Egy család, két háború és az igazság keresése

Könyvajánló - Meriel Schindler: Az ​elveszett Schindler Kávéház

"A Schindler kávéház története, a belőle induló, majd oda visszakanyarodó megannyi történet több minden egyszerre: visszaemlékezés, családtörténet és az osztrák zsidók korábban el nem beszélt krónikája."

_methode_sundaytimes_prod_web_bin_ce6899b2-a297-11eb-9808-bf328d2144aa.jpg

Innsburck utcáit járva a szemfülesek már biztosan látták a Das Schindlert. Bár már nem a Schindler család tulajdonában áll a kávézó, megtartották a hely nevét. Meriel Schindler családja történetét meséli el könyvében. Kurt Schindler halála után lánya, Meriel úgy döntött, hogy a számos családja körüli rejtély nyomába ered.

Kurt kis házában rengeteg anyagot talált, ami segített az indulásból. Feljegyzések, fotók, iratok segítették útját. Az első világháború végeztével egy jómódú zsidó család megnyitotta a kávéházat 1922-ben és hamar a társasági élet központjává vált. Kávé, sütemények, vacsora, zene és tánc. Rengeteg embernek adtak munkát, köztiszteletben álltak, aztán beütött a második világháború és megérkeztek a nácik Ausztriába.

A kötet betekintést enged a város és a család történetébe. Meriel kutatásainak hála megismerjük Kurt nem túl szép történetét, láthatjuk, hogy mit tett vele a náci ideológia és önnön kapzsisága. A lány egész életében hallgatta a különféle sztorikat arról, hogy az apja kiket ismert, kik a rokonai, közben pedig láthatta, hogy apja miként próbál lavírozni, sokszor a törvényt megkerülve vagy épp börtönben kikötve.

Apja halála után csak néhány doboz maradt hátra, amin Meriel elindult a világban, hogy felderítse szétszóródott családtagjait és megtudja Kurt sztorijai közül vajon mennyi felelt meg a valóságnak. Kapunk számos érdekes történetet a nyomozásainak hála. Ilyen például a zsidó nagybácsi, Dr. Bloch története, aki Hitler háziorvosa volt, de olvashatunk a nagyapa történetéről is, aki az első világháború idején a Dolomitokban harcolt, majd hazatérte után megalapította a Schindler Kávéházat.

Láthatjuk a hely virágzását és bukását, amikor a nácik elvették minden ingatlanát, bebörtönözték, de azon ritka szerencsések közé tartozott, aki a második világháború után, a 40-es évek végén visszatért Innsbruckba és visszakapta a kávézóját.

Sok minden kerül terítékre, az egykori koncentrációs tábor, a zsidó temető, ahol a holokausztban elhunyt Schindler család tagjainak nevei mind felkerültek a családi sírkőre. Meriel beutazta Ausztriát, Olaszországot, az Egyesült Államokat, rengeteg információ fordult meg a kezei között, számos szétszóródott rokont talált, mi olvasók pedig kapunk egy különleges családi történetet, amely két világháborún átívelve szel át egy évszázadot.

schindler_borito_300dpi.jpgKöszönöm a lehetőséget az Európa Kiadónak!

A kötet a borítóképre kattintva elérhető kedvezményes áron a kiadó honlapján.

Kövess minket Facebookon!

A náci zsoldosok története a hidegháború alatt

Emlékirat barátságról, veszteségről és túlélésről

Fedőneve: Fehér Egér – a II. világháború legbátrabb futára

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes