Kultúrpara

2024. augusztus 11., vasárnap

Egy fénykép, egy család és egy tömegmészárlás a holokauszt idején

Könyvajánló - Wendy Lower: A ​szurdok

„Mit ​tesz az ember, ha egy gyilkosságot megörökítő fényképre bukkan?”

A HVG Könyvek égisze alatt jelent meg magyar nyelven a világszerte elismert holokausztkutató, Wendy Lower új könyv, A szurdok. A kötetben rengeteg érdekességet olvashatunk a szerző kutatómunkájáról és arról is, hogy miként került a kezébe a lenti fotó, amelyen az látszik, hogy egy nő kétségbeesetten szorongatja egy mezítlábas kisfiú kezét, miközben náci katonák veszik körül, akik épp egy gödörbe lövik bele őket. Borzasztó kép, amely hatalmas segítséget nyújthat az elszámoltatások során.

ae98cbb3-251d-4eb2-a0b4-593ff4ca3760.jpg

Sajnos nagyon sok gyilkos tudta megúszni a második világháború során elkövetett bűneit, de a kutató első gondolata az volt, amikor a kezébe vette ezt a fotó, hogy végre egy kézzel fogható bizonyíték, amely alapján a tettest, tetteseket azonosítani lehetne, hogy részt vett ezekben a brutális gyilkosságokban.

A kötet során végigkövetjük nyomozását, miközben igyekszik felderíteni, hogy kiket ábrázolhat a kép, kik az áldozatok, kik a gyilkosai és ki készítette a fotót. A képhez tartozott egy dokumentáció, mely szerint 1941. október 13-án készült az ukrajnai Miropilban. Szinte lehetetlennek tűnik egy ennyire régen történt eseményt felgöngyölíteni, de Lower eltántoríthatatlan volt. Körbeutazta a fél világot, hogy minél több információt gyűjtsön az ukrajnai mészárlásokról.

Az elmúlt évtizedekben egyértelműen kirajzolódott, hogy mindenki igyekszik elsikálni a bűneit, de senki előtt sem lehet kérdéses, hogy helyi milicisták, kollaboránsok és kivették a részüket ezekből a borzalmakból. Számos olyan beszámolóval találkozhattunk az elmúlt években, amely bizonyítja, hogy nem egyszer saját szomszédaikat is képesek voltak megölni a náci szimpatizánsok. Ez a fotó pedig súlyos bizonyíték, hogy Ukrajnában is sokan felsorakoztak a bűnösök oldalán.

"Az idő megállt ezen a fotón, de én tudtam, hogy egy folyamat része az, ami ott történt. Mi előzte meg a halál pillanatát, és mi történt utána a képen látható emberekkel? Talán, ha utánajárok, leránthatom a leplet a gyilkosokról, és helyreállíthatok valamennyit áldozataik életéből és méltóságából."

Nem könnyű olvasmány, de érdekes volt olvasni, miként dolgozik egy profi kutató, aki sok bűnös elítéséhez végzett komoly munkát élete során. Végig követhetjük nyomozását, mely kontinenseken átívelt. Ukrajna, Szlováki, Izrael, USA. Számos beszámoló, dokumentáció. Miközben kereste az áldozatokat közel 500 zsidó nevét gyűjtötte össze, akiket azon a napon végeztek ki Miropolban egy véres délelőttön. Borzasztó történeteket olvashatunk a kegyetlen, könyörtelen megmozdulásokról, mint például egy csecsemő, akit falhoz vágtak. A címben szereplő szurdok egy olyan gödör, amit sebtében ástak a mészárlás tömegsírjául.

Megszólaltatott túlélőket, szemtanúkat, igyekezett elérni bűnösöket is, de ők lerázták, eszük ágában sem volt nyilatkozni és megtalálta a fotóst is, aki a kép elkészülte után az ellenállás tagjaként igyekezett segíteni. Wendy Lower lenyűgöző munkát végzett, ez a kötet pedig segít emlékezni azokra az ártatlanokra, akik áldozatául estek a vészkorszaknak.

lower-a-szurdok-borito-vegleges.jpgKöszönöm a lehetőséget a HVG Könyveknek!

A kötet a borítóképre kattintva elérhető kedvezményes áron a kiadó honlapján.

Kövess minket Facebookon is!

A haláltábor varrónőinek igaz története

Egy testvérpár ellenállásának igaz története a náci megszállás alatt

Levelek, sorsok és igaz történetek a haláltáborból 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése