A hegyi gorillák megmentője

Könyvajánló - Susanna Leonard: Dian Fossey

Dian Fossey, egy lenyűgöző kutató volt, aki egész életét annak szentelte, hogy megmutassa a világnak, hogy milyen csodálatos élőlények a gorillák, akik érdemesek rá, hogy megmentsük őket az emberiség szemetétől.

dian-fossey-baby-gorillas-590.jpeg

A 20. század derekán élt Dian Fossey, aki már gyerekként is rajongott az állatokért és érezte, hogy a vérében van a vadon, s végül az egész életét arra tette fel, hogy orvvadászokkal viaskodva hegyi gorillákat mentsen. A Kossuth Kiadó égisze alatt megjelenő Különleges sorsok, regényes életek sorozatban kapott helyet az ő kalandos életútja, melyet regényes formában öntött papírra Susanna Leonard.

A hegyi gorillák megmentőjében Dian, a legendás kutató és állatvédő útját egészen gyerekkorától kezdve ismerjük meg. Megrendítő nehéz sorsokról olvasni és az ő útja bizony nem volt könnyű. Nem volt felhőtlen gyerekkora, de egész életében igyekezett hasznos és jó munkát végezni.

Mielőtt kikötött Afrikában mozgássérült gyerekekkel foglalkozott, de nem a múltja és a gyerekkora, ami miatt ez a könyv képes beszippantani az olvasót. Élmény volt olvasni arról, ahogy ezekkel a hatalmas állatokkal kapcsolatot épített ki, képes volt a bizalmukba férkőzni. Életéről biztosan hallottatok már, dokumentumfilmmel is találkozhattatok, de egy remek hollywoodi film is készült, amely Dian gorillák közötti életét vette alapul főszerepben Sigourney Weaverrel (Gorillák a ködben - 1988).

Lenyűgöző munkát végzett, kutatásai során olyan dolgok derültek ki ezekről a állatokról, amit sosem gondoltak volna, közben pedig komoly harcot vívott az orvvadászokkal és mindent megtett, hogy ne pusztítsák el az élőhelyüket azért, hogy a turisták kapjanak egy újabb hotelt. Ezek a harcok sajnos nem maradtak nyom nélkül, súlyos árat fizetett értük, megsínylette lelkileg és alkohollal igyekezett tompítani a stresszt.

Kapunk egy kis szerelmi szálat is Bobbal, a fotóssal, aki elkísérte, de szerencsére a gorillákkal folytatott kutatása maradt a középpontban. Csodálatos olvasni arról, hogy milyen áhitattal, szeretettel, bizalommal fordult ezek felé a félénk, szelíd állatok felé. A kalandvágya, a kitartása, az elhivatottsága, a bátorsága és az elszántsága inspiráló és lehetőséget kapunk, hogy egy elvesszünk egy távoli, ismeretlen világban, ahol saját életét kockáztatta, hogy ártatlanokat mentsen.

Olvastam volna kicsit kevesebbet a gyerekkori traumákról és többet az állatokkal kiépített kapcsolatáról, de összességében ez a regény egy különleges kaland, egy szép tisztelgés egy páratlan életút előtt.

3793226.jpgA kötetet a Kossuth Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

A képre kattintva kedvezményes áron elérhető a kötet a kiadónál!

Kövess minket a Facebookon is!

Főkép: Dian Fossey Ruandában szeretett gorillái társaságában (Fotó: Robert I.M. Campbell/National Geographic Creative)

Afrika oroszlánja - Egy életre szóló utazás a vadon szívébe

Anna Freud - Egy lány az apja árnyékában

Estée Lauder és a szépség álma


Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes