Rabszolgasors egy fiatal lány szemén keresztül

Könyvajánló - Jesmyn Ward: Most ​leszállunk innen

Jesmyn Ward regénye ismét elrepít minket az amerikai polgárháború előtti évekbe, a déli államok kemény és sötét valóságába, és egy fiatal rabszolgalány történetén keresztül mutatja meg milyen az élet ott, ahol a rasszizmus, a szegénység és a generációkon átívelő traumák szorításában élő emberek küzdenek minden nap a túlélésért.

A 21. Század Kiadó nem kíméli az olvasókat és KULT sorozatában jobbnál jobb regényekkel bombáz minket a legnagyobb örömömre. Jesmyn Ward nálam már bebizonyította, hogy kiváló író, Hallgasd a holtak énekét! című regénye teljesen beszippantott és szinte egy ültő helyben olvastam végig. Ha az regény kimaradt, ne habozzatok, érdemes felvenni az olvasási listátokra, mert egy igazán erős, fontos mű. Elérhető egy kis ízelítő tőlem a címre kattintva:

Hallgasd a holtak énekét!

Na, de most térjünk vissza a kiadó égisze alatt megjelent Most leszállunk innen című írásra, ahol egy rabszolgalányt kísérhetünk végig szívszaggató útján. Ne várjatok könnyed olvasmányt, fájdalmas, szívszorító, letehetetlen kötet. A szerző a déli élet sötét oldalra kalauzolja az olvasókat, ahol megismerjük egy fiatal lány, Annis történetét, aki fehér rabszolgatartó apja elad, hogy anyjához hasonlóan őt is rabszolgasorba kényszerítsék.

A regény során egy feketék lakta, kisvárosi közösségben találjuk magunkat, ahol megismerjük a mindennapjaikat. Ezeknek a szereplőknek nemcsak a társadalmi igazságtalansággal, a külső elvárásokkal, hanem saját démonaikkal is meg kell küzdeniük. A szerző rendkívül jól alkot karaktereket. Minden szereplő élő, hús-vér, akik a fájdalma átsüt a lapokon. Az emberi sorsok legmélyebb rétegeit ismerjük meg, amely rettentő fájdalmas, közben pedig egy lenyűgöző társadalomkritika. Láthatjuk a szegénység, a rasszizmus és a kilátástalanság árnyékában élőket, akiknek szinte lehetetlen kitörniük ebből az ördögi körből.

Annis anyja és nagyanyja életútján keresztül igyekszik megérteni a világot, amibe kényszerült, miközben látjuk, ahogy a remény egyre csak nő benne az afrikai harcos nagyanyja történeteinek köszönhetően, amelyek felébresztik benne is a túlélésért és kiszabadulásért küzdő harcost.

Ward zseniálisan ábrázolja a generációkon átívelő traumákat, és azt, hogy miként öröklődnek tovább ezek a terhek egyik nemzedékről a másikra.  Ez a regény egy igazi érzelmi utazás, amely megérinti az embert és a regény befejezése után is velünk marad. Mély és elgondolkodtató, egy olyan írás, ahol minden mondatnak súlya van. És legyen bármennyire is sötét a világ, ha a túlélés ereje és a remény megcsinnal, akkor képes bárki minden nehézség ellenére is haladni és harcolni tovább.

Egy szívszorító családi történet komoly társadalmi kérdésekkel, egyedülálló atmoszférával, lírai, mégis kegyetlenül őszinte nyelvezettel. Tökéletes összhangot képezve a természet képei, a déli táj leírása és a szereplők belső vívódásai között. És Ward ezzel a hármassal képes olyan atmoszférát teremteni, ami beszippant és letehetetlenné teszi a regényt.

A regény nyelvezete lenyűgöző: lírai és szinte költői, de közben mégis kíméletlenül őszinte. A természet képei, a déli táj leírása, és a szereplők belső világának ábrázolása együttesen teremtenek meg egy olyan atmoszférát, amelyből nehéz kiszabadulni, még az olvasás befejeztével is.

4030432.jpgA könyvet a 21. Század Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről?

Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

A Leviatán

A virágokat ne felejtsd

Alvilági ​becsület, a nagysikerű Harlemi kavarás című kötet folytatása

Holnap ilyenkor

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes