Kultúrpara

2024. augusztus 2., péntek

Az elveszett angol lány

Naiv, az élet dolgaiban tájékozatlan, megesett lány, apaságra éretlen férfi, miközben Angliára bombák kezdenek hullani, a vidékre kitelepített gyermekük pedig egyszerűen eltűnik. Történelmi fikciós regény kitelepítések okozta lelki traumákról és az egymástól különélő házasfelek felnövéstörténetéről. 


Könyvajánló
Szerző: Julia Kelly
Fordító: Borbély Judit Bernadett
Kiadó: Next21 Kiadó

AZ ELVESZETT ANGOL LÁNY

Viv fiatal lány a felnőtté válás küszöbén. Naiv, tapasztalatlan, szülei bigottul hívő katolikusok, akik rettenetesen szigorúan fogják - de melyik fiatal nem tud egy kis találékonysággal túljárni anyu-apu eszén? Nem csoda, hogy Vivnek is sikerül, de a szaxofonos szép szemei annyira elvarázsolják, hogy enged neki egy nemi aktust is megejteni, ami szó szerint a jövőjébe kerül: állapotos marad. A férfi, Joshua, éretlen még az apaságra, de dicséretére legyen mondva, feleségül veszi a lányt. A lányos szülők azonban nem kérnek mást tőle, csak a nevét, és minden megtakarított pénzükkel megvesztegetik a zsidó származású fiút (akit nem jó szemmel néznek a családjukban), hogy tűnjön el Londonból és Viv közeléből. A fiú még sosem vállalt igazán felelősséget semmiért, ezért kapva kap az alkalmon és egészen New Yorkig szalad, hogy álmát beteljesítse, és nagy dzsesszzenészként karriert fusson be. Álmai azonban nem teljesülnek, kitör a II. világháború, hazatér harcolni Nagy Britanniáért.

Viv közben családja terrorja alatt nyög, de bármit elvisel Maggie nevű kislányáért, akit szinte imádattal nevel. A gyermeket azonban kitelepítik, ahonnan egy bombázás során nyoma vész. Viv sokáig abban a hiszemben él, hogy gyermeke meghalt, amikor történik valami.

A regény történelmi fikció, ami elsősorban azért íródott meg, hogy az angliai gyermekkitelepítés során szerzett traumákat ne engedje elfeledni a ma emberének: mind szülői, mind gyermeki oldalról rengeteg olyan mentális sérülés keletkezett, amelyek kiheverése nem mindenkinek sikerült. Hosszú évek különélését gyerekek-szülők részéről számos olyan esemény szorongatta, amelyek nem múltak el nyomtalanul, és óhatatlanul komoly nehézségeket okoztak a feleknek. 

A másik fontos szál a karakterek felnövéstörténete.

A lány naiv és tájékozatlan azt élet dolgaiban. Ott szunnyad benne a függetlenség és a szeretet iránti vágy, amit a szülei vallási dogmáik, bigottságuk miatt csírájukban fojtanak meg. Viv a gyermeke miatt tűr, de amikor elszakad tőle a háború miatti kitelepítéssel, kezd a sarkára állni.

A férfi a történet elején éretlen mind az apaságra, mind a házasságra, még ki akarja magát próbálni a zene terén, de nincs szerencséje vele. Felelősséget a legritkább esetben vállal tetteiért, a családja szívja meg önállósági és karriertörekvéseit - amit egészen sokáig teljesen természetesnek vesz.

A harmadik fontos szál Joshua zsidósága miatt előforduló mindennapi atrocitások, rasszizmus és a férfi rá adható válaszai mögött rejtőzik. Megmutatja, mennyire fontos egymás megismerése és a nyitottság a különböző ideológiájú, más vallású emberek esetében, hogy az élet fontos dolgainak megélésekor nem számít faji-vallási különbség, ott és akkor csak ember és ember létezik, ami a legmegveszekedettebb rasszizmust is felülírja.  

A történet ugrál az idősíkok között, felváltva járunk 1934-35-ben, 1939-40-ben és 1945-ben. A dramaturgia úgy hegyezi ki a cselekményt, hogy némi izgalmat csempész a furcsa háború történetébe, miközben visszanyúl Maggie fogantatására, a szülők suta ismerkedési folyamatára, a jelenben pedig Viv enervált viselkedését magyarázza a szülők bigott vallási ridegségével. Mire kinyílik a szeme és kiszabadítja magát a szülei felügyelete alól és otthonukból, addigra meg a lánya tűnik el - van tehát min rágnia a körmöt az olvasónak. Átlagosnál nagyszerűbb stílusban író szerző ritkaság a könyvpiacon, aki nem hagyja unatkozni a nagyérdeműt, és mielőtt leülne története, jó érzékkel csavar egyet a cselekményen - ez Julia Kelly prózája.

Szerintem olvassátok! 

Fülszöveg

Liverpool, ​1935: Viv katolikus családban nevelkedett. Szülei elvárják tőle, hogy saját közegükből válasszon magának férjet. A lány ennek ellenére Joshuával keveredik futó kalandba, aki nem elég, hogy zsidó, ráadásul arról álmodozik, hogy karriert fut be dzsesszzongoristaként. Amikor Viv teherbe esik, nem lát más megoldást, gyorsan hozzámegy a fiatalemberhez. Vigasztalja, hogy a házasság révén kiszabadul szigorú anyja közvetlen közeléből. Azonban az esküvő napján Joshua váratlan döntése gyökerestül forgatja fel mindannyiuk életét. Viv újra rosszalló családja karjaiban találja magát.

Öt évvel később, a második világháború küszöbén Viv képtelen döntés előtt áll: kislányát vidékre kellene menekítenie. Eközben Joshua New Yorkban tartózkodik. Végleg szembesült azzal, hogy nem lesz belőle sikeres dzsesszzenész. Feladja az addigi próbálkozást, bevonul a légierőhöz, és nekifog, hogy rendet tegyen az Angliában maradt családjához fűződő, ellentmondásos érzelmeiben.
Viv kislánya tényleg biztonságban lesz a békésnek tűnő vidéki környezetben? Nagy ára van annak, hogy a család újra egyesülhessen. És ehhez először a múlt titkaira is fénynek kell derülnie.


Julia Kelly több díjjal kitüntetett bestsellerszerző, aki hétköznapi nők egészen rendkívüli történeteit mondja el regényeiben. Amellett, hogy ír, marketingesként és újságoknak is dolgozott, producerként pedig Emmy-díjra jelölték. Könyveit tizenhárom nyelvre fordították le. Amerikai létére jó ideje Londonban él. A Next21 Kiadónál megjelent művei: Az utolsó kert Angliában, Ha kitör a háború, Az elsőbálozó utolsó tánca.

Köszönöm a lehetőséget a Next21 Kiadónak!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva.
Kövess minket Facebookon is!
A képek a kiadó oldalairól származnak.


Termékadatok
Cím: Az elveszett angol lány
Eredeti cím: The Lost English Girl
Szerző: Julia Kelly
Fordító: Borbély Judit Bernadett
Kiadó: Next21 Kiadó
Megjelenés: 2024. február 22.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9786156606440

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése