Betiltott könyvek

 Könyvajánló - Betiltott könyvek

Támadás a szexuális normák ellen, felhívás erőszakra, az egyház és a vallás szemtelen kifigurázása – csak néhány indok, miért gondolták úgy egyes kormányok és cenzorok a történelem folyamán, hogy egy irodalmi műnek nem szabad a szélesebb olvasóközönséghez eljutnia.
A fajok eredetétől kezdve, a Bovarynén át az Amerikai psychóig remekművek egész sora került már tiltólistára forradalmi nézetei, szókimondása vagy éppen kendőzetlen stílusa miatt. A gazdagon illusztrált kötet kötelező olvasmány: az írásbeliség kezdetétől napjainkig tekinti át a cenzúra történetét – külön oldalakat szentelve a betiltott magyar irodalomnak is.




Nemrégiben a HVG Könyvek kiadásában jelent meg egy átfogó, érdekes kötet azokról a könyvekről, amelyek valamikor, valahol - vagy akár még most is - a tiltott könyvek listáján szerepeltek. Amióta létezik írásbeliség, mindig is voltak betiltott művek. Vagy mert az akkori (álszent és hazug) "normáknak" túl durva jelenetek voltak benne, mint pl. a Bovaryné, amelyben Emma nem csak hogy házasságtörést követ el sorozatosan, de az életének is önkezével vet véget, amelyet Gustave Flaubert nagyon szemléletesen írt le. Vagy éppen a Lady Chatterley szeretője, amelyben D. H. Lawrence a szexualitást jeleníti meg a kor szerint nagyon szabados módon. De rövid ideig a betiltás fenyegette egyik kedvenc regényemet is, Stendhaltól az Armance-ot, amely egy tabunak számító problémáról, az impotenciáról szól. 

Persze a betiltott könyvek nagyobb részét inkább poltikai okok miatt tiltották be a világ egyes részein, mint pl. Orwell 1984-e, a Bíborszín Alice Walkertől, a Szép új világ, az Anne Frank naplója, A Legyek Ura, a Fahrenheit 451, és még sorolhatnánk. 

Nagyon sok kötet esett áldozatul az középkortól, kora újkortól kezdve az egyháznak, mint pl. a Dekameron, amelyet először elégettek, később be is tiltottak, de sok tudományos munka is a tiltott könyvek listájára került, legyen szó Galilei írásairól vagy A fajok eredetéről, sőt, még a Harry Potter sorozat is az egyház miatt került betiltásra a világ több részén. 

A kötet kitér a Magyarországon betiltott könyvekre is, kronológiai sorrendben veszi sorra ezeket, röviden és tömören, lényegre törően, és hatására nem egy kötettel bővült a képzeletbeli várólistám és könyves bakancslistám. Sok-sok kötetet olvastam már és szerettem is a betiltottak közül, és a tény, hogy ezeket valahol, valamikor betiltották, elég keserű szájízt hagyott bennem. 

Persze beszélnünk kell a Magyarországon elfogadott "gyermekvédelmi" törvényről is, amely nem tilt ugyan, de megnehezít és nem mellesleg plusz felesleges műanyagszeméttel operál. Mellesleg szeretném kitiltani a Bibliát is az iskolák, óvodák 200 méteres körzetéből, mert annál többet egyik könyv sem foglalkozik a szexualitással és a kegyetlenkedéssel, sőt, a templomokat és a papokat is betiltanám a gyerekek 200 méteres körzetében, de ez csak az egyéni véleményem. A gyermekvédelminek csúfolt törvény miatt pl. a szexuális aktusba a beleegyezési korhatár 12 év, de beszélni róla 18 év alattiaknak tilos. Volt egy gyermek- és szexuálpszichológusokból álló szervezet, akik éppen ezzel foglalkoztak - gyerekek szakszerű felvilágosításával iskolákban -, na, az ő munkájuk is ellehetetlenült azóta a gyalázatos törvény hatályba lépése óta. A cenzúra egyik legfőbb eszköze mindig is az ellehetetlenítés volt: nem kerülhet könyvtárakba, iskolákba, megnehezítik vagy teljesen meg is akadályozzák az árusítást, stb. Nem tartom teljesen véletlennek azt sem, hogy sikeresen rátették a kezüket az ország legnagyobb könyvforgalmazó-hálózatára, és azt sem, hogy most októbertől bevezetik azt a jogszabályt, amely az új könyvek eladását lehetetleníti el gyakorlatilag a kiadók szempontjából. 

Persze a tiltás mindig is valamilyen szinten kontraproduktív, mert felhívja a figyelmet rá. Ettől függetlenül mégis károsnak tartom a tiltás eszméjét, mint olyat.

A kötet érdekes, széleskörű képet nyújt a világon valaha - vagy akár most is - betiltott könyvekről, melyek közül mára sok igazi klasszikussá vált. Informatív, jól összeszedett lista, rövid, tömör, tele idézetekkel, de mégis lényegre törően mutatja be ezeket a műveket. Szerintem egy igazi könyvszerető polcáról nem hiányozhat.

Köszönöm a lehetőséget a HVG Könyvek csapatának! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron. 



Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes