Egy nagyon angolos botrány

Titkok, korrupció, emberölési kísérlet és az évszázad pere Londonban - ez John Preston dokumentumregénye egy nagyhatalmú, népszerű politikusról és ex férfiszeretőjének viszonyáról. Remekmű megtörtént események alapján, amiből filmsorozat is készült Hugh Grant főszereplésével. 


KÖNYVAJÁNLÓ
Szerző: John Preston
Fordító: Bartók Imre

EGY NAGYON ANGOLOS BOTRÁNY

Mi történik, ha a hatvanas-hetvenes években valaki angol, befolyásos ember és homoszexuális, akinek ebbéli ízlését tulajdonképpen sokan ismerik és leplezik - és ráadásul túl magasra jutott, ahol már tétje van a makulátlannak látszó magánéletnek? Ha a fentiek nem derülnek ki, "semmi" sem történik, ha kiderül: robbanás. Így járt Jeremy Thorpe, aki az angol parlamentben kezében tartotta a formálódó koalíciós kormány sorsát - ilyenkor bizony minden sokkal jobban nyom a latban, hát még az, hogy az államférfi manipulatív, csapodár és titokban férfiakkal hál. Történt ugyanis, hogy egy rettenetesen félresikerült este során, amit a volt férfiszeretőjével töltött, előkerült egy pisztoly, és innentől nem volt megállás. A népszerűsége csúcsán lévő parlamenti képviselő bármit megtenne azért, hogy titka homályban maradjon.

Titkok, korrupció, zsarolás, emberölési kísérlet - de helyenként bohózatba hajló vonásokkal: ügyetlen bérgyilkosok, nevetséges rendőrök, és a hazudást mesteri fokon űző képviselő folyamatos olvasásra készteti a regényt kézbe vevőt. Ha ehhez hozzávesszük azt, hogy megtörtént eseményekről olvashatunk, máris pikánssá és izgalmassá teszi az egészet. Példátlan volt bő ötven éve, hogy egy parlamenti képviselőt perbe fognak és gyilkosság előkészítésével vádolnak. A londoni per az évszázad tárgyalás-sorozatának ígérkezett, ahogy az is volt.

A karakterek kidolgozása hozza a valóságot. Thorpe istent játszó figurája, aki bármit büntetlenül megtehet, és ha kiderül, mennyire hamis az, amit magáról mutat, legrosszabb énje kerül előtérbe, hatalma, státusza megőrzéséért bármire hajlandó. Kapkodása egyértelműen hátrányára válik, kenetteljesen elhatárolódik a vádaktól, miközben semmilyen eszköz használatától sem riad vissza, ha jó hírneve kerül veszélybe: zsarol, megveszteget, bérgyilkost fogad. A sértett fél jellemvonásai úgy kerültek kialakításra, hogy első ránézésre alapvetően nulla esély látszik, hogy egy nyíltan homoszexuális, nárcisztikus hajlamú, hisztérikus, mentálisan gyenge fiatalember egyáltalán eljut a perig, nemhogy meg is nyeri. Képet kap az olvasó arról is, hogyan működik az igazságszolgáltatás bárhol, nemcsak Angliában, ha az alperes nagynevű potentát, aki bármit, bárhol, bárhogy el tud intézni, felhasználni.

Bármennyire is nem szépirodalom, ettől függetlenül a gondos kutatómunka és az írói véna meghozta gyümölcsét: igazán szépen húzza be a cselekménybe az olvasót, nem érződik rajta a dokumentumregények szárazsága. A szereplők élnek, lélegeznek és becsületességük, gyarlóságuk, a dolgok mozgatórugói, a cselekmény dinamikája a valóságot érezteti a művet kézbe vevőkkel. Az áthallások miatt akárhol és akármikor is játszódhatna John Preston története.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

A ​könyvből Emmy-díjas sorozat készült Hugh Grant főszereplésével.

Amíg Jeremy Thorpe az 1960-as és 1970-es években a brit Liberális Párt vezetőjeként és parlamenti képviselőként dolgozott, magánélete többnyire láthatatlan maradt. A rendőrség és politikustársai rendre a segítségére siettek, hogy megóvják jó hírét. 1970-re Thorpe az ország legnépszerűbb politikusának számított, és az ő kezében volt a formálódó koalíciós kormány sorsa.
Jeremy Thorpe titka azonban – homoszexuális kalandjai és a volt partnereivel folytatott számos kellemetlen ügye – folyamatosan kísértette őt, ráadásul a hazudozásra való hajlama is súlyosbodott, ahogy igyekezett elkerülni a lelepleződést. Azután elérkezett az a bizonyos végzetes este a volt szeretőjével, ahol egy pisztoly is előkerült, és az incidens következményei elől többé már ő sem rejtőzhetett el.
Az évszázad perének nevezett londoni tárgyalás volt az első, ahol egy vezető brit politikus gyilkosság előkészítése miatt ült a vádlottak padján, és szintén ez volt az első alkalom, hogy egy közhivatalt ellátó személyről kiderült: titokban melegként éli az életét, csapodár és manipulatív – mindez egy olyan korszakban történt, amikor a homoszexualitás alig pár évvel korábban még törvénybe ütközött.
John Preston dokumentumregényében minden benne van, ami egy klasszikus thrillerhez kell – és még ráadásul igaz is.


John Preston az Evening Standard és a The Sunday Telegraph művészeti szerkesztője, majd tíz évig a The Sunday Telegraph televíziós kritikusa és egyik vezető cikkírója volt. Első tényirodalmi műve, az Egy nagyon angolos botrány (A Very English Scandal) 2016-ban jelent meg Nagy-Britanniában, és hatalmas sikert aratott az olvasók körében.

Az Athenaeum Kiadó gondozásában megjelent Zuhanás – Robert Maxwell, a sajtómágnás rejtélyes élete és különös halála című kötet 2021-ben a legjobb életrajz kategóriában Costa Book-díjat nyert.

Köszönöm a lehetőséget az Athenaeum Kiadónak!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva.
Kövess minket Facebookon is!

Termékadatok
Cím: Egy nagyon angolos botrány
Eredeti cím: A Very English Scandal
Szerző: John Preston
Fordító: Bartók Imre
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Oldalak száma: 460
Megjelenés: 2023. július 25.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789635433070
Méret: 200 mm x 125 mm x 30 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes