Essex vérebei

Könyvajánló - Dan Jones: Essex vérebei 

VAN, ​AKI A DICSŐSÉGÉRT KÜZD. MÁSOK A PÉNZÉRT. ESSEX VÉREBEI?

ŐK EGYMÁSÉRT HARCOLNAK.

1346 júliusa. Elkezdődött a százéves háború. Eduárd király és lordjai kifosztják és felperzselik Franciaországot, de ezt a háborút a hétköznapi emberek vívják. Az essexiek egy kis összetartó csapatának életben kell maradnia ebben a felfordulásban, hogy újból hazatérhessenek. Essex Vérebei karddal, harci szekercével, hosszú íjjal harcolva csinálják végig a hadjáratot a normandiai partraszállástól egészen Crécy véráztatta mezejéig.

A kis termetű Hangya könnyedén beszivárog az ellenséges táborokba. A Skót olyan erős, hogy a falat is ledönti. Őrlő, a kőfaragó, mindent megtesz a társaiért. Az Atya, a pap, akinek megbomlott az elméje a háború borzalmaitól és a múltjától menekülő tehetséges ifjú íjász, Romford – ők alkotják a csapatot, akiket Loveday FitzTalbot, a sokat próbált kapitány vezet. Ő nem akar mást, csak biztonságban hazavezetni az embereit.



A regény egy izgalmas, történelmi fikció, amely a középkori Franciaországba, a 14. századba, a százéves háború idejében repíti az olvasót. A könyv középpontjában egy csapat zsoldos áll, akik a százéves háború viharos időszakában próbálják túlélni a háború kétségbeejtő körülményeit. Jones rendkívül részletesen és hitelesen ábrázolja a középkori élet valóságait, valamint a katonák mindennapi küzdelmeit, ami lehetővé teszi, hogy teljes mértékben belemerüljünk a történetbe.

Jones szakszerűen építi fel a háborúban részt vevő emberek életét, akik különböző háttérrel rendelkeznek, és akiknek saját motivációik és céljaik vannak. A középpontban álló barátságok és ellentétek olyan komplex emberi érzelmeket tükröznek, amelyek a háborúban való részvétel feszültségeiből fakadnak. A karakterek közötti dinamikák hihetőek, bár maga a vonalvezetés és karakterépítés mégsem olyan zseniális, mint mondjuk Maurice Druon kicsit korábban, az 1200-as évek végén, 1300-as években játszódó Az elátkozott királyok című sorozata, ami azonnal a kedvenceim közé repült, amikor lassan 20 évvel ezelőtt megismerkedtem vele - és azonnal fogékonnyá tett a történelmi regények iránt, különösen azok iránt, amelyek a középkori és kora újkori Angliában és/vagy Franciaországban játszódnak.

Jones nem csupán a hősies katonai tettekre koncentrál, hanem felfedi a háborúval járó szenvedést és áldozatokat is. A regényben különösen hangsúlyos a középkori Anglia társadalmi és politikai ellentmondásainak bemutatása, amelyek a harcok hátterében állnak. A bonyolult hatalmi játékok és a különböző érdekek összefonódása valósághű képet ad a korabeli világról, és lehetőséget ad arra, hogy az olvasó a történelmi eseményeket egy új szemszögből láthassa.

A regény írásmódja ugyanakkor lebilincselő, a szöveg folyása könnyedén magával ragadja az olvasót. Jones mesterien játszik a feszültséggel és a drámai fordulatokkal, melyek folyamatosan fenntartják az érdeklődést. A leírások részletgazdagok, a csaták során átélt izgalmak és félelmek hitelesen visszaadják a háború brutalitását, miközben a szereplők személyes küzdelmeit is felerősítik. Mindezzel együtt én hiányolom belőle a magasabb fokú hitelességet, és a karakterépítésre is kicsit több energiát kellett volna fordítani, a zsoldoscsapatunk hősei ugyanis amolyan múltnélküli emberek, akik a regény során sem igazán épülnek, változnak, akár jó, akár rossz irányba. Bár a köztük lévő kapocs hitelesnek hat, mégis kissé kétdimenziósak maradtak, ami különösen fájó egy egyébként izgalmas és jól leírt háromdimenziós világban.

Összességében Dan Jones első történelmi regénye egy dinamikus és elgondolkodtató olvasmány, amely nemcsak a középkor iránt érdeklődők számára vonzó, hanem a történelmi fikció kedvelői számára is élvezetes időutazást kínál. A háború kíméletlen valósága és a történet izgalmas fordulatai együtt alkotnak egy olyan művet, amelynél nem fogjuk megbánni, hogy elolvastuk.



Dan Jones brit író és történész, aki a történelem iránti szenvedélyével és széleskörű tudásával vált ismertté. Munkái általában a középkori Anglia történelmét ölelik fel, különös figyelmet fordítva a politikai és társadalmi változásokra. Jones írásai néhol tudományos szempontból megkérdőjelezhetőek, de tény, hogy élvezetesen vannak tálalva, amely lehetővé teszi széles közönség számára a középkor megértését. Ez az első regénye, amely egy izgalmas, érdekes történelmi korban játszódik: a pénzhiány miatt is elhúzódó százéves háború korában.



Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes