A Francis Ford Coppola-sztori

Könyvajánló - Sam Wasson: Út ​a Paradicsomba

"Coppola mindent felemésztő szenvedélye sokszor a színészek és a filmes munkatársak mellett családja tagjait is megviselte - mert ha forog a kamera, semmi más nem számít."

91xmfqiqkvl_1.jpg

Sam Wasson előszeretettel veti bele magát hollywoodi sztárok múltjába, jelenébe, hogy a filmvilág rajongói számára érdekességeket hozzon. Ezúttal Francis Ford Coppola útján keresztül ismerünk meg számos sztorit az amerikai filmgyártás elmúlt fél évszázadásról.

Út a paradicsomba kötete az ötszörös Oscar-díjas rendező, forgatókönyvíró, producer mozgalmas életét mutatja be három filmje köré építve. Egy hatalmas győzelem és egy durva bukás a múltból, valamint legújabb filmje, amiről még nem sejtjük, hogy mekkorát fog vajon szólni. Első az 1979-es Apokalipszis most, egy háborús dráma, mellyel bezsebelte a legjobb rendezőnek járó Golden Globe-díjat és a BAFTA-díjat is. A második egy teljesen más stílusú, romantikus musical három évvel későbbről, a Szívbéli. A harmadik pedig egy sci-fi, a Megapolis, mely épp a mai napon debütál a magyar mozikban.

Kapunk egy klassz betekintést egy öntörvényű, megalomán fickó életébe, aki a filmszakma megszállottja. Láthatunk sikereket, kudarcokat, sorsfordító pillanatok és közben azon kapjuk magunkat, hogy amikor épp minden veszni látszik, nekiállunk szurkolni ennek kissé különc figurának. Eddig is egyértelmű volt számomra, hogy a pasi zseniális és őrülten kreatív, de ezzel a könyvvel azt is láthatom, hogy mennyire maximalista, miként képes irányítani a dolgokat a stúdióban.

A szerző nem egy tipikus életrajzi könyvet alkotott, hanem fogott rengeteg összegyűjtött anyagot, készített több száz interjút, hogy aztán epizódszerűen összefűzze Coppola életének legfontosabb pillanatait. Korábbi filmeiről bőven volt már alkalmunk olvasni, de legújabb filmje azt mutatja, hogy ez a pasas még 85 évesen is képes váratlant húzni. Pincészetét áldozta be, hogy aztán 100 millió dollárt fektessen a Megapolisba. Ennek az utópiának a különlegessége, hogy 40 évvel ezelőtt kezdett el a forgatókönyvön dolgozni, Sam Wassonnak pedig volt lehetőség csatlakozni a forgatáshoz, hogy kifagassa a film sztárjait.

A kötet hoz számos érdekességet, sok pontján szubjektív, de nem is vártam kritikát és ti se tegyétek, mert Wasson kultúrtörténész. Nem a filmek vannak a középpontban, hanem a születésük körülményei, a parádés művész furcsaságai, őrültségei, merész húzásai, mozik iránti szenvedélye, megszállottsága, amely sokszor megviselte környezetét. 

A kötet nem hibátlan, néha kicsit elnyújtott, lassú, de leszámítva ezeket a részeket határozottan érdekes, nem mindennapi megvilágításban mutatja meg ezt a kreatív elmét, aki rengeteget adott Hollywoodnak és a világnak. Filmrajongóknak jó élményt fog nyújtani hibái ellenére is. Szóval vegyétek, vigyétek, olvassátok!

139514807.jpgA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet ezúton is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről?

Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

Egy farkas diadalútja

Lenyűgöző utazás a mozgófilm történetében

Azon agyalok, hogy ennek véget vetek...

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes