Kultúrpara

2024. augusztus 31., szombat

Szabadság

 Könyvajánló - Arne Dahl: Szabadság (Berger & Blom 4.)

Sam ​Berger biztosítási nyomozóként tengeti magányos mindennapjait, miután ikerfiai másik városba költöztek, a gyermeket váró Molly Blom pedig búcsú nélkül elhagyta. A férfi szakmai segítséggel próbál felépülni a veszteségből, amikor pszichológusától rejtélyes, de jövedelmező felkérést kap: egy elrabolt nőt kell megmentenie. A nyomozás hamarosan az orosz maffia szövevényes hálójába sodorja Bergert, aki már a legközelebbi barátaiban sem bízhat meg. Ráadásul Molly Blom erről az ügyről is többet tud, mint amennyi biztonságos volna…




A Valaki figyel, a Hajsza és a Mély vízben című regények szerzője a folytatásban is mesterien szövi a nem lassuló eseményeket. A Berger–Blom-nyomozópáros újabb vérfagyasztó kalandokba keveredik, miközben megpróbálják megmenteni egymás, valamint újszülött kislányuk életét.

„Arne Dahl saját iskolát teremtett a svéd krimi hagyományán belül. A nemzetközi szcénán játszódó izgalmakat intelligenciával, feszültséggel és irodalmi igényű írásmóddal ötvözi.” – Lars Kepler

Arne Dahl Szabadság című regénye a svéd krimi és thriller műfajának kiemelkedő darabja. A történet középpontjában a bűnügyi nyomozás áll, amely a modern társadalom komplex problémáit és a bűnözés különböző formáit vizsgálja. A könyv főszereplője az egykori nyomozó, Sam Berger, aki egy sor rejtélyes bűncselekmény után nyomoz. A cselekmény során a karakterek mélyebb pszichológiai rétegeit ismerhetjük meg, miközben a történet a társadalmi igazságtalanságokkal, a hatalommal és a szabadság kérdéseivel foglalkozik. Dahl stílusa magával ragadó, és a feszültség fokozatosan épül, ami a krimi kedvelőinek igazi élményt nyújt.

A Szabadság nemcsak egy izgalmas bűnügyi történet, de mélyen feltárja a társadalmunk működését és annak problémáit is, amely arra ösztönzi az olvasót, hogy elgondolkodjon a szabadság, a felelősség és az emberi kapcsolatok bonyolultságáról. Arne Dahl írásmódja és a karakterek kidolgozottsága miatt a könyv nemcsak a krimi rajongók, hanem a szépirodalom kedvelői számára is vonzó lehet.

A svéd szerző már az első, Valaki figyel c. regényével is felírta magát a kedvenceim listájára, és ez a negyedik kötetre sem változott: a gyors, pörgős cselekményű, izgalmas, mégis mély kérdéseket boncolgató és szépirodalmi igényű stílusát szerencsére továbbra is megtartotta. Lars Kepler, Jo Nesbø és Stefan Ahnhem mellett Arne Dahl korunk egyik legjobb skandináv krimiírója. 




Arne Dahl, valódi nevén Jan Arnald, egy elismert svéd író, aki főként krimi és thriller műfajában alkot. 1966-ban született, és a svéd irodalmi élet egyik kiemelkedő alakjává vált. Dahl stílusát a bonyolult cselekmények, a mélyen kidolgozott karakterek és a társadalmi problémákra való érzékeny reagálás jellemzi, műveiben gyakran foglalkozik a bűnözés pszichológiai aspektusaival, valamint a modern társadalom kihívásaival. A szerző munkásságát több díjjal is elismerték, és könyveit számos nyelvre lefordították. Dahl nemcsak író, hanem irodalmi kritikusként és szerkesztőként is tevékenykedik, így hozzájárul a svéd irodalom fejlődéséhez. A regény a Berges&Blom sorozat negyedik kötete, amelyet Torma Péter fordításában az Animus Kiadó adott ki Magyarországon.

Köszönöm a lehetőséget az Animus Kiadónak! A borítóra kattintva elérhető a kötet kedvezményes áron.



2024. augusztus 30., péntek

Szex, halál és kenyér

Könyvajánló - Sophie Mackintosh: Átkozott kenyér

"Az Átkozott kenyér lázas vallomás, az átváltozás erotikus példázata egy hiszterizált városban, amely egyszerre szól a vérben mételyként keringő irigységről, és az égető, emésztő vágyról."

Sophie Mackintosh Átkozott kenyér című regényének alapjául egy 1951-ben történt tragikus eseményt választott. Pont-Saint-Esprit egy francia kisváros, ahol egy rejtélyes betegség tizedelte a lakosságot. Számos történész úgy véli, hogy megmérgezték a kenyeret, a rejtélyes kór pedig tömeghisztériához vezetett. Máig nem tisztázott, hogy mi is történt és ez a rejtély remek alapot adott a szerző fikciójának.

Mackintosh egy különös, nyomasztó világba kalauzol minket, ahol a valóság és a képzelet határai elmosódnak, és ahol az emberi természet legsötétebb oldalai kerülnek felszínre. Egy olyan történet, amely egyszerre vonz és taszít, és amely a mai világunk sok kérdésére ad hátborzongató válaszokat.

A második világháború utáni meggyötört kisvárosban megismerjük a pék feleségét, Elodie-t, akinek elege van az unalmas hétköznapokból, a jellegtelen életéből. Még az öngyilkosság gondolatával is eljátszik időnként. A férje lankadatlanul piál, a kapcsulatuk már régen kihűlt, csupán évi néhány alkalommal jut neki egy kis intimitás, de még az is siralmas.

Aztán minden megváltozik, amikor a nagykövet és felesége a városba költözik, hogy felmérje a városka helyzetét a háború után. A gazdag idegenek felkavarják az állóvizet, miután a két nő összebarátkozik, de aztán minden teljesen összekuszálódik. Hatalomvággyal, kapzsisággal, az emberek legsötétebb oldalával találkozunk. A két páros teljesen bemászik egymás életébe, lopnak, hazudnak, miközben egyre több különös dolog történik a városban.

A regény egy olyan világban játszódik, ahol a kenyér többé nem a mindennapi élet természetes része, hanem valami egészen más: hatalom, elnyomás, és az emberi lélek próbája, a túlélés záloga és a hatalom eszköze. Mackintosh briliánsan használja ezt a hétköznapi elemet arra, hogy mély filozófiai és társadalmi kérdéseket boncolgasson. Az Átkozott kenyér nem csupán egy sötét disztópia, hanem egy metaforikus történet is, amely az éhséget állítja középpontba.

Olvasás közben néha már nehéz követni az eseményeket. Folyamatosan egyensúlyozunk a szürrealizmus és a valóság között, miközben a szereplők belső világából is kapunk egy szeletet. A regény atmoszférája szinte tapintható, és a feszültség végig jelen van a sorok között. Egy elgondolkodtató történet, ahol hamar rájövünk, hogy semmi sem az, aminek látszik.

Egyszerre szól testi és lelki éhségről, elnyomásról, miközben megmutatja, hogy az ember milyen szörnyű dolgokra képes a hatalomért vagy épp a túlélésért. Nyomasztó, elgondolkodtató disztópikus írás, ahol a középpontban a szex, a halál és a kenyér áll. Érdekes, elgondolkodtató írás, ami biztosan egy jó darabig eszedbe jut, mikor egy szelet kenyér kerül eléd...

3823582.jpgA könyvet az Athenaeum Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről?

Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

Egy nagyon angolos botrány

Egy balerina, aki a túlélésért táncolt egy szovjet gulágban

A téridőn is túl

2024. augusztus 29., csütörtök

A nünbergi per és a sajtótudósítók

Nünberg, 1945-1949 - itt és ekkor játszódik Uwe Neumahr dokumentumregénye, Az írók kastélya. A mű a nünbergi per sajtósairól szól, akik végig követték a nagy hírverést kapott jogi herce-hurcát a náci háborús bűnösök ellen. Hol és hogyan dolgozták fel tárgyalás közben a rettenetes tettek okozta mentális terhet, mit csináltak szabadidejükben? 


KÖNYVAJÁNLÓ
Szerző: Uwe Neumahr
Fordító: Kurdi Imre
Kiadó: Corvina Kiadó

AZ ÍRÓK KASTÉLYA

A náci rezsim 23 főbűnöse emberiség ellen elkövetett cselekményekért Nünbergben állt bíróság elé, és ahogy az a történelemben szokott lenni, a világ minden részéről összegyűltek a mindenkori sajtó képviselői, hogy nemzetüket tudósítsák a városban lezajló történtekről. A megfigyelők egy része a modern nemzetközi jog megszületésének tekinti a nünbergi per jogi fogásait, de ennél is érdekesebb azt megfigyelni, hogyan dolgozták fel ezek az újságírók a per során kiömlő rémtettek mentális következményeit. A többszáz embert a Faber-Castell írószergyártó elkobzott kastélyába kvártélyozták be, innen indultak, ide tértek vissza a tudósítók, miközben ettek, ittak, alkottak, beszélgettek, finomították cikkeiket és.. hát igen, mulatoztak, italba fojtották frusztrációikat.

Olyan nevek alkottak és tartózkodtak ebben a kastélyban, mint Erika Mann, Erik Kästner, John Dos Passos, Ilja Ehrenburg, de Willy Brandt, Marcus Wolf is, hogy csak pár, ismertebb nevet soroljak fel a zsúfolásig megtöltött kastély lakóiról, akik 1949-ig, a per lezárásáig élvezhették - vagy éppen nem élvezhették a vendégszállás kényelmét, mert a zsúfoltság óriási volt, ami folyamatos feszültségek forrását jelentette, a kemény konkurenciaharcról nem is beszélve. A hely nemcsak szálláshely volt, hanem komoly kreatív művészklubféle is, hiszen a várakozás éveiben a tudósításon túl számos jelentős regény vagy képzőművészeti alkotás is jegyzetten itt történt meg.

Persze, a sajtótábor (ez volt a Faber-kastély közkeletű neve) nemcsak szabad alkotások és beszélgetések helye volt, a diktatúrák komolyan fogták odaakkreditált tudósítóikat, a szovjet újságíróknak például nagyon oda kellett figyelniük, kinek társaságában tartózkodnak és miről beszélnek: egy rossz helyen kiejtett szó akár azonnali visszarendelést is jelenthetett, ami véget vetett az illető karrierjének, sőt, családtagjain is megtorolták az illető meggondolatlanságát.

A sajtótábor kényszerű kulturális együttélést jelentett a soknemzetiségű emberek között, egyfajta tesztként, kísérletként is lehet rá tekinteni. Sok nőt is akkreditáltak a per során elhangzottak tudósítására, ami abban a korban még nagy szó volt. A nők figyelme nemcsak a politikára és a per lefolyására volt kihegyezve, hamar felvetésre került általuk, hogy vajon miért csak férfiak ügye a náci főbűnösök tárgyalása (sem a vádlottak, sem a bírák között nem voltak nők). Ezentúl a krónikások nemcsak a perről, hanem kortörténeti és társadalompolitikai témákról, egyéni sorsokról is tudósítottak, sőt, néha pletykákról, szóbeszédekről is hírt adtak.

A sajtótábor részletes ismertetése után egyéni sorsok kerülnek górcső alá, például Dos Passos melankóliája, Erich Kästner megszegett ígérete, Göring kihallgatása, Willy Brandt és Markus Wolf meg a katyni tömeggyilkosság, Hemingway és Dachau, és még több más érdekes sztori abból az időszakból. A megértést és könnyű visszakeresést alapos Jegyzetek, Irodalomjegyzék, valamint Név- és tárgymutató segíti.

Szerintem olvassátok! Link behúzva, 08-29

Fülszöveg

John Dos Passos és Erika Mann, Erich Kästner és Martha Gellhorn, Willy Brandt és Markus Wolf: azért jöttek, hogy tudósítsanak - a háború és a holokauszt rémtetteiről, amiket a bíróság ott tárgyalt. A Faber-Castell-kastélyban laktak és írtak, vitatkoztak és táncoltak, ittak és keseregtek. Uwe Neumahr az ő történetüket meséli el izgalmas és megindító könyvében.


Uwe Neumahr (1972) doktorált romanista és germanista, aki irodalmi ügynökként és szabadfoglalkozású íróként dolgozik.
Köszönöm a lehetőséget a Corvina Kiadónak!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva.
Kövess minket Facebookon is!
Termékadatok
Cím: Az írók kastélya
Eredeti cím: Das Schloss der Schriftsteller
Szerző: Uwe Neumahr
Fordító: Kurdi Imre
Kiadó: Corvina Kiadó
Oldalak száma: 336
Megjelenés: 2024. január 24.
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789631369908
Méret: 197 mm x 138 mm

2024. augusztus 28., szerda

Rabszolgasors egy fiatal lány szemén keresztül

Könyvajánló - Jesmyn Ward: Most ​leszállunk innen

Jesmyn Ward regénye ismét elrepít minket az amerikai polgárháború előtti évekbe, a déli államok kemény és sötét valóságába, és egy fiatal rabszolgalány történetén keresztül mutatja meg milyen az élet ott, ahol a rasszizmus, a szegénység és a generációkon átívelő traumák szorításában élő emberek küzdenek minden nap a túlélésért.

A 21. Század Kiadó nem kíméli az olvasókat és KULT sorozatában jobbnál jobb regényekkel bombáz minket a legnagyobb örömömre. Jesmyn Ward nálam már bebizonyította, hogy kiváló író, Hallgasd a holtak énekét! című regénye teljesen beszippantott és szinte egy ültő helyben olvastam végig. Ha az regény kimaradt, ne habozzatok, érdemes felvenni az olvasási listátokra, mert egy igazán erős, fontos mű. Elérhető egy kis ízelítő tőlem a címre kattintva:

Hallgasd a holtak énekét!

Na, de most térjünk vissza a kiadó égisze alatt megjelent Most leszállunk innen című írásra, ahol egy rabszolgalányt kísérhetünk végig szívszaggató útján. Ne várjatok könnyed olvasmányt, fájdalmas, szívszorító, letehetetlen kötet. A szerző a déli élet sötét oldalra kalauzolja az olvasókat, ahol megismerjük egy fiatal lány, Annis történetét, aki fehér rabszolgatartó apja elad, hogy anyjához hasonlóan őt is rabszolgasorba kényszerítsék.

A regény során egy feketék lakta, kisvárosi közösségben találjuk magunkat, ahol megismerjük a mindennapjaikat. Ezeknek a szereplőknek nemcsak a társadalmi igazságtalansággal, a külső elvárásokkal, hanem saját démonaikkal is meg kell küzdeniük. A szerző rendkívül jól alkot karaktereket. Minden szereplő élő, hús-vér, akik a fájdalma átsüt a lapokon. Az emberi sorsok legmélyebb rétegeit ismerjük meg, amely rettentő fájdalmas, közben pedig egy lenyűgöző társadalomkritika. Láthatjuk a szegénység, a rasszizmus és a kilátástalanság árnyékában élőket, akiknek szinte lehetetlen kitörniük ebből az ördögi körből.

Annis anyja és nagyanyja életútján keresztül igyekszik megérteni a világot, amibe kényszerült, miközben látjuk, ahogy a remény egyre csak nő benne az afrikai harcos nagyanyja történeteinek köszönhetően, amelyek felébresztik benne is a túlélésért és kiszabadulásért küzdő harcost.

Ward zseniálisan ábrázolja a generációkon átívelő traumákat, és azt, hogy miként öröklődnek tovább ezek a terhek egyik nemzedékről a másikra.  Ez a regény egy igazi érzelmi utazás, amely megérinti az embert és a regény befejezése után is velünk marad. Mély és elgondolkodtató, egy olyan írás, ahol minden mondatnak súlya van. És legyen bármennyire is sötét a világ, ha a túlélés ereje és a remény megcsinnal, akkor képes bárki minden nehézség ellenére is haladni és harcolni tovább.

Egy szívszorító családi történet komoly társadalmi kérdésekkel, egyedülálló atmoszférával, lírai, mégis kegyetlenül őszinte nyelvezettel. Tökéletes összhangot képezve a természet képei, a déli táj leírása és a szereplők belső vívódásai között. És Ward ezzel a hármassal képes olyan atmoszférát teremteni, ami beszippant és letehetetlenné teszi a regényt.

A regény nyelvezete lenyűgöző: lírai és szinte költői, de közben mégis kíméletlenül őszinte. A természet képei, a déli táj leírása, és a szereplők belső világának ábrázolása együttesen teremtenek meg egy olyan atmoszférát, amelyből nehéz kiszabadulni, még az olvasás befejeztével is.

4030432.jpgA könyvet a 21. Század Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről?

Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

A Leviatán

A virágokat ne felejtsd

Alvilági ​becsület, a nagysikerű Harlemi kavarás című kötet folytatása

Holnap ilyenkor

2024. augusztus 27., kedd

A természetes boltívek világa - Arches Nemzeti Park

 Nemzeti Parkok a világ minden tájáról - Arches Nemzeti Park, USA, Utah

A Colorado folyó mentén fekvő félsivatagos területén, Utah állam délkeleti részén több millió év alatt több mint kétezer, természetes úton, erózió révén kialakult kőboltív és sziklatorony látható - ez az Arches Nemzeti Park.




A park területe 310 négyzetkilométer, amely 1929-ben kapta meg a national monument (nemzeti emlékhely), majd 1971-ben a nemzeti park besorolást. A terület alatt több száz, helyenként akár ezer méteres vastagságú sóréteg fekszik, amelyre több, mint 300 millió évvel ezelőtt kezdett lerakódni a Coloradi fennsík az itt lévő tenger üledékéből. A következő évmilliók során a területet hol szárazság és erős szél, hol ismét nagy mennyiségű víz jellemezte és alakította. Az eltelt idő alatt a lerakódott réteg több, mint 1600 méteres vastagságot ért el, amelynek a súlyát, nyomását már nem bírta az alatta húzódó sóréteg, így az több helyen beszakadt, hatalmas törések, kanyonok és hasadékhálózatok keletkeztek. A felszínen a fiatalabb rétegek nem bírtak ellenállni az eróziós erőknek, csak a szilárdabb, keményebb homokkőalakzatok maradtak meg - így alakult ki a több ezer kőboltív és sziklatorony. Az eróziós erők persze ma is pusztítják a területet - 1970 óta legalább harminc kőhíd vagy torony omlott össze.



A park több ezer kőalakzatai közül akad néhány, ami igen ismert és népszerű, többek között a Delicate Arch, amely Utah állam szimbóluma is lett, ez látható a fenti képen, de hasonlóan ismert a Balanced Rock, egy 39 méter magas sziklatorony, amelynek a tetején egy hatalmas szikla látható, a Double Arch, egy kettős kőhíd, valamint a Landscape Arch, a 30 méter magas és 88 méter hosszú, a világ ötödik leghosszabb természetes kőhídja.




Az ember nagyjából tízezer éve népesítette be a környéket, az évszázadok során többféle indiántörzs élőhelye volt ez a félsivatagos terület, az 1800-as években jelentek itt meg a mormonok, de el is hagyták a területet, és később farmerek és bányakutatók alapították meg a park közvetlen szomszédságában fekvő Moab városát, ma is alig 5000 állandó lakossal, de a környék látványosságai miatt a város népszerű turisztikai központ. 



Élővilágát tekintve többféle sólyom és veréb, rengeteg varangyféle, sivatagi kengurupatkány, szárazföldi ragadozói között pedig megtalálhatóak a vörösrókák és a pumák, és a csak Amerika középnyugati részén megtalálható sivatagi nagyszarvú juhok is. Növényvilágából kiemelkedik a rengeteg kaktusz- és fűfélék közül az itt honos utahi boróka, de otthont ad többféle pozsgásnak, rózsafajnak és verbénának is. 



2024. augusztus 26., hétfő

Mentes táplálkozás - érdemes-e nyájszellemben táplálkozni?

Egészséges középút szélsőséges diétáktól és bűntudattól mentesen - ezt ígéri a szerző, Molnár Dávid, a Mentes táplálkozás! című művében. 

KÖNYVAJÁNLÓ
Szerző: Molnár Dávid
Kiadó: Jaffa Kiadó

Mentes táplálkozás!

Molnár Dávid a Nutrilógia nevű oldal táplálkozási és életmód-tanácsadója, aki elkötelezetten foglalkozik feladataival, különösen a táplálkozás vitatott kérdéseiben foglal állást a tudomány legújabb kutatási eredményeit figyelembe véve. Pár éve hozta létre a fenti nevű tanácsadási szolgáltatását, amely keretében nagyon sok táplálkozási életúttal találkozva, bizonyos mintákat vett észre az evés gyakorlatával kapcsolatban, amelyek megkeserítették kliensei életét, hasztalan pénzkidobásra és erőfeszítésekre pazarolva azok erőforrásait. 

Mik a táplálkozással kapcsolatos leggyakoribb hibák? Anélkül, hogy különösebben ekézné a ma divatos vonulatokat, nem ígér csodákat, csak biológiai alapokon fekvő, sablon diétáktól mentes tanácsokkal él, miközben olyan módon vázolja olvasóinak a táplálkozás alapelveit, hogy laikusként is megérthessék és követhessék a mondanivalója lényegét. Azzal kezdi, hogy áttekinti az emberi anyagcsere alapfogalmait, amiben energiáról, kalóriáról, tápanyagokról, zsírról, fehérjékről, szénhidrátokról, majd gyakran felmerülő kérdésekkel foglakozik, ilyenekkel, hogy:

- mennyire egészséges a gyümölcs, mi a helyzet a fruktózzal?
- mit fogyasszunk, ha A vitamint szeretnénk bevinni a szervezetbe, májat vagy sárgarépát?
- mi a szerepe a hüvelyeseknek a táplálkozásban?
- magasvérnyomás és cékla
- mi a helyzet a jóllakottsági indexszel?
- miért sikertelenek a divatos diéták többsége?
- mi az az IR?
- mi az igazság a ketózissal kapcsolatban?
- miért vezethet a kalóriaszámolás evészavarhoz?
- fehérjefogyasztás és a körülötte kialakuló tévhitek
- valójában mire jó a böjt?
- mi az igazság a hússal és a gabonával kapcsolatban?

Az egészség nem verseny, szögezi le Molnár Dávid. Nem lehet nyájszellemben táplálkozni, fogyást elérni, mindig le kell bontani az általános szabályokat egyéni szintre. Ahogy a könyv fedlapján olvasható: egészséges középút szélsőséges diétáktól és bűntudattól mentesen, számos magyarázatot, javaslatot adva a fentiekhez. Tudd, mit, miért eszel, és azok milyen folyamatokat indítanak el a szervezetedben!

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Egészséget, ​szépséget, fogyást ígérő diétákkal Dunát lehet rekeszteni – de valahogy mindig kiderül, hogy hosszú távon nem működnek. Hiába a megváltást ígérő étrendek, újabb és újabb táplálkozási elvek és irányvonalak, ha van egy közös pontjuk: a szélsőség.

Csak húst egyél, csak zsírt egyél, csak zöldséget egyél, csak gyümölcsöt egyél – halljuk és olvassuk, miközben nemcsak a tapasztalat, de a megbízható tudományos eredmények is mind azt mutatják, hogy a megoldás ebben is az arany középút. A kiegyensúlyozott étrend, mely nem a megvonásokról szól, hanem amelynek segítségével mértékletesen, észszerűen, a tudomány legújabb kutatási eredményeire alapozva tudjuk megválogatni az ételeinket, és nem dőlünk be egy diétának csak azért, mert éppen az a legdivatosabb.


A szerző, MOLNÁR DÁVID táplálkozási és életmód-tanácsadó saját magán is megtapasztalta a szélsőséges étrendek pusztító hatását, és most már évek óta segít azoknak a klienseinek, akik a különböző divatos fogyókúrák és elhibázott tanácsok következtében nemcsak nem érték el a kitűzött céljukat, de gyakran az egészségük és a pénztárcájuk bánta a szélsőséges étrendet. Könyvében rendet tesz a rengeteg téves elképzelés és félreértelmezett tudományos eredmény között, amelyekkel a tanácsadásai során találkozott. Amellett, hogy bemutatja, miért olyan károsak a hirtelen felkapott diéták, azt is megtudjuk, hogy egy kiegyensúlyozott, a középutat megtaláló, szerethető táplálkozás segítségével hogyan tudunk lefogyni és egészségesen élni.

Köszönöm a lehetőséget a Jaffa Kiadónak!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon is!
Termékadatok
Cím: MENTES táplálkozás!
Szerző: Molnár Dávid
Kiadó: Jaffa Kiadó
Oldalak száma: 240
Megjelenés: 2023. november 04.
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789634757702
Méret: 235 mm x 165 mm x 20 mm

2024. augusztus 25., vasárnap

Betiltott könyvek

 Könyvajánló - Betiltott könyvek

Támadás a szexuális normák ellen, felhívás erőszakra, az egyház és a vallás szemtelen kifigurázása – csak néhány indok, miért gondolták úgy egyes kormányok és cenzorok a történelem folyamán, hogy egy irodalmi műnek nem szabad a szélesebb olvasóközönséghez eljutnia.
A fajok eredetétől kezdve, a Bovarynén át az Amerikai psychóig remekművek egész sora került már tiltólistára forradalmi nézetei, szókimondása vagy éppen kendőzetlen stílusa miatt. A gazdagon illusztrált kötet kötelező olvasmány: az írásbeliség kezdetétől napjainkig tekinti át a cenzúra történetét – külön oldalakat szentelve a betiltott magyar irodalomnak is.




Nemrégiben a HVG Könyvek kiadásában jelent meg egy átfogó, érdekes kötet azokról a könyvekről, amelyek valamikor, valahol - vagy akár még most is - a tiltott könyvek listáján szerepeltek. Amióta létezik írásbeliség, mindig is voltak betiltott művek. Vagy mert az akkori (álszent és hazug) "normáknak" túl durva jelenetek voltak benne, mint pl. a Bovaryné, amelyben Emma nem csak hogy házasságtörést követ el sorozatosan, de az életének is önkezével vet véget, amelyet Gustave Flaubert nagyon szemléletesen írt le. Vagy éppen a Lady Chatterley szeretője, amelyben D. H. Lawrence a szexualitást jeleníti meg a kor szerint nagyon szabados módon. De rövid ideig a betiltás fenyegette egyik kedvenc regényemet is, Stendhaltól az Armance-ot, amely egy tabunak számító problémáról, az impotenciáról szól. 

Persze a betiltott könyvek nagyobb részét inkább poltikai okok miatt tiltották be a világ egyes részein, mint pl. Orwell 1984-e, a Bíborszín Alice Walkertől, a Szép új világ, az Anne Frank naplója, A Legyek Ura, a Fahrenheit 451, és még sorolhatnánk. 

Nagyon sok kötet esett áldozatul az középkortól, kora újkortól kezdve az egyháznak, mint pl. a Dekameron, amelyet először elégettek, később be is tiltottak, de sok tudományos munka is a tiltott könyvek listájára került, legyen szó Galilei írásairól vagy A fajok eredetéről, sőt, még a Harry Potter sorozat is az egyház miatt került betiltásra a világ több részén. 

A kötet kitér a Magyarországon betiltott könyvekre is, kronológiai sorrendben veszi sorra ezeket, röviden és tömören, lényegre törően, és hatására nem egy kötettel bővült a képzeletbeli várólistám és könyves bakancslistám. Sok-sok kötetet olvastam már és szerettem is a betiltottak közül, és a tény, hogy ezeket valahol, valamikor betiltották, elég keserű szájízt hagyott bennem. 

Persze beszélnünk kell a Magyarországon elfogadott "gyermekvédelmi" törvényről is, amely nem tilt ugyan, de megnehezít és nem mellesleg plusz felesleges műanyagszeméttel operál. Mellesleg szeretném kitiltani a Bibliát is az iskolák, óvodák 200 méteres körzetéből, mert annál többet egyik könyv sem foglalkozik a szexualitással és a kegyetlenkedéssel, sőt, a templomokat és a papokat is betiltanám a gyerekek 200 méteres körzetében, de ez csak az egyéni véleményem. A gyermekvédelminek csúfolt törvény miatt pl. a szexuális aktusba a beleegyezési korhatár 12 év, de beszélni róla 18 év alattiaknak tilos. Volt egy gyermek- és szexuálpszichológusokból álló szervezet, akik éppen ezzel foglalkoztak - gyerekek szakszerű felvilágosításával iskolákban -, na, az ő munkájuk is ellehetetlenült azóta a gyalázatos törvény hatályba lépése óta. A cenzúra egyik legfőbb eszköze mindig is az ellehetetlenítés volt: nem kerülhet könyvtárakba, iskolákba, megnehezítik vagy teljesen meg is akadályozzák az árusítást, stb. Nem tartom teljesen véletlennek azt sem, hogy sikeresen rátették a kezüket az ország legnagyobb könyvforgalmazó-hálózatára, és azt sem, hogy most októbertől bevezetik azt a jogszabályt, amely az új könyvek eladását lehetetleníti el gyakorlatilag a kiadók szempontjából. 

Persze a tiltás mindig is valamilyen szinten kontraproduktív, mert felhívja a figyelmet rá. Ettől függetlenül mégis károsnak tartom a tiltás eszméjét, mint olyat.

A kötet érdekes, széleskörű képet nyújt a világon valaha - vagy akár most is - betiltott könyvekről, melyek közül mára sok igazi klasszikussá vált. Informatív, jól összeszedett lista, rövid, tömör, tele idézetekkel, de mégis lényegre törően mutatja be ezeket a műveket. Szerintem egy igazi könyvszerető polcáról nem hiányozhat.

Köszönöm a lehetőséget a HVG Könyvek csapatának! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron. 



2024. augusztus 24., szombat

Egy család, két háború és az igazság keresése

Könyvajánló - Meriel Schindler: Az ​elveszett Schindler Kávéház

"A Schindler kávéház története, a belőle induló, majd oda visszakanyarodó megannyi történet több minden egyszerre: visszaemlékezés, családtörténet és az osztrák zsidók korábban el nem beszélt krónikája."

_methode_sundaytimes_prod_web_bin_ce6899b2-a297-11eb-9808-bf328d2144aa.jpg

Innsburck utcáit járva a szemfülesek már biztosan látták a Das Schindlert. Bár már nem a Schindler család tulajdonában áll a kávézó, megtartották a hely nevét. Meriel Schindler családja történetét meséli el könyvében. Kurt Schindler halála után lánya, Meriel úgy döntött, hogy a számos családja körüli rejtély nyomába ered.

Kurt kis házában rengeteg anyagot talált, ami segített az indulásból. Feljegyzések, fotók, iratok segítették útját. Az első világháború végeztével egy jómódú zsidó család megnyitotta a kávéházat 1922-ben és hamar a társasági élet központjává vált. Kávé, sütemények, vacsora, zene és tánc. Rengeteg embernek adtak munkát, köztiszteletben álltak, aztán beütött a második világháború és megérkeztek a nácik Ausztriába.

A kötet betekintést enged a város és a család történetébe. Meriel kutatásainak hála megismerjük Kurt nem túl szép történetét, láthatjuk, hogy mit tett vele a náci ideológia és önnön kapzsisága. A lány egész életében hallgatta a különféle sztorikat arról, hogy az apja kiket ismert, kik a rokonai, közben pedig láthatta, hogy apja miként próbál lavírozni, sokszor a törvényt megkerülve vagy épp börtönben kikötve.

Apja halála után csak néhány doboz maradt hátra, amin Meriel elindult a világban, hogy felderítse szétszóródott családtagjait és megtudja Kurt sztorijai közül vajon mennyi felelt meg a valóságnak. Kapunk számos érdekes történetet a nyomozásainak hála. Ilyen például a zsidó nagybácsi, Dr. Bloch története, aki Hitler háziorvosa volt, de olvashatunk a nagyapa történetéről is, aki az első világháború idején a Dolomitokban harcolt, majd hazatérte után megalapította a Schindler Kávéházat.

Láthatjuk a hely virágzását és bukását, amikor a nácik elvették minden ingatlanát, bebörtönözték, de azon ritka szerencsések közé tartozott, aki a második világháború után, a 40-es évek végén visszatért Innsbruckba és visszakapta a kávézóját.

Sok minden kerül terítékre, az egykori koncentrációs tábor, a zsidó temető, ahol a holokausztban elhunyt Schindler család tagjainak nevei mind felkerültek a családi sírkőre. Meriel beutazta Ausztriát, Olaszországot, az Egyesült Államokat, rengeteg információ fordult meg a kezei között, számos szétszóródott rokont talált, mi olvasók pedig kapunk egy különleges családi történetet, amely két világháborún átívelve szel át egy évszázadot.

schindler_borito_300dpi.jpgKöszönöm a lehetőséget az Európa Kiadónak!

A kötet a borítóképre kattintva elérhető kedvezményes áron a kiadó honlapján.

Kövess minket Facebookon!

A náci zsoldosok története a hidegháború alatt

Emlékirat barátságról, veszteségről és túlélésről

Fedőneve: Fehér Egér – a II. világháború legbátrabb futára

2024. augusztus 23., péntek

A hegyi gorillák megmentője

Könyvajánló - Susanna Leonard: Dian Fossey

Dian Fossey, egy lenyűgöző kutató volt, aki egész életét annak szentelte, hogy megmutassa a világnak, hogy milyen csodálatos élőlények a gorillák, akik érdemesek rá, hogy megmentsük őket az emberiség szemetétől.

dian-fossey-baby-gorillas-590.jpeg

A 20. század derekán élt Dian Fossey, aki már gyerekként is rajongott az állatokért és érezte, hogy a vérében van a vadon, s végül az egész életét arra tette fel, hogy orvvadászokkal viaskodva hegyi gorillákat mentsen. A Kossuth Kiadó égisze alatt megjelenő Különleges sorsok, regényes életek sorozatban kapott helyet az ő kalandos életútja, melyet regényes formában öntött papírra Susanna Leonard.

A hegyi gorillák megmentőjében Dian, a legendás kutató és állatvédő útját egészen gyerekkorától kezdve ismerjük meg. Megrendítő nehéz sorsokról olvasni és az ő útja bizony nem volt könnyű. Nem volt felhőtlen gyerekkora, de egész életében igyekezett hasznos és jó munkát végezni.

Mielőtt kikötött Afrikában mozgássérült gyerekekkel foglalkozott, de nem a múltja és a gyerekkora, ami miatt ez a könyv képes beszippantani az olvasót. Élmény volt olvasni arról, ahogy ezekkel a hatalmas állatokkal kapcsolatot épített ki, képes volt a bizalmukba férkőzni. Életéről biztosan hallottatok már, dokumentumfilmmel is találkozhattatok, de egy remek hollywoodi film is készült, amely Dian gorillák közötti életét vette alapul főszerepben Sigourney Weaverrel (Gorillák a ködben - 1988).

Lenyűgöző munkát végzett, kutatásai során olyan dolgok derültek ki ezekről a állatokról, amit sosem gondoltak volna, közben pedig komoly harcot vívott az orvvadászokkal és mindent megtett, hogy ne pusztítsák el az élőhelyüket azért, hogy a turisták kapjanak egy újabb hotelt. Ezek a harcok sajnos nem maradtak nyom nélkül, súlyos árat fizetett értük, megsínylette lelkileg és alkohollal igyekezett tompítani a stresszt.

Kapunk egy kis szerelmi szálat is Bobbal, a fotóssal, aki elkísérte, de szerencsére a gorillákkal folytatott kutatása maradt a középpontban. Csodálatos olvasni arról, hogy milyen áhitattal, szeretettel, bizalommal fordult ezek felé a félénk, szelíd állatok felé. A kalandvágya, a kitartása, az elhivatottsága, a bátorsága és az elszántsága inspiráló és lehetőséget kapunk, hogy egy elvesszünk egy távoli, ismeretlen világban, ahol saját életét kockáztatta, hogy ártatlanokat mentsen.

Olvastam volna kicsit kevesebbet a gyerekkori traumákról és többet az állatokkal kiépített kapcsolatáról, de összességében ez a regény egy különleges kaland, egy szép tisztelgés egy páratlan életút előtt.

3793226.jpgA kötetet a Kossuth Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

A képre kattintva kedvezményes áron elérhető a kötet a kiadónál!

Kövess minket a Facebookon is!

Főkép: Dian Fossey Ruandában szeretett gorillái társaságában (Fotó: Robert I.M. Campbell/National Geographic Creative)

Afrika oroszlánja - Egy életre szóló utazás a vadon szívébe

Anna Freud - Egy lány az apja árnyékában

Estée Lauder és a szépség álma