Így ettek ők - magyar írók és ételeik

Az étellel és az asztal örömeivel lehet viccelni, de nem érdemes - aki szereti a hasát, annak elsőrendű kérdéssé válik, hogy kap-e ízletes, nagyszerű étket az asztalára, vagy sem. Így van (volt) ezzel az a harminc ismert magyar író is, akiket 60 recepttel megspékelve tűzött tollára Nyáry Krisztián az Így ettek ők című könyvében. Érdekes, anekdotákkal tarkított, informatív és... hát igen, nyálcsorgató. 


Könyvajánló
Szerző: Nyáry Krisztián
Kiadó: Corvina Kiadó

ÍGY ETTEK ŐK

A gasztronómia az egyik legősibb téma az irodalomban - nyilatkozta Nyáry Krisztián a közelmúltban a Nők Lapja riporterének, már a Gilgames eposzban is írtak ételekről. A szerző amúgy is híres az Így kezdetű sorozatáról, amelyekben híres vagy kevésbé ismert emberek életét veszi górcső alá egy bizonyos aspektusból, a műértő közönség pedig falja és a mai könyvárak mellett is kapkodja műveit. (Így szerettek ők 1-3, Merész magyarok, Igazi hősök, Életemnél is jobban, stb.)

Jelenleg az Így ettek ők a legutóbbi, tárgyban megjelent könyve, amely írók kulináris szokásait vázolja a könyv terjedelméig a nagyérdeműnek. A könyvet kutatómunka, alázat és ítélkezésmentesség jellemzi, miközben egyszerre terjeszt ismeretet és anekdotákat, valamint írja le a korabeli gasztronómia gyöngyszemeit. Létezik-e jobb ismérv a téma iránti fogékonyságra, mint az, hogy után kell nyomni a szerző könyveit, akkora az érdeklődés rájuk? Pl. jelenleg ismertetett címből az első nyomás pár hónapot bírt csak ki, karácsony környékén már legfeljebb kisebb boltok polcairól lehetett beszerezni az Így ettek ők című kötetet. 2024. februárjától lehet ismételten vásárolni belőle.

Harminc író harminc története, hatvan receptje található a műben, ami Nyáry Krisztián jellegzetes stílusában, egyszerre simogató és őszinte soraiban kel életre a lapokon. Tudtad-e például, hogy 

- Krúdy Gyula nem sokra becsülte e levest, legfeljebb a benne főtt húshoz írt ódákat. Az egyszerű pörkölteket szerette, amit ropogó kenyérrel tunkolt ki, kocsmai ételeken élt legszívesebben.
- Bächer Ivánnak rendszeres gasztronómiai cikkei voltak a Népszabadságban, sőt, egy kecskepörköltje is elhíresült.
- Jókai Mór személyes szerepének tulajdonította, hogy a szőlője olyan remekbeszabott, ami máshol ritkaságszámba ment, és régi ételek receptjeinek mentésébe kezdett, így tud az utókor a kőrelebbencsről vagy Katakönyökéről.
- Móra Ferenc igen szerette a hasát, egy-egy különlegességért akár a pusztába is kilépett (majd élményeit megírta regényeiben, novelláiban). Így olvashatunk például a cserebogaras krumplitarhonyáról is, de az is tudvalevő, hogy néha szívesebben pipázott, mint evett - különösen a betegsége okán.
- Karinthy Frigyesről elég sokat megtudunk saját műveiből, de fia, Karinthy Ferenc novelláiból is. Amikor a baracklekvár miatt felmondott az addig ott szolgálatot teljesítő... Karinthy feleségei tüntetően nem tudtak vagy nem akartak főzni, így az író jellemzően kávéházakban, vendéglőkben evett, ha jót akart ebédelni. Élete örök gasztronómiai sóvárgásban telt el.
- Örkény István jómódú családból származik, volt mit a tejbe aprítania, de a munkaszolgálat és a szovjet hadifogolytábor megtanította neki az éhség pánikját. Pacal, körömpörkölt, rántott borjúláb, bélszín voltak a kedvencei - ez utóbbit a Tóték zajos sikere után meg is engedhette magának.
- Esterházy Péter kulináris tudása - saját bevallása szerint - a pacaltól a homárig terjedt.

Ahogy a könyvajánló elején írtam, alapos kutatások előzték meg az Így ettek ők című munka megalkotását. A mű végén olvashatók az írók életéről szóló írásokhoz a források listája, a receptek fellelhetőségének forrásai, a képekkel gazdagon illusztrált anyaghoz jegyzék, végül pedig a kötetben szereplő receptekhez egy szedet, hogy mit, hol talál meg a könyvben a nagyérdemű, ha éppen úgy szottyanna kedve rájuk keresni.

Szerintem olvassátok! Jómagam legalábbis úgy merültem alá a soroknak, mintha kötelező lett volna.

Fülszöveg

"Mert már az maga vallás, ahogy a magyar ember a szép fehér abrosszal leterített asztalhoz ül, és áhítattal megeszi azt a jó sárga tyúklevest." (Móricz Zsigmond)

Nyáry Krisztián legújabb könyvében találkozik otthonunk két legőszintébb pontja: a kamránk és a könyvespolcunk.

Az irodalomnak épp olyan ősi témája a gasztronómia, mint a szerelem. A legjobb magyar írók egy tál étel történetén keresztül mindent el tudtak mesélni szegénységről és gazdagságról, örömről és boldogtalanságról. Krúdy és Mikszáth nagyevő hősei, Móricz szegényember-portréi, Kosztolányi habos süteményt faló nőalakjai vagy éppen József Attila sosem volt libasültje nem alapanyagokról és főzéstechnikákról, hanem az ember leglényegéről szólnak. Ez a könyv olyan magyar írókat mutat be, akik az evés, az étkezési szokások vagy a főzés ábrázolásán keresztül mondtak el valami érvényeset a világról, Magyarországról vagy az emberi viszonyokról. És persze többségük a magánéletben is szeretett enni, vagy legalábbis jó ételekről álmodozni.
30 író, 30 történet és kétszer annyi recept - Nyáry Krisztián megszokott stílusában.

"Szeretőmet, a franciákat, a túrós tésztát és a rónaságot fülem hallatára ne gyalázza senki." (Petőfi Sándor)

"Minden tál étel egy szerelmi vallomás, vagy ellenkezője: egy csöndes válóper." (Jókai Mór)

"Ha az asszonyokról firkáltam, míg azokat szerettem jobban, mért ne írhassak most a konyha produktumairól, mikor ezekre gondolok szívesebben?" (Mikszáth Kálmán)

"Az étkezés kultusza nemegyszer felülmúlja a nő és a szerelem jelentőségét." (Krúdy Gyula)



Nyáry Krisztián író, irodalmár, kommunikációs szakember

Nyáry Krisztián néhány évig költészettörténetet tanított a pécsi egyetemen, s bár a 90-es évek közepén otthagyta a katedrát, hobbija az irodalom- és művelődéstörténet maradt. Vezetett pr-ügynökséget és közvélemény-kutató intézetet, volt állami szervezet kommunikációs vezetője, majd a Magvető és az Atheaneum könyvkiadók igazgatója.

Jelenleg a Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója és Magvető Café irodalmi kávéház művészeti vezetőjeként dolgozik.

Köszönöm a lehetőséget a Corvina Kiadónak!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva.
Kövess minket Facebookon is!

Termékadatok

Cím: Így ettek ők - magyar írók és ételeik
Szerző: Nyáry Krisztián
Kiadó: Corvina Kiadó
Oldalak száma: 272
Megjelenés: 2024. február 01.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789631369601
Méret: 270 mm x 180 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes