Kultúrpara

2024. augusztus 14., szerda

Százezer mérföld

Úszó városok a szárazföld reménye nélkül, gyilkos napsugarak elől a víz mélyén menedéket kereső építmények, egy legenda hajszolása, mérnökök halálos hagyatéka és a vérbosszú vágya kelnek birokra a szerelem erejével. Nagyszerű karakterek, fantasztikus világépítés - ezek jellemzik Michael Walden Százezer mérföld című regényét. 


KÖNYVAJÁNLÓ
Szerző: Michael Walden
Fordító: Szente Mihály
Kiadó: Metropolis Media

SZÁZEZER MÉRFÖLD

A világ, amit az emberek ismernek, rettenetesen átalakult, vagy még ki sem alakult? Óriási vizekben hatalmas városok léteznek, amik csak éjszaka emelkednek ki a víz felszínére, a nap első sugarai pedig már a mélységben találják ezeket az építményeket. Létezik ugyan egy legenda, hogy a tengerjáró városok között van egy aranyváros, ami a tengerből kiemelkedett a szárazföldre és ellenáll a gyilkos napsugaraknak, de hiába vágyják, a legtöbb ember még szárazföldet sem látott soha, nemhogy szelíd napsugarakat, amelyeknek fénye nem öli meg az embert. Annyira lehetetlennek tűnik ez a híresztelés, hogy az egészet mesének hiszik.

Különféle hajók léteznek, amelyeken magára hagyott nemzedékek küszködnek a túlélésért. A hajók eredete rejtély, útjai irányíthatatlanok, szándékai kifürkészhetetlenek, a benne lakók gyakran szinte istenségként tisztelik az építményt. Egy ilyen hajón él a lázadó, a dolgok működését megkérdőjelező Astreia Kaeller, aki kedvezőtlen körülmények között, alacsony kasztbeliként él a Merloin nevű úszóvárosban. Foglalkozására nézve merülőbúvár, akinek tevékenysége abból áll, hogy szélsőséges körülmények között feszegeti le a város külső falairól a meszes héjú élősködőket. A munka veszélyes, nem egyszer előfordul, hogy nem mindenki tud visszazsilipelni a hajóra, mert felfalja valami tengeri állat vagy elsodorja a sűrű áramlás a nemlétbe.

Egy sűrű nap után Astra talál egy megsebesült férfit a vízben (Kai Nelsson), de ahogy jobban megnézi, feltűnik neki, hogy furcsa ruházatban van, a lány még soha nem látott hasonlót sem, amikor pedig orvost vagy másokat akar odahívni segítségül, a férfi megtiltja - ekkor tudatosul benne, hogy idegennel áll szemben, akivel kapcsolatban azonnali jelentéstételi kötelezettsége van. Persze, nem jelenti... ami miatt halálra ítélik. 

Nos, innentől kezdődnek a kalandok, pedig még csak a mű 10%-nál, ha járunk. Ki az idegen férfi? Mit keresett a Merlionon? Honnan tud olyan sokat a vízben élő városokról? Mi lesz a sorsa Astrának? A lány csak a szakértelmére és szívós munkabírására hagyatkozhat, hogy megtűrjék az őt megmentő atomtengeralattjárón. (Ez a Kai nevű fickó óriási bajba keverte így aztán nem csoda hogy a tengeralattjáróval való találkozásakor azonnal felpofozta - mint később kiderült a hajó kapitányát sikerült inzultálnia.) Mi a célja a Kai nevű idegen férfinak, hová tart a Trident? Képesek-e célt adni maguknak a bosszún kívül, és milyen szerepet játszik Astra az összeszokott társaságban? A lány egy különleges utazáson vesz részt, ahol saját múltjának démonai, a mérnökök halálos hagyatéka és a vérbosszú vágya kelnek birokra a szerelem erejével.

Nagyszerű karakterek, fantasztikus világépítés, fanyar humor jellemzi a Százezer mérföld című regényt. Szerzője magyar, álnéven ír nagyszerű sci-fiket, legutóbb például a Csillagikreket olvastam tőle. Jó kis dramaturgiával szegezi művéhez az olvasókat, vannak váratlan fordulatok és érzelmes részek is, de egyik sem megy a másik rovására. Izgalmas kalandok során, remekül adagolt rejtélyekkel operálva valóságos tárházává lesz az elképzelt világ tulajdonságainak, amiket szájtátva abszolváltam. Fantasztikus gyöngyszeme ez a hazai sci-fi irodalomnak.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Merlion titokzatos városa minden hajnal első fényénél alábukik a tengerbe, hogy megvédje lakosait a halálos napsugaraktól. Eredete rejtély, útja irányíthatatlan, szándékai kifürkészhetetlenek.
Astreia Kaeller búvár a városfal karbantartási munkálatai után egy sérült férfira bukkan a dokkokban, aki jóval többet tud a világról, mint bárki más a fedélzeten. Miután segíteni próbál az idegennek, akaratlanul is bajba keveredik.
Egy különleges utazás veszi kezdetét, melyben saját múltjának démonai, a mérnökök halálos hagyatéka és a vérbosszú vágya kelnek háborúra a szerelem erejével.

Michael Walden Galaktika-díjas író legújabb regénye Abyssos óceánjainak mélyére invitálja az olvasóit, egy varázslatos kalandra, ahol a tudás a legnagyobb hatalom, és a halálos mélység sötétjében senki sem bújhat el önmaga elől.

A Michael Walden álnév, magyar szerzőt, Waldmann Szabolcsot takarja. 1979-ben született, író, közgazdász, sportoktató.

Az író jelenleg Győrben él családjával, és folyamatosan ír, amikor csak a vállalkozásával kapcsolatos teendői engedik. Régebbi regénye, a Csillagikrek, a Cosmos Redshift Seven világát nyitja meg az olvasók előtt. 

Köszönöm a lehetőséget a Metropolis Media Kiadónak!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva.
Kövess minket Facebookon is!
A képek a kiadó oldalairól származnak.

Termékadatok
Cím: Százezer mérföld
Szerző: Michael Walden
Kiadó: Metropolis Media Kiadó
Oldalak száma: 296
Megjelenés: 2024. május 23.
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635511914

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése