Amína asz-Sziráfi kalandjai

Kalózkapitány és egyben nő az Indiai-óceánon, aki úgy dönt, saját maga írja meg a legendáját. Egy utolsó akció, utolsó lehetőség a dicsőségre, miközben titkos és tiltott ereklyék, ősi rejtélyek után jár, kalandos, varázslatos, veszedelmekkel teli útján. 


KÖNYVAJÁNLÓ
AMÍNA ASZ-SZIRÁFI KALANDJAI

Szerző: Shannon Chakraborty
Fordító: Tamás Gábor
Kiadó: Agave Könyvek

Amína asz-Sziráfi negyvenes nő,  hajóskapitány, csempész és kalóz, azt tartják róla, hogy istenkáromló, boszorkány, aki férfiakat meg szégyenítő ügyességgel képes vitorlázni. Már gyerekkorában is túlságosan könyörtelen, becsvágyó és erőszakos, különösen illetlen viselkedésűként tartották számon. Külleme egyszerre csábító és taszító, a férfiak irigységből, bűntudat nélkül, mindenféle pletykát terjesztenek testéről és nemi életéről. Amína nem foglalkozik a szóbeszédekkel, pláne, hogy egy veszedelmes mágikus küzdelem után visszavonulás mellett döntött és immár egyetlen vágya, hogy nyugalomban, békességben felnevelhesse lányát.

Az utolsó mondat szerinti tervet alaposan áthúzza egy zsarolásszagú megrendelés: egy jóléttől bűzlő, idős nemesasszony Dunja nevű lányunokáját elrabolták, Falco Palamanestra, egy nyugati férfi a tettes, aki váltságdíjul okkult tárgyakat kér a családtól. Az idős asszony viszont nem szívesen válna meg mágikus családi örökségétől, ezért olyan ellenállhatatlan ajánlatot tesz Amínának, ami sikeresség esetén generációkra előre biztosítja a volt kalózkapitány sajátjainak megélhetését.

Összetrombitálja tehát korábban szétszéledt legénységét, visszaszerzi hajóját, és tíz év lagymatag gyereknevelés után újra kalandok útjára lép. Az egész könyvet áthatja vívódása: hogyan lehet egyszerre jó és felelősségteljes anyának és hatékony kalózkapitánynak lenni? Nyilván sehogy, de ahogy napjaink legtöbb nője, úgy ő is megpróbálja, miközben lelkiismeretfurdalástól szenved. Nákudzánk tehát elindul Dunja nyomában, egyre több veszedelemmel, egyre több varázslattal és mágiával küzdve. Kénytelen felismerni, hogy nem egyszerű lányrablással áll szemben.

A történet műfaj szempontjából fantasy, kalandregény, kiforrott és eszméletlen világépítéssel, abszolút egyedi karakterekkel, akikkel máshol ugyanígy nemigen találkozhatunk. A közel hatszáz oldal remekül olvastatja magát, a folyamatos csavarok éberségre intik az olvasót, plusz konstans izgalomban tartják: nincs üres járat, miközben a szerző alaposan megágyaz egy lehetséges következő résznek is. A történet létező legendákra alapoz, jelenesetben az Ezeregyéjszaka meséire, azon belül is Szinbád, a tengerész kalandjaira, csak itt nő a kalózkapitány. A műben keverednek továbbá az arab és kelet-afrikai folklór elemei, finom középkori iszlám mentalitású beütéssel, és napjainkat jellemző modernebb női szempontokat figyelembe véve. Az események ábrázolása kiterjed a hibák kivesézésére is, a kalandok árnyoldalaiból is kap elemzést az olvasó. Mindenesetre, akik romantikát is várnának el egy remekbeszabott fantasytől, azok csalódni fognak: végig a Karib-tenger kalózai fílingem volt olvasás közben. Kalandok, misztikum, veszedelmek, mágikus, varázslatos események, főgonosz és egy összeszokott társaság, egy minden hájjal megkent, (vér)bő negyvenes csataló jellegű asszonyság vezetésével. Humor, pörgés, állandó kalandok, ezek jellemzik Chakraborty legújabb művét. 

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Amína ​asz-Sziráfi az Indiai-óceán hírhedt kalózaként túlélt ármánykodó zsiványokat, bosszúszomjas kalmárhercegeket, számos férjet és még egy démont is, hogy most visszavonultan élhessen anyaként a családjával, mentesen mindentől, aminek akár a leghalványabb köze lehet a természetfölöttihez.

Amikor azonban egy olyan munkát ajánlanak neki, melyre egyetlen rabló sem mondhat nemet, Amína lelkesen tér vissza egykori életéhez régi legénységével. Egy eltűnt lányt kell megtalálniuk, cserébe pedig akkora gazdagságra tehet szert, hogy egyszer s mindenkorra biztosíthatja vele családja jövőjét. Ám minél mélyebbre ássa magát, annál világosabban látszik, hogy jóval több van ebben a munkában és a lány eltűnése mögött, mint amennyit elárultak neki.

Shannon Chakraborty, a Dévábád-trilógia szerzője tengereken játszódó, varázslatokkal és veszedelmekkel teli új regényében kalózokról és bűbájosokról, titkos és tiltott ereklyékről és ősi rejtélyekről szóló történetet mesél el, amelyben egy nő eltökélt célja, hogy megragadja az utolsó lehetőséget a dicsőségre… és saját maga írja meg a legendáját.


A szerző, S. A. Chakraborty

Köszönöm a lehetőséget az Agave Könyveknek!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva, ahol beleolvasót is találsz.

Kövess minket Facebookon is!

Termékadatok
Cím: Amína asz-Sziráfi kalandjai
Szerző: Shannon Chakraborty
Fordító: Tamás Gábor
Kiadó: Agave Könyvek
Oldalak száma: 560
Megjelenés: 2024. június 11.
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635982882
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes