Szex, halál és kenyér

Könyvajánló - Sophie Mackintosh: Átkozott kenyér

"Az Átkozott kenyér lázas vallomás, az átváltozás erotikus példázata egy hiszterizált városban, amely egyszerre szól a vérben mételyként keringő irigységről, és az égető, emésztő vágyról."

Sophie Mackintosh Átkozott kenyér című regényének alapjául egy 1951-ben történt tragikus eseményt választott. Pont-Saint-Esprit egy francia kisváros, ahol egy rejtélyes betegség tizedelte a lakosságot. Számos történész úgy véli, hogy megmérgezték a kenyeret, a rejtélyes kór pedig tömeghisztériához vezetett. Máig nem tisztázott, hogy mi is történt és ez a rejtély remek alapot adott a szerző fikciójának.

Mackintosh egy különös, nyomasztó világba kalauzol minket, ahol a valóság és a képzelet határai elmosódnak, és ahol az emberi természet legsötétebb oldalai kerülnek felszínre. Egy olyan történet, amely egyszerre vonz és taszít, és amely a mai világunk sok kérdésére ad hátborzongató válaszokat.

A második világháború utáni meggyötört kisvárosban megismerjük a pék feleségét, Elodie-t, akinek elege van az unalmas hétköznapokból, a jellegtelen életéből. Még az öngyilkosság gondolatával is eljátszik időnként. A férje lankadatlanul piál, a kapcsulatuk már régen kihűlt, csupán évi néhány alkalommal jut neki egy kis intimitás, de még az is siralmas.

Aztán minden megváltozik, amikor a nagykövet és felesége a városba költözik, hogy felmérje a városka helyzetét a háború után. A gazdag idegenek felkavarják az állóvizet, miután a két nő összebarátkozik, de aztán minden teljesen összekuszálódik. Hatalomvággyal, kapzsisággal, az emberek legsötétebb oldalával találkozunk. A két páros teljesen bemászik egymás életébe, lopnak, hazudnak, miközben egyre több különös dolog történik a városban.

A regény egy olyan világban játszódik, ahol a kenyér többé nem a mindennapi élet természetes része, hanem valami egészen más: hatalom, elnyomás, és az emberi lélek próbája, a túlélés záloga és a hatalom eszköze. Mackintosh briliánsan használja ezt a hétköznapi elemet arra, hogy mély filozófiai és társadalmi kérdéseket boncolgasson. Az Átkozott kenyér nem csupán egy sötét disztópia, hanem egy metaforikus történet is, amely az éhséget állítja középpontba.

Olvasás közben néha már nehéz követni az eseményeket. Folyamatosan egyensúlyozunk a szürrealizmus és a valóság között, miközben a szereplők belső világából is kapunk egy szeletet. A regény atmoszférája szinte tapintható, és a feszültség végig jelen van a sorok között. Egy elgondolkodtató történet, ahol hamar rájövünk, hogy semmi sem az, aminek látszik.

Egyszerre szól testi és lelki éhségről, elnyomásról, miközben megmutatja, hogy az ember milyen szörnyű dolgokra képes a hatalomért vagy épp a túlélésért. Nyomasztó, elgondolkodtató disztópikus írás, ahol a középpontban a szex, a halál és a kenyér áll. Érdekes, elgondolkodtató írás, ami biztosan egy jó darabig eszedbe jut, mikor egy szelet kenyér kerül eléd...

3823582.jpgA könyvet az Athenaeum Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről?

Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

Egy nagyon angolos botrány

Egy balerina, aki a túlélésért táncolt egy szovjet gulágban

A téridőn is túl

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes