Palacsinta éjfélkor

 Könyvajánló - Erdős Zsuzsanna, Király Anikó: Palacsinta éjfélkor

Bár ​ugyanabban a kollégiumban laknak, és valószínűleg már jó párszor elmentek egymás mellett a folyóson, mégis az álmatlanság és az éhség intézi úgy, hogy útjaik keresztezzék egymást. Hol máshol, mint a konyhában, éjfélkor.
Bár szokatlan a szituáció, mégis beszélgetni kezdenek. Nem sokban hasonlítanak egymásra, de az első estét követi a második, a harmadik, majd hamarosan rendszeressé válnak az éjszakai gasztro randik.
Odaégett palacsinták, kőkemény rizs és ehetetlen mártások szegélyezik az átvitatkozott éjszakáikat, de ahogy a főzőcskézésbe egyre jobban belejönnek, úgy ébrednek rá fokozatosan arra is, hogy milyen remek párost alkothatnának ők ketten…
Az élet azonban számos akadályt gördít eléjük: megszólaló tűzjelző, egy makacs vírus, egy összetört autó, egy elpuskázott hétvégi buli… Miközben mindezekkel szembenéznek, vajon megtalálják önmagukat és helyüket a világban?
Az ízig-vérig kamaszregény két hangja két kiváló író négykezes játékából született: Mira gondolait és érzelmi vívódásait Erdős Zsuzsanna, míg Máté poénjait Király Anikó szólaltatta meg.




Mira családja széthullóban: bár a lány eddig is kollégista volt, és csak hétvégente járt haza, a szülei pedig rendkívül távolságtartóak és mindig odafigyeltek arra, hogy mi az emberek véleménye róluk, soha egy hangos szó, soha egy érzelemnyilvánítás nem volt köztük, mégis, a családja voltak, akik ott voltak háttérként. De ez már nem lesz többé, mert közlik a lánnyal a szünet utolsó napján, hogy úgy döntöttek, elválnak. Persze mindezt egy hangos szó vagy bármiféle érzelem nélkül, sőt, az a tervük, hogy a lány semmit nem fog ebből észrevenni, mert a z apja hétvégente ugyanúgy hazamegy. Mirának pedig itt lett elege a képmutató és hideg szüleiből, kiborul. Visszautazik a kollégiumba, és hetekig haza sem megy hétvégente - bár a legjobb barátnőinek nem mondja el, hogy a szülei válnak.

Máté ízig-vérig budapesti srác, aki oszlopos tagja a helyi nagymenők klubjának, amikor a szülei beiratják a vidéki kollégiumba. Úgy érzi, itt a vége az életének: elszakítják a barátaitól, a közegétől. Aztán szépen lassan rájön, hogy ezek a barátok nem is annyira barátok, sőt, és hogy az ő jellemfejlődésének sem árt az, ha elszakad ettől a közegtől. 

Bár élethelyzetük meglehetősen különböző, mégis ugyanúgy álmatlanságtól szenvednek, és a két, egymás számára eddig ismeretlen fiatalt szépen lassan összehozzák az éjszakai gasztrorandik: napközben alig-alig találkoznak, de éjszaka az alvó koli konyháján mély beszélgetésekbe bonyolódnak, miközben csillapítják csillapíthatatlannak tűnő éhségüket is.




A kötet elsősorban könnyed, humoros történet, igazi felpezsdítő ifjúsági regény, de azért komoly témákat is érint, elsősorban a gyászfeldolgozást. A két szerző, Erdős Zsuzsanna és Király Anikó külön-külön szólaltatják meg a két főszereplőt, váltott szemszögből, fejezetenként más fejében járva ismerjük meg kettejük - és a suli - történetét. Könnyed, felnőtteknek is szórakoztató, akár strandra is tökéletes regény, ami a tizenéveseket is simán magával ragadja. Ráadásul a kötet végén külön található egy recepttár mindabból, amit Mira és Máté kotyvasztottak együtt és egymásnak a konyhában. :) Mindenképp ajánlom nem csak a tizenéveseknek, de a szüleiknek is.

Köszönöm a lehetőséget a Menő Könyvek csapatának! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.





Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes