Kultúrpara

2024. augusztus 17., szombat

Tízparancsolat 2.0

Magyar rögvalóság polgármesterválasztás során, királycsinálók, traumától sújtott fiatal felnőtt önkéntes árulása és egy polgárpukkasztó akciósorozat a magát istennek érző, közhatalmi jogosultságokkal felruházott személy ellen - ezek együtt letehetetlen művet hoztak létre, ami erős dramaturgiájával olvastatja magát. 

Az egyik szerző, Réti László, a Tízparancsolat 2.0 című regényével

KÖNYVAJÁNLÓ
Szerzők: Herendi Gábor, Divinyi Réka, Réti László
Kiadó: Jaffa Kiadó

TÍZPARANCSOLAT 2.0

Egy felnőttkor küszöbén toporgó kamasz élete akkor sem egyszerű, ha minden rendben van körülötte, hát még akkor milyen zűrös, ha éppen elveszti édesanyját, és annak halála miatt van kit okolnia, jelenesetben például az egész világon kívül az apját. Kandó Marikával, még pontosabban Marával éppen ez történt (újabban gyűlöli és kikéri magának a Marika megszólítást). Mindenben elhatárolódna apjától, Kandó Józseftől, de nem teheti, mert gimnazista, tehát még keresőképtelen, ráadásul ott a 8 éves húga, aki érzelmileg rászorul a támogatására. A szenteskedő, egyszerre istent megtaláló polgármesternek egyrészt a legjobbkor jött felesége halála: választási év van, és minden, ami az ő malmára hajtja a vizet, kívánatos és elérendő, a rokonszenv és a sajnálat pedig tízezrekben mérhető szavazat terén, amikor újraválaszttatja magát. Kicsit árnyalja a képet, hogy a farkát képtelen a nadrágjában tartani, és volt asszisztensét már be is költöztette az elit helyen álló villájába, de már megvan az új szeretőjelölt is. Másrészt viszont rettenetesen lesújtott Mara ellenségeskedése miatt - a lázadó, trauma sújtott fiatal képtelen az édesanyja váratlan halálát feldolgozni, szemtelen és nyughatatlan mindenkivel szemben, senki tekintélyét nem ismeri el saját életére nézve. 

Divinyi Réka, forgatókönyvíró

Kandó József stábja kitalált valami olyasmit, ami a budapesti választókerületben nagyot szólhat, ami jelesül vasárnapi kocsmazárban nyilvánul meg. Igen ám, de ez nem mindenkinek jön be, többek között egy fiatal kocsmárosnak semmiképpen sem, erősen sérti üzleti érdekeit, ezért bármi áron meg kívánja akadályozni a fenti bevezetését - keresni kezdi hát a regnáló polgármester gyenge pontjait. Mara  Kandó egyik különösen szenteskedő, a tízparancsolat betartását ajánló riportja után úgy dönt, segíteni fog a fenti érdekcsoportnak, akik nagyrészt kb. hozzá hasonló fiatalokból állnak.

Megindul a hadjárat, amelynek gerincét pont a vallásos emberek alapkövét alkotó tan képezi, azt csúfolja ki, a tízparancsolatot. A fiatalok gyorsak, kreatívak, és - igen! - szemtelenek, mint a piaci legyek, és amit Kandó József elsőre hamar kezelhető problémának ítél, hosszú távon elképzelhetetlen károkat okoz(hat) mind családi, mind közéleti fronton. 

Herendi Gábor filmrendező, filmproducer, forgatókönyvíró

A magyar helyszínen játszódó történet érinti a fiatal felnőtt megoldási modelljeit trauma történte esetén. Hozza a tipikus, figyelemre vágyó, belátási képességtől mentes lány érzelmi téren meghozott éretlen döntéseit, zsigerből kiizzadott ostoba és főleg jelentős károkat okozó vagdalkozásait, a valahová tartozás kérdéseiben meghozott, nem kellő körültekintéssel kiválasztott partnerben való csalódását. Nem, nem elég csak szeretetre vágyni, annak alanya sem mindegy, hiába mondja azt, amit Mara hallani akar. Ez a karakter nagyszerűen hozza a fentieket. Kandó József alakja a befutott, gazdag, fontos és magát tévedhetetlennek hitt ember jellemzése, aki annyi ideje népszerű, hogy lassan istennek hiszi magát. A fiatalok, akik megakaszthatják Kandó újraválasztását, tipikus szereplői a dinamikus, szemtelen, kreatív megoldásokat kitalálók csoportjának, akiknek a polgárpukkasztás során semmi sem drága, hogy kicsit alázatra szorítsák a regnáló polgármestert. Élükön egy pszichotikus ember szintén istent játszik, mint Kandó. És végül szembe találja magát az olvasó a királycsinálókkal, akik csettintésére sorsok emelkednek fel és hullnak alá a nirvánába.

Az alapművet Divinyi Réka írta filmforgatókönyvként, az alkotás folyamatába Herendi Gábor is beszállt. Miután a mű filmként nem nyert anyagi hozzájárulást, így felkérték Réti Lászlót, hogy készítsen belőle regényt.

Annyira jól sikerült Mara karakterformálása, hogy - őszintén! - a víz ver ki az alakjától: lázadó trauma sújtott, nem nőtt még fel, minden megoldása gyerekes, minden lépése segélykiáltás, de nagyon nehéz egy ilyen korú gyermeknek segíteni, pláne ha az apa sincs toppon a szülőségben. Mi fog történni, hogy fog történni - ezek dinamikája viszi előre a mű tartalmát, és bizony, az olvasó előre borítékolja a robbanást. De az út, ami odavisz, feltétlenül érdeklődésre számot tartó, ezért aztán egy forró nap délutánjától hajnalig tartó maratonban ki is végeztem a könyvet. 

Szerintem olvassátok!
(Lesz-e heppiend? Komolyan kérdezed?)

Fülszöveg

Tízparancsolat. ​A legősibb szabályrendszer. De mi van, ha unatkozó fiatalok átértelmezik, és like-vadászatra kezdik használni?
Marát tizennyolc évesen érte anyja váratlan halála. Kamaszként képtelen feldolgozni a traumát. Csak idő kérdése, hogy olyan társaságba keveredjen, amelyben úgy érzi, megkapja, amit szeretne: végre figyelnek rá. A lány egyre durvább dolgokat vállal, hátha vallásos apját is kihozza a sodrából…

„Nem érzem így jól magam. Apám folyamatosan elárul, nem is érdekli, mit akarok. Hát ezért szúrok ki vele. Hogy érezze, mennyire rossz nekem, amit velem csinál.”
„Nem érzem így jól magam. A lányom nem csinál meg semmit, már nem tudom kezelni. Hát ezért szúrok ki vele. Hogy érezze, mennyire rossz nekem, amit velem csinál.”

Az apa jót akar – a lány rombolna. Az apa szereti – a lány nem érzi. A konfliktus fokozódik, a tragédia lesújt. Az egyiknek a felesége hal meg – a másiknak az anyja. De valójában kinek a hibájából nyílt ki az az ablak a nyolcadik emeleten? Fegyverként használt erotika, autós üldözés, árulás, eldugott pisztoly, pszichotikus barát, mások semmibe vétele.
Apa és lánya küzdelme őrült spirálba rántja a szereplőket, és egyre mélyebbre süllyednek az egymással való harcban. Már nem számít, ki és mennyire sérül. De hol a határ? Mikor csap át a polgárpukkasztás bűncselekménybe?

HERENDI GÁBOR rendező, filmproducer (Toxikoma, Kincsem, Valami Amerika), DIVINYI RÉKA forgatókönyvíró (Szabadság Szerelem, Valami Amerika 2-3, BÚÉK) és RÉTI LÁSZLÓ thrilleríró (Megölni Telekit, Budapest Boulevard, Kaméleon) már bizonyított a saját területén. Most azért fogtak közös projektbe, hogy egyén és társadalom szembenállásának kérdéseit feszegessék a napjaink Budapestjén játszódó izgalmas akcióthrillerben.

Köszönöm a lehetőséget a Jaffa Kiadónak!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva.
Kövess minket Facebookon is!
A képek a kiadó és a szerzők oldalairól származnak.


Termékadatok
Cím: Tízparancsolat 2.0
Szerző: Herendi Gábor - Divinyi Réka - Réti László
Kiadó: Jaffa Kiadó
Oldalak száma: 280
Megjelenés: 2024. március 14.
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789634758730
Méret: 200 mm x 140 mm x 20 mm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése