A Twyford-kód

Könyvajánló - Janice Hallett: A Twyford-kód

 Oldjuk ​meg az évszázad gyilkosságát!

Steven Smith negyven éve megtalált egy ismert gyerekkönyvet, aminek a margóján furcsa jelölések és bejegyzések voltak. A szerző a hírhedt Edith Twyford.

Kíváncsi lett, és elvitte a könyvet az irodalomtanárnőjéhez, Miss Lickethez – ezzel tudtán kívül beindítva egy eseménysort. A tanárnőnek meggyőződése szerint a könyv egy rejtély kulcsa, és ez a titkos kód Twyford összes alkotásán végigvonul. Miss Licketnek utána az osztálykirándulás során nyoma veszett, Stevennek fogalma sincs, mi történt vele ezt követően.

Sokáig börtönben ült, most szabadlábon van, és szeretné megfejteni a rejtélyt, ami évtizedeken keresztül nem hagyta nyugodni. Vajon Miss Licketet meggyilkolták? Vagy téveszmék rabja volt? Igaza lehetett-e a kóddal kapcsolatban? Ha igen, vajon ma is használatban van-e még a kód?

Feltett szándéka, hogy visszaidézi az emlékeit, és kideríti, mi történt Miss Lickettel, ezért meglátogatja gyerekkori ismerőseit és a régi helyszíneket. Hamarosan kiderül, hogy Edith Twyford egyáltalán nem csak egy jóformán elfeledett gyerekíró volt. A Twyford-kód mögött nagy erők rejlenek, és nem Steven az egyetlen, aki próbálja megoldani a rejtélyt.



Janice Hallett A Twyford-kód című regénye egy izgalmas krimi, amely párhuzamosan bontakozik ki a modern technológia és a klasszikus rejtélyek világában. A történet középpontjában egy tanár és annak rejtélyes eltűnése áll, az események egy régi kód megfejtésére összpontosítanak, amely elvezet a titkokkal és veszélyekkel övezett útra. Az elágazások, a múlt és a jelen összefonódása különleges atmoszférát teremt, amely végig fenntartja a figyelmet.

A könyv egyik kulcseleme a narráció formája, amely hanganyagok rossz, hibás leiratán alapul. Ez a stílus lehetővé teszi, hogy a történet perspektívája folyamatosan változzon, és így a szereplők motívumai és cselekedetei még inkább árnyaltabbá válnak. Janice Hallett mesterien építi fel a karakterek közötti kapcsolatokat, ami a cselekményt még fokozottabb érdekességgel ruházza fel. Ahogy a titkok kifakadnak, az olvasó is egyre inkább belemerül a rejtélybe, hiszen nemcsak a kód, hanem a karakterek valódi szándékai is folyamatosan kétségessé válnak.

A regény nem csupán egy klasszikus krimi, hanem társadalmi és pszichológiai elemzéseket is tartalmaz. Hallett finoman felfedi, hogy a modern életvitel mennyire elidegeníti az embereket egymástól, és milyen hatással van a technológia az emberi kapcsolatokra. A főszereplő harca a kóddal párhuzamosan zajlik a saját belső küzdelmeivel, amely a magány és a megértés kereséséről szól. A múlt és a jelen keveredése révén az olvasó önmagába is betekintést nyer, amit Hallett kivételesen jól érzékeltet.

A regény végkifejlete izgalmas és váratlan fordulatokat tartogat, amelyek újraértelmezik az eddig történt eseményeket. Ahogy a titkok felfedeződnek, a szereplők igazi természetüket is megmutatják. Hallett nem fél a meglepetésektől, és olvasóként sokáig nem tudhatjuk, hogy ki a jó és ki a rossz. Ez a játék a bizalommal és a manipulációval elvontan rávilágít arra, hogy mennyire komplexek és sokoldalúak az emberi kapcsolatok az élet különböző színterein.



Összességében Janice Hallett „A Twyford-kód” című könyve egy lebilincselő és gondolatébresztő olvasmány, amely bizonyítja, hogy a klasszikus rejtélyek nem vesztették el vonzerejüket a modern világban sem. A regény minden bizonnyal hosszú ideig velünk marad, hiszen a benne rejlő kérdések és dilemmák univerzálisak és időtlenek. Ugyanakkor a könyv igencsak megosztó lehet, mert a rejtély vagy teljesen magával ragad, vagy értelmetlen, unalmas regényként könyveljük el. Rendkívül csavaros észjárás és hozzáillő rejtélymegoldó hangulat kell hozzá, hogy működjön. 

Janice Hallett brit újságíró, magazin-szerkesztő és egykor kormányzati kommunikációért felelős pozíciót is betöltött. Eddig három regény szerzője, magyarul ez a második kiadott könyve, melyet a 21. Század Kiadó testvérkiadója, a Next21 hozott el nekünk.

Köszönöm a lehetőséget a Next21 csapatának! A regény a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.



Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes