évek előtt ez a hatalmas monstrum tartotta el a borsodi székhelyet és környezetét, mégpedig úri módon. Százezer embert érintett a családján keresztül az ott dolgozók hada, remények és megélhetések kapcsolódtak hozzá. Ezek haltak hamvukba a privatizálás bugyraiban, amikor hosszú évekig hitegették-kecsegtették a miskolciakat, hogy itt újra termelő munka fog folyni, hogy ebből keresete lesz a kispénzűeknek is, nemcsak a vállalkozóknak, tulajdonosoknak. A Vasgyár "...elkapart sebe Miskolcnak, érzéstelenítés nélkül, hirtelen levezényelt, rapid felejtés." (21. oldal)

Persze, a remények hamar elhaltak, a gyár területe romos törmelékerdő, rozsdálló óriáscsarnokok, üzemek tetején kinövő ecetfák fogadják az arra járót - és a lakosok hevülete is megtört, mentálisan sérültek a hatalmas komplexum kínálta lehetőségek elúszása miatt. Ezeket az érzületeket igyekeznek a szerzők átadni a közönségnek, a kollektív trauma generálta eseményeket, a befogadás különféle variációt, a csalódottság és a tehetetlenség ódáját fogalmazták meg művészi módon. Egy egész város veszítette el a Vasgyárral az identitását, amelyet azóta sem sikerül - fogcsikorgatva sem - visszaszerezni.
"...egyetlen árva, rút mondat forog itt, egy
förtelmes, végzetszerű mondat, amely undort
ébreszt és unalmat altat, vérhabos ének." (17. oldal)

A művészi élmény direkt nem prózában került megalkotásra, hexameterek, eklógák jelzik a szöveg veretességével a téma fontosságát: ha úgy tetszik, Radnóti eklógái Dante pokoljárásába oltva, miközben az antik versforma mítosszá emeli Miskolc sorstragédiáját. Azt tartják, hogy a néhai acélipari monstrum mélyrepülésének kezdete Vályi Péter miniszterelnök-helyettes titokzatos tragédiájával esett egybe, Énekes Miklós vezérigazgatósága alatt, de szó esik egy beteg gyermek legendájáról is, akik valamennyien létező, valós személyek. Róluk a nyelv szépségeit kihasználva, messze nem öncélú szlenggel dúsítva írnak a szerzők, valamiféle megváltásban reménykedve. 

Vályi Péter (középen, a két munkavédelmi sisakos között) azon az ominózus gyárlátogatáson, mielőtt a végzetes esemény bekövetkezett.

Vályi Péter tragédiája sok szóbeszédet generált annak idején, a korabeli sajtóban és különböző fontos helyeken emlegetettek öngyilkosságot, politikai gyilkosságot, balesetet egyaránt. A pénzügyminiszter (és miniszterelnök-helyettes) 4 napos vadászaton vett részt a térségben, ezt szakította meg a diósgyőri Lenin Kohászati Művekben történt hivatalos látogatás. Egy új metodika kipróbálásának folyamatát kívánta megtekinteni a gyár egyik legveszélyesebb helyén, a martinkemencéknél. Máig érthetetlen, miért nem állították le a látogatás idejére - ahogy mindig szokták - az üzem működését. A fontos közhatalmi tisztségeket betöltő Vályi az öntőgödör szélére keveredett és egyensúlyát elvesztve belezuhant a ~700 fokos kokillába, beszorulva az öntőformák közé. Énekes Miklós (a létesítmény vezérigazgatója) megpróbálta visszarántani, de utána esett, összeégett ő is. Kb. 6-8 perc múlva sikerült kiszedni onnan Vályit, akire akkorra ráégett az öltönye, de még 4 napig kínlódott, mire a halál megváltotta szenvedéseitől. Énekes Miklóst is súlyos sérülésekkel húzták ki a kokillából, de azok nem okoztak nála életveszélyt.

A Beteg Kisfiú legendáján túl ezt a történetet emelték mítosz szintjére a Vasgyári eklógák költői.

A mű színházi darabként is megállja a helyét, 2022-ben nyert megosztott első helyet a Miskolci Nemzeti Színház fennállásának kétszázadik évfordulója alkalmából meghirdetett drámapályázaton. Miskolc város sorstragédiáját dolgozta fel a rendszerváltás és az acélipari monstrum viszonylatában, egyéni sorsokon keresztül. A mű egyik nagy erőssége, hogy képes felülemelkedni olyan kérdésekben, mint romaviszonyulás, nem apologizál, nem esik sztereotípiákba se ezzel, se más sarokkérdéssel kapcsolatban sem. Mondja, ami van, mondja, ahogy van. A kötetet az enyésző Vasgyár jelenlegi képei illusztrálják (Varga Éva fotói).

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Zemlényi Attila – kabai lóránt: Vasgyári eklógák. A Beteg Kisfiú legendája – városdráma 18 jelenetben. A darab a Miskolci Nemzeti Színház bicentenáriumi drámapályázatára a 2022. március 31-i leadási határidőig leadott 200 pályamunka közül megosztott első díjat nyert.

Fandl Ferenc, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze írja a kötetről: Zemlényi Attila és kabai lóránt drámája ízig-vérig miskolci történet. Miskolcról és polgárairól szól, de nem csak nekik. Fiktív és valós elemek elegyítésével járja körül az Acélváros sorsmodellé lett hányattatásait, rámutatva, hogy a múlttal való tudatos szembenézés segíthet újra a felemelkedés útjára lépni.

A Vasgyár elhagyatott épületeinek szövevényében legendák, rég elfeledett sötét emlékek, rémes titkok rejtőznek. Ismeretlen események és elhallgatott történetek várják ötven éve, hogy felfedezzék őket. Auróra, a miskolci egyetemista lány merész célt tűz ki maga elé: megfejti a város titkait és nem nyugszik, amíg a válaszokat nem kap kérdéseire. A múlt árnyai és a jelen rémálmai összekeverednek: ahogy a Vasgyár mélyén nő a feszültség és sűrűsödnek a váratlan fordulatok, úgy mosódik el valóság és képzelet határa. Auróra egyre mélyebbre ás a múltban, és rájön, hogy a tét sokkal nagyobb, mint gondolta. Minden lépéssel, amellyel közelebb kerül az igazsághoz, világosabbá válik, hogy az veszélyes és megsemmisítő lehet: a város, a gyár és a Beteg Kisfiú közti kapcsolat rémisztő felismeréshez vezet.

Ahogy halad előre a város alatti labirintusban, Auróra rádöbben, hogy nincs más lehetősége, neki kell egyedül a múlt szörnyeivel farkaszemet néznie.

Köszönöm a lehetőséget a Prae Kiadónak!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva,
ahol belelapozó is található.
Kövess minket Facebookon is!


Szerző

Kabai Lóránt, Zemlényi Attila

Kiadó

Prae Kiadó

Megjelenés éve

2023

Kötés

Ragasztott, visszahajtott füllel

Oldalszám

106

ISBN

9786156675064

Várható szállítás

2023. szeptember 13.

Anyag

papír


Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes