Fagypont

 Könyvajánló - Liza Marklund: Fagypont



Egy ​svéd kisvárosban, az északi sarkkör közelében öt kamasz lány havonta egyszer találkozik, hogy megbeszéljék könyvklubjuk soron következő kötetét. Lolita. Gyökerek. A rendőrgyilkos, Tom Sawyer kalandjai, Tövismadarak. A címek öt különböző személyiséget tükröznek, akik gyakran egymásnak feszülnek ebben a folyton kavargó, nehéz időszakban, a felnőttkor küszöbén. Azután egyikük nyomtalanul eltűnik.
Negyven évvel később egy omladozó híd felfedi régóta őrzött titkát: egy fiatal lány fej nélküli holttestét. Egyikük holttestét. Meggyilkolták.
Az elhunyt tiszteletére rendezett megemlékezésen először találkozik újra a négy nő, akik egykor a könyvklub tagjai voltak. Az esetet vizsgáló rendőr előtt hamar kirajzolódik, hogy a lányok közti kapcsolat megromlása okozta a szörnyű bűntényt. Vajon a szex, a féltékenység és a kisvárosi életből való kitörés vágya már előre meghatározta szövetségük végét? És mi volt az, ami végül egyikük életét követelte?

A Fagypont egy trilógia első része, amely Stenträskben, egy Norbotten megyei kisvárosban játszódik. „Egész életünkre jelentős hatással van az a hely, ahol felnövünk, hat ránk a természet és az emberek is. Minél idősebb vagyok, annál egyértelműbben érzem ezt. Könyvem ennek az eredménye, egyfajta hazatérés” – vallja a szerző, aki szintén Norbotten megye szülötte.




A cselekmény egy brutális gyilkossággal kezdődik, amely felkavarja a helyi közösséget: egy lefejezett holttestet találnak, feltehetőleg a rég eltűnt Sofiáét. Hamarosan kiderül, hogy a bűncselekmény mögött sokkal mélyebb és sötétebb titkok húzódnak.

A karakterek kidolgozottsága és a pszichológiai mélység, amellyel Marklund ábrázolja őket, különösen figyelemre méltó. A regény során a női szereplők erőteljesen jelen vannak, és Marklund hangsúlyozza a női szolidaritás és a bátorság fontosságát a nehéz helyzetekben. A szerző rendkívül jól ábrázolja az öt lányt, az öt nagyon eltérő, mégis nagyon hasonló társadalmi visszhangot kapó karaktert és a köztük lévő dinamikát. Mindannyian másképp próbálnak megküzdeni a társadalom által rájuk rótt feladatokkal és nyomással, és a köztük lévő dacszövetség álságosságát, rendkívül mérgező mivoltát is látjuk. Elvégre senki nem csupán áldozat egy társadalmi szerepben. A klasszikussá vált irodalmi alkotások megjelenése a történetben különös szimbolikát mutat, mindegyik kötet egy-egy karakterre jellemző inkább.

A Fagypont nemcsak egy izgalmas krimi, hanem társadalmi kérdéseket is feszeget, ahogy a legtöbb skandináv krimi. Marklund a regényben érinti az erőszak, a családon belüli bántalmazás és a társadalmi igazságtalanság kérdéseit. A történet során a szereplők döntései és cselekedetei rávilágítanak arra, hogy a bűnügyek mögött gyakran mélyebb társadalmi problémák húzódnak meg. A történet feszültsége és a karakterek mélysége egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy a könyv maradandó élményt nyújtson az olvasók számára, még akkor is, ha kevésbé akciódús, talán a megszokottnál lassabb folyású krimiről is beszélünk.




Liza Marklund svéd író és újságíró, aki elsősorban krimi és thriller műfajban alkot, 1962. március 9-én született, és a svéd irodalom egyik legismertebb alakjává vált. Marklund legismertebb művei közé tartoznak a Paradicsom és a Fekete szív című könyvek, amelyek a főszereplő, Annika Bengtzon, újságíró kalandjait követik. (Ezek sajnos nem jelentek még meg magyarul.) 
A Stenträsk trilógia első kötete a Fagypont, amely Norbotten megyében egy kitalált kisvárosban játszódik.
Marklund írásai gyakran foglalkoznak társadalmi kérdésekkel, és a női szereplők erőteljes ábrázolásáról is ismert. Munkásságát számos díjjal elismerték, és könyveit több nyelvre lefordították. Emellett Marklund aktívan részt vesz a nők jogai és a társadalmi igazságosság előmozdításában is.

Köszönöm a lehetőséget az Animus Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.



Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes