A természetes boltívek világa - Arches Nemzeti Park

 Nemzeti Parkok a világ minden tájáról - Arches Nemzeti Park, USA, Utah

A Colorado folyó mentén fekvő félsivatagos területén, Utah állam délkeleti részén több millió év alatt több mint kétezer, természetes úton, erózió révén kialakult kőboltív és sziklatorony látható - ez az Arches Nemzeti Park.




A park területe 310 négyzetkilométer, amely 1929-ben kapta meg a national monument (nemzeti emlékhely), majd 1971-ben a nemzeti park besorolást. A terület alatt több száz, helyenként akár ezer méteres vastagságú sóréteg fekszik, amelyre több, mint 300 millió évvel ezelőtt kezdett lerakódni a Coloradi fennsík az itt lévő tenger üledékéből. A következő évmilliók során a területet hol szárazság és erős szél, hol ismét nagy mennyiségű víz jellemezte és alakította. Az eltelt idő alatt a lerakódott réteg több, mint 1600 méteres vastagságot ért el, amelynek a súlyát, nyomását már nem bírta az alatta húzódó sóréteg, így az több helyen beszakadt, hatalmas törések, kanyonok és hasadékhálózatok keletkeztek. A felszínen a fiatalabb rétegek nem bírtak ellenállni az eróziós erőknek, csak a szilárdabb, keményebb homokkőalakzatok maradtak meg - így alakult ki a több ezer kőboltív és sziklatorony. Az eróziós erők persze ma is pusztítják a területet - 1970 óta legalább harminc kőhíd vagy torony omlott össze.



A park több ezer kőalakzatai közül akad néhány, ami igen ismert és népszerű, többek között a Delicate Arch, amely Utah állam szimbóluma is lett, ez látható a fenti képen, de hasonlóan ismert a Balanced Rock, egy 39 méter magas sziklatorony, amelynek a tetején egy hatalmas szikla látható, a Double Arch, egy kettős kőhíd, valamint a Landscape Arch, a 30 méter magas és 88 méter hosszú, a világ ötödik leghosszabb természetes kőhídja.




Az ember nagyjából tízezer éve népesítette be a környéket, az évszázadok során többféle indiántörzs élőhelye volt ez a félsivatagos terület, az 1800-as években jelentek itt meg a mormonok, de el is hagyták a területet, és később farmerek és bányakutatók alapították meg a park közvetlen szomszédságában fekvő Moab városát, ma is alig 5000 állandó lakossal, de a környék látványosságai miatt a város népszerű turisztikai központ. 



Élővilágát tekintve többféle sólyom és veréb, rengeteg varangyféle, sivatagi kengurupatkány, szárazföldi ragadozói között pedig megtalálhatóak a vörösrókák és a pumák, és a csak Amerika középnyugati részén megtalálható sivatagi nagyszarvú juhok is. Növényvilágából kiemelkedik a rengeteg kaktusz- és fűfélék közül az itt honos utahi boróka, de otthont ad többféle pozsgásnak, rózsafajnak és verbénának is. 



Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes